Δομώντας και αποδομώντας τους λογοτεχνικούς ήρωες...

20.02.2006
Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν φέτος οι προσκεκλημένοι συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες που συμμετέχουν σε πέντε συνολικά συνεδρίες. Με κεντρικό θέμα «Δομώντας και αποδομώντας τους λογοτεχνικούς ήρωες» θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τη βαθύτερη σχέση - κοινά στοιχεία και διαφορετικότητες- ανάμεσα στις δύο λογοτεχνίες...
Έλληνες και Ισραηλινοί συγγραφείς ανανεώνουν για 3η χρονιά το ραντεβού τους συνεχίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο που ξεκίνησε στην Καλαμάτα το 2004 και συνεχίστηκε στο Mitzpe Ramon, του Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2005.

Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν φέτος οι προσκεκλημένοι συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες που συμμετέχουν σε πέντε συνολικά συνεδρίες. Με κεντρικό θέμα «Δομώντας και αποδομώντας τους λογοτεχνικούς ήρωες» θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τη βαθύτερη σχέση - κοινά στοιχεία και διαφορετικότητες - ανάμεσα στις δύο λογοτεχνίες.

Τα κείμενα των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται στη δίγλωσση έκδοση που ετοιμάζεται με την υποστήριξη των εκδόσεων Καστανιώτη και Πατάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδος και Ισραήλ και διοργανώνεται σε συνεργασία Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο για τη μετάφραση της Εβραϊκής Λογοτεχνίας του Ισραήλ.

Στο κτήριο Σπίρερ στο Βόλο θα γίνει η εναρκτήρια συνεδρία, τη Δευτέρα 20 του μηνός, στις 8.00 μ.μ., με θέμα: «Από τον εμβληματικό ήρωα στον προβληματικό χαρακτήρα: οι παραβάσεις των λογοτεχνικών κανόνων».
Συμμετέχουν η Ευγενία Φακίνου και η Savyon Liebrecht, ενώ συντονίζει η Λένα Διβάνη.

Ακολουθούν, τρεις επόμενες συνεδρίες:
«Οι κοινωνίες αλλάζουν, τα λογοτεχνικά στερεότυπα ακολουθούν; Συνέχεια και ασυνέχεια των λογοτεχνικών ηρώων» με την συμμετοχή των: Κώστας Ακρίβος, Χάρης Βλαβιανός, Μάγκυ Κοέν, Βασίλης Ρούβαλης, Rami Saari, Amir Or, Yehiel Kimhi, Amir Tsukerman. Συντονίζει η Άννα Πατάκη.

«Ο παραβάτης ως λογοτεχνικός ήρωας. Από την καταδίκη στον έπαινο» με τους: Αλέξης Σταμάτης, Θανάσης Χειμωνάς, Alon Hilu, Shimon Adaf, Moshe Ron.Συντονίζει ο ισραηλινός εκδότης Dov Eichenwald.

«Ο Άλλος έχει πρόσωπο: Άραβες στην ισραηλινή λογοτεχνία και Τούρκοι στην ελληνική λογοτεχνία» με τους: Λένα Διβάνη, Γιώργος Μπράμος, Στέφανος Δάνδολος, Dorit Rabinyan, Sayed Kashua, Yakov Schiby. Συντονίζει η Κατερίνα Σχινά.

Η 3η Συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών Συγγραφέων θα κλείσει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 20.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
Στη συζήτηση με θέμα: «Αριστεροί - προοδευτικοί και Δεξιοί - συντηρητικοί λογοτεχνικοί ήρωες. Ακόμα ισχύει αυτή η αντίθεση;» συμμετέχουν οι: Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Amoz Oz, Avirama Golan. Συντονίζουν οι: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Ανταίος Χρυσοστομίδης.