Η Χρύσα Σπηλιώτη μιλάει για την Ανακάλυψη της Αμερικής

26.10.2009
Από τις πιο διακριτικές -αλλά ταυτόχρονα με εξαιρετική δυναμική- παρουσίες στον καλλιτεχνικό χώρο, η Χρύσα Σπηλιώτη δηλώνει παρούσα φέτος στα θεατρικά μας πράγματα με το έργο της ''Ποιός ανακάλυψε την Αμερική'' που κάνει πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου στο θέατρο ΡΑΓΕΣ στο Γκάζι μετά από πολλά ανεβάσματά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τις πιο διακριτικές -αλλά ταυτόχρονα με εξαιρετική δυναμική- παρουσίες στον καλλιτεχνικό χώρο, η Χρύσα Σπηλιώτη δηλώνει παρούσα φέτος στα θεατρικά μας πράγματα με το έργο της ''Ποιός ανακάλυψε την Αμερική'' που κάνει πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου στο θέατρο ΡΑΓΕΣ στο Γκάζι μετά από πολλά ανεβάσματά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ηρωίδες του έργου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1997 στο θέατρο ''ΑΜΟΡΕ", η Καίτη και η Λίζα που ανακαλύπτουν τη ζωή, ζητώντας να πραγματώσουν τα δικά τους όνειρα. Διαφορετικές σαν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, επιλέγουν διαμετρικά αντίθετη στάση ζωής...H ηθοποιός και συγγραφέας μας μιλά για το έργο αλλά και διατυπώνει τις απόψεις της για το σύγχρονο θεατρικό τοπίο.

Ποια ήταν η έμπνευση σας για το έργο ;

Για να είμαι ειλικρινής, η έμπνευση προήλθε από μια προσωπική κρίση στη ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία. Μετά από ένα καλλιτεχνικό στόμωμα, αποφάσισα να γράψω για πρώτη φορά θέατρο και να βάλω όλο το πρόβλημά μου μέσα σε μια ιστορία που δεν ήταν βέβαια η δική μου.

Το πρόβλημα και το ερώτημά μου συνοψιζόταν στο εξής. Πόσο μας καθορίζουν στη ζωή οι πρώτες οικογενειακές εγγραφές; Πόσο τα προβλήματα των δικών μας γίνονται και δικά μας διαιωνίζοντας την οικογενειακή παράδοση; Πόσες ανωτερότητες και κατωτερότητες, βεβαιότητες, ανασφάλειες, κόμπλεξ είναι απλώς δανεικά και χρειάζεται ν' αντιληφθούμε και να αποποιηθούμε για να υπογράψουμε με το δικό μας χέρι τη ζωή; Νομίζω πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη της Αμερικής, είναι περισσότερο η εξερεύνηση της προσωπικής άγνωστης εσωτερικής ηπείρου και λιγότερο ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία.

Θεωρείτε ότι κάθε γυναίκα είναι λίγο Λίζα και λίγο Καίτη ; Από τη μια δυναμική και διεκδικητική και από την άλλη ευαίσθητη και συνεσταλμένη ;

Όχι, δεν πιστεύω βέβαια ότι όλες οι γυναίκες είναι Λίζα ή Καίτη, υπάρχει μια τεράστια γκάμα προσωπικοτήτων, εγώ πήρα δυο ακραία αντίθετες περιπώσεις που ταίριαζαν σ' όσα ήθελα να υπαινιχθώ μέσα απ' αυτή την ιστορία.

Πολλές φορές άλλωστε έχω σκεφτεί πως η Λίζα είναι το alter ego της Καίτης και το ανάποδο, με την έννοια ότι κάθε γυναίκα μπορεί να κρύβει μέσα της πολύ αντίθετες τάσεις, να είναι τόσο ανασφαλής όσο και διεκδικητική ταυτόχρονα, παντρεύοντας πολλές εσωτερικές συγκρούσεις, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε όλους μας.

Το έργο είναι η αποθέωση της γυναικείας φιλίας. Πόσο νομίζετε ότι οι φίλοι καθορίζουν τη ζωή μας, ειδικά των γυναικών;

Προσωπικά πιστεύω πολύ στη φιλία είτε γυναικεία είτε ανδρική, δεν τα διαχωρίζω, στηρίζομαι στις φιλίες, δεν θα μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου μοιράζοντάς την μόνο με ένα σύντροφο, τη μοιράζομαι εξ' ίσου με κάποιους φίλους. Και ναι, μας καθορίζουν οι σχέσεις μας. Αντίθετα μ' αυτό που λέγεται ότι γεννιόμαστε και πεθαίνουμε μόνοι μας, εγώ λέω πως γεννιόμαστε και πεθαίνουμε με παρέα, σημασία έχει λοιπόν να είναι καλή και με επιλογή αυτή η παρέα.

Ποιοί είναι οι λόγοι που το έργο συνεχίζει να παίζεται σε πολλές σκηνές, 13 χρόνια μετά τη γραφή του;

Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς γιατί παίζεται αυτό το έργο κάθε χρόνο κάπου, συνήθως με πολλή επιτυχία. Μπορώ να σας πω τι νιώθω όταν είμαι θεατής σε κάποιες καίρειες παραστάσεις του έργου. Πως δεν με έχουν κοροϊδέψει. Και πως δίνει πρωτίστως τη δυνατότητα σε δυο γυναίκες να κάνουν δυο ισότιμα ρεσιτάλ ηθοποιίας. Πιστέψτε με έχω δει εξαιρετικές ερμηνείες κατά καιρούς.

Ποια η γνώμη σας για το σύγχρονο θεατρικό τοπίο στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει φέτος ο κόσμος στη μεγαλύτερη πληθώρα παραστάσεων όλων των τελευταίων χρόνων. Παρατηρώ πως όλοι οι παραγωγοί και θεατρώνες υιοθέτησαν μια επιθετική πολιτική, πολλαπλασιάζοντας τις παραγωγές τους. Τι να πω σε καλό να βγει...απ' την άλλη βέβαια σε μια πιο ψύχραιμη ματιά θα μπορούσε να πει κάποιος πως η καταναλωτική μανία έχει αδράξει και τον χώρο της τέχνης.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο θεατρικό ; Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον ;

Ναι ετοιμάζω από καιρό κάποιο θεατρικό έργο αλλά είναι ακόμα στα σκαριά. Στην ερώτησή σας "τι να περιμένετε από μένα στο άμεσο μέλλον", θα σας απαντούσα "Τίποτα". Και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά. Απλώς προσπαθώ μ' αυτό να απεξαρτηθώ απ' την ανάγκη του να παρουσιάζουμε συνεχώς κάτι καινούργιο. Ας σιωπήσουμε και λίγο προκειμένου να ωριμάσουν τα πράγματα μέσα μας, ώστε να μιλάμε όταν έχουμε κάτι όντως να πούμε.

Ιnfo
"Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;"

Από τις 28 Οκτωβρίου 2009 στο Θέατρο ΡΑΓΕΣ
Κωνσταντινουπόλεως 82 Γκάζι,
Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00
τηλ. 210 3452751

Επιμέλεια: Κική Παπαδοπούλου
Ερωτήσεις: Μαρία Μπακοπούλου