Πλήθος εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

18.05.2006
«Τα Μουσεία και οι Νέοι» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Με την επιλογή αυτού του θέματος «Τα Μουσεία και οι Νέοι» το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει τους νέους και να διερευνήσει το πώς μπορούν τα Μουσεία, μέσα από τη συνεργασία τους με νέους ανθρώπους, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινωνίας του αύριο.
«Τα Μουσεία και οι Νέοι» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Έτσι, την Πέμπτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Με την επιλογή αυτού του θέματος «Τα Μουσεία και οι Νέοι» το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει τους νέους και να διερευνήσει το πώς μπορούν τα Μουσεία, μέσα από τη συνεργασία τους με νέους ανθρώπους, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινωνίας του αύριο. Πολλοί από τους σημερινούς νέους θα αποτελέσουν επίσης τη μελλοντική γενιά των επαγγελματιών των μουσείων του 21ου αιώνα.
Με την επιλογή αυτού του θέματος, το ICOM επιθυμεί να φέρει τους νέους πιο κοντά στα μουσεία, να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρουν οι καλλιτεχνικές και άλλες δημιουργίες καθώς και οι μαρτυρίες του παρελθόντος, για να μπορέσουν να ανοίξουν νέους δρόμους για ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικό διάλογο.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενο Μουσείο για το 2006 να είναι το Ιδρυμα Νικολάου Π. Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δημιουργικής προσφοράς.
Στο Μουσείο αυτό θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του ελληνικού τμήματος του ICOM, την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 19.30.

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις για το διάστημα του Μαΐου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μια ημερίδα με θέμα «Μουσεία και νέοι επισκέπτες - Εκπαιδευτικά προγράμματα» που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Επίσης, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Στην πρώτη σελίδα του κόμβου του ΥΠΠΟ (www.culture.gr ) έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων από 3 έως 27 Μαΐου 2006.