Το "γάλα" της Νέας Σκηνής του Εθνικού

17.04.2006
Ο Βασίλης Κατσικονούρης επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο μετά το «Καλιφόρνια Ντρίμιν» με ένα καινούριο έργο, που εστιάζει πάνω στο ζήτημα των ανθρώπων που έχασαν την πατρίδα τους και παλεύουν να αποκτήσουν μια καινούρια. Το έργο περιστρέφεται γύρω από μια οικογένεια παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ενωση που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.
Το έργο: Ο Βασίλης Κατσικονούρης επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο μετά το «Καλιφόρνια Ντρίμιν» με ένα καινούριο έργο, που εστιάζει πάνω στο ζήτημα των ανθρώπων που έχασαν την πατρίδα τους και παλεύουν να αποκτήσουν μια καινούρια. Το έργο περιστρέφεται γύρω από μια οικογένεια παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ενωση που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.


Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
«Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη έχει σκηνοθετήσει ο Νίκος Μαστοράκης.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Μανιδάκη, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο Νίκος Μαστοράκης.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι:
Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Μαρία Παπαστεφανάκη.

Τι μας άρεσε:
- Το πολύ καλογραμμένο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, ένα έργο με πλούσια δράση, δυνατές συγκρούσεις και έντονες κορυφώσεις. Με βάση μια οικογενειακή ιστορία, ο συγγραφέας φωτίζει το συναισθηματικό κόσμο των ηρώων και τις ανησυχίες τους όπως αυτές πηγάζουν και ίσως πολλαπλασιάζονται μέσα στο αδιέξοδο κοινωνικό περιβάλλον, εμβαθύνει στις προσωπικότητές τους και τους ψυχαναλύει μπροστά σε μία αόρατη κοινωνική λειτουργό.
Το «Γάλα» δεν είναι ένα αποκλειστικά κοινωνικό σχόλιο πάνω στους μετανάστες. Η οικογένεια του Κατσικονούρη βλέπει την Ελλάδα ως γη της επαγγελίας, της ευκαιρίας και της ευτυχίας, προσπαθεί να ορθοποδήσει, να μη δίνει σημασία στις ρατσιστικές εκδηλώσεις των Ελλήνων. Η ανάγκη όλων των ηρώων για αληθινή αγάπη είναι ο βαθύτερος αδιόρατος συνδετικός τους κρίκος.
- Η σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, ο οποίος αξιοποίησε πολύ δημιουργικά και ανέδειξε το κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη. Με τη συμβολή της Εύας Μανιδάκη που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια, δημιούργησε μία ατμόσφαιρα σκοτεινή, φτωχική και σχεδόν παρακμιακή, με τους πρωταγωνιστές να κάνουν δάπεδο τα τραπέζια της σκηνής και με εφημερίδες και κουρέλια να ίπτανται διαρκώς.
- Η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, ο οποίος ήταν άψογος στο ρόλο του σχιζοφρενή μικρότερου γιου της οικογένειας που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, αρνείται να γίνει «γκριέκι» και ζει νοσταλγώντας τις ευτυχισμένες στιγμές της παιδικής του ηλικίας μη μπορώντας να απογαλακτιστεί.
Ο Γιάννος Περλέγκας μας κέρδισε με το στιβαρό της ερμηνείας του στο ρόλο του μεγαλύτερου γιου που προσπαθεί να αποτινάξει καθετί το ρωσικό από πάνω του και υποκύπτει σε ο,τιδήποτε του χαρίσει την πολυπόθητη ελληνικότητά του. Γι’ αυτό και όταν εμφανίζεται στη ζωή του η εκ Λαρίσης Μαρία Παπαστεφανάκη κάνει τα πάντα για μην χάσει την ευκαιρία να την παντρευτεί.
Η Μάνια Παπαδημητρίου μας χάρισε μια άρτια ερμηνεία στο ρόλο της ξένης και βασανισμένης μάνας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τις ισορροπίες στην οικογένειά της και υπομένει βουβά όλους τους πόνους και τα προβλήματα. Με εμφανή αδυναμία στον μικρότερο γιο της, αρνείται να τον κλείσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα και σηκώνει όλο το βάρος ολομόναχη.





Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους ανεξαιρέτως.






Πότε να πάω και που να παρκάρω:

Καλό θα ήταν να φροντίσετε εκ των προτέρων για τα εισιτήρια σας, οποιαδήποτε ημέρα και αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την παράσταση. Η παράσταση είναι μία από τις πιο επιτυχημένες της χρονιάς.
Το θέατρο βρίσκεται στην οδό Αμοργού 20 στην Κυψέλη, οπότε το παρκάρισμα προβλέπεται αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά ιδιωτικά πάρκινγκ κοντά στο θέατρο...

Παραστάσεις: Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο: 21.00 και Κυριακή: 21.00

Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 20 € Φοιτητικό: 10 €
Λαϊκή (Πέμπτη Βράδυ)
Κανονικό: 18 € Φοιτητικό: 10 €

Γεωργία Οικονόμου