Κοριός στο Θέατρο Προσκήνιο!

16.03.2006
Η νεανική κωμωδία του Ρίτσαρντ Στραντ Ο Κοριός παρουσιάζεται στο Θέατρο Προσκήνιο από την Πέμπτη 23 Μαρτίου και μέχρι τις 16 Απριλίου. Όλα αρχίζουν όταν ο Ντένις Ποστ εισέρχεται δειλά στα γραφεία της Διοίκησης του Ομίλου Εταιρειών στον οποίο εργάζεται, ανυποψίαστος για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που θα επακολουθήσει...

Η νεανική κωμωδία του Ρίτσαρντ Στραντ Ο Κοριός παρουσιάζεται στο Θέατρο Προσκήνιο από την Πέμπτη 23 Μαρτίου και μέχρι τις 16 Απριλίου.

Όλα αρχίζουν όταν ο Ντένις Ποστ εισέρχεται δειλά στα γραφεία της Διοίκησης του Ομίλου Εταιρειών στον οποίο εργάζεται, ανυποψίαστος για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που θα επακολουθήσει.
Με ακραίες κωμικές καταστάσεις και ένα παιχνίδι συνεχών ανατροπών, ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει το σύγχρονο πρόσωπο που αγωνιά και ακροβατεί ανάμεσα στη συντριβή και την επιτυχία. Είναι ένα έργο ανοικτό σε ερμηνείες, όπου το πρόσωπο και το προσωπείο εναλλάσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται με μια οικειότητα που τρομάζει. Η αθωότητα ή ο κυνισμός του ήρωα κινούν τα νήματα προς την τελική κορύφωση που αποτελεί και την μεγαλύτερη ανατροπή;

Ο συγγραφέας ζει στην Καλιφόρνια και εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής και σκηνογράφος στο Κολλέγιο San Antonio, όπου διδάσκει ιστορία θεάτρου και συγγραφή. Για το πρώτο του έργο, ένα μονόπρακτο με τίτλο Harry and Sylvia, κέρδισε δύο βραβεία στις ΗΠΑ και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Νέο Μεξικό το 1977.
Σε αναπτυγμένη μορφή παρουσιάστηκε το 1981 στο Σικάγο με τίτλο Clown.
Άλλα έργα του : The Death of Zukasky, Second Story Man, Τhe Millennium Fallacy, Rosa’s Eulogy, The Way Down, Heaven and Hell, Ten Percent of Molly Snyder.

Ο Κοριός παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη το 1989 στο ετήσιο Φεστιβάλ Humana στη Louisville και έκτοτε ακολούθησαν αρκετές παραγωγές στις ΗΠΑ. Έχει μεταφραστεί στα γερμανικά (και στη ραδιοφωνική του εκδοχή), ιταλικά και ισπανικά.

Στην ελληνική παράσταση τη μετάφραση έχουν κάνει η Σαπφώ Λιόλη και ο Θάνος Δερμάτης που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Η Παναγιώτα Κοκκορού σχεδίασε το σκηνικό και τα κοστούμια και ο Κώστας Παπακωστόπουλος έγραψε τη μουσική.
Την κίνηση υπογράφει η Σοφία Μαυραγάνη, τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χρήστος Νταρακτσής.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Αλέξανδρος Παρίσης, Ερρίκος Λίτσης, Σαπφώ Λιόλη, Βασιλική Κυπραίου.
Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Γιάννη Νταλιάνη.

Θέατρο Προσκήνιο,
Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη
τηλ
. 2108252242, -3

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.30 μ.μ. Κυριακή 8.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 14 € φοιτητικό.