4 αιώνες ελληνικής ενδυμασίας

13.07.2007
Εκατόν δέκα έργα που απεικονίζουν τις τοπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και της Alpha Bank, ταξιδεύουν στην Κέρκυρα.
Τι φορούσαν οι άρχοντες και οι αστοί, οι στρατιωτικοί ή οι ψαράδες, στην Ελλάδα των τελευταίων αιώνων; Με τι ενδυμασίες εμφανίζονταν οι Έλληνες στα πανηγύρια, στους γάμους και τους τοκετούς ή ακόμη και στις κηδείες;

Εκατόν δέκα έργα που απεικονίζουν τις τοπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και της Alpha Bank, ταξιδεύουν στην Κέρκυρα για να εκτεθούν, από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας.

Τα έργα της έκθεσης «Η ελληνική ενδυμασία. Εντυπες πηγές 16ου-20ού αιώνα» είναι χαρακτικά, σχέδια και υδατογραφίες, με απεικονίσεις ενδυμασιών από ξένους ζωγράφους - περιηγητές που επισκέφθηκαν την Ελλάδα σε διάρκεια τεσσάρων αιώνων και κατέγραψαν εκφράσεις της ζωής και της πολιτιστικής της παράδοσης.

Τα έργα παρουσιάζονται κατά γεωγραφικές ενότητες σε πέντε αίθουσες διευκολύνοντας τους επισκέπτες στη γνωριμία με ένα γνωστό - άγνωστο εικονογραφικό υλικό.

Η παρουσίαση, επίσης, δίνει τη δυνατότητα να διακρίνει τις ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τις διακρίσεις και κατηγορίες που διαμορφώθηκαν κατά την τουρκοκρατία.

Αυτές σχετίζονται άλλοτε με την κοινωνική διάκριση ανάμεσα σε κληρικούς και κοσμικούς, άλλοτε με τα ταξικά στερεότυπα, που διαχώριζαν τους άρχοντες, τους αστούς και τους χωρικούς, αλλά και τις επαγγελματικές διαφοροποιήσεις μεταξύ στρατιωτικών, εμπόρων, ναυτικών, ψαράδων, χορευτών κ.λπ.

Ενδιαφέρον έχουν και οι ενδυματολογικές απεικονίσεις μέσα από πολυπρόσωπες σκηνές, που αναπαριστούν χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του νεοελληνικού βίου, όπως γάμοι, τοκετός, κηδείες, γεύματα, χοροί κ.λπ.

Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα
Κέρκυρα, Τηλ.: 26610 41552.