Έκθεση εμπνευσμένη από Ιρανικά παζάρια

30.10.2009
Το αποτέλεσμα της περιήγησης είναι η έκθεση Γιάζντ-Φωτεινά νήματα στο παζάρι- Φωτοκεντήματα , η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου 2010.
H Ελληνο-Κουβεϊτιανή καλλιτέχνης Νάντια αλ-Φοντέρι περιηγήθηκε το χειμώνα του 2007 το Ιράν αναζητώντας την τέλεια συνταγή του fasanjoon, του κοτόπουλου με σάλτσα από ρόδια, που κάποτε μαγείρευε η γιαγιά της. Το αποτέλεσμα της περιήγησης είναι η έκθεση Γιάζντ-Φωτεινά νήματα στο παζάρι- Φωτοκεντήματα , η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου 2010.

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται το παλιό πλίνθινο παζάρι, επί αιώνες τόπος συνάντησης των ντόπιων και των ταξιδιωτών. Από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή το παζάρι στη Γιάζντ, χαμένο μέσα στο μαγικό λαβύρινθο των στενών δρομίσκων και των ισλαμικών τρούλων, αποτέλεσε το σκηνικό αμέτρητων ιστοριών και μύθων για το εμπόριο και τις ανθρώπινες δοσοληψίες, για τη ζωή και τον έρωτα.

Περπατώντας στα σκιερά στενοσόκακα, κάτω από τη σειρά των πλίνθινων τρούλων που κορυφώνονται σε οπαίο, με έκπληξη είδα την εντύπωση που προκαλεί το φως του ήλιου καθώς, διαπερνώντας τους διάτρητους θόλους, δημιουργεί φωτοσκιάσεις στους τοίχους και το δάπεδο. Οι σκιές αλλάζουν σχήμα από το χάραμα έως τη δύση του ήλιου και η αντιπαράθεση των τέλειων γεωμετρικών σχημάτων, που κανείς συναντά στην ισλαμική αρχιτεκτονική, με τους χειροποίητους πλίνθινους τοίχους δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που φτάνει τα όρια του εξωπραγματικού. Το παζάρι είναι ζωντανό. Δεν είναι μια συμπαγής αρχιτεκτονική μάζα, είναι μια χορευτική κίνηση ανάμεσα στη γη και τον ήλιο, λέει η Νάντια αλ- Φοντέρι.

Αυτή τη σχέση εξερευνά στη νέα της συλλογή, μια σειρά από μαυρόασπρες φωτογραφίες επεξεργασμένες με λεπτοϋφασμένα κεντήματα και ειδικό φωτισμό. Οι φωτογραφικές της εικόνες είναι λήψεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό του παζαριού, από το έδαφος και τις οροφές. Αφού τυπωθούν, η καλλιτέχνης ράβει και κεντάει πάνω στο χαρτί και μετά φωτίζει το έργο από πίσω για να του δώσει διαφορετική διάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο καλλιτεχνικό ιδίωμα που η Νάντια αλ-Φοντέρι ονομάζει «φωτοκεντήματα».

Μέσα από αυτόν τον πρωτότυπο συνδυασμό μαυρόασπρης φωτογραφίας και χειροτεχνίας η νεαρή Ελληνο-Κουβεϊτιανή καλλιτέχνης, προσκαλεί το θεατή να ζήσει την εμπειρία του παζαριού σαν ένα ζωντανό καμβά όπου η γη, ο ήλιος, η ύλη, καθώς και ο κόσμος της φαντασίας συνενώνονται. Εγγενώς αφαιρετικά και σχεδιασμένα να βλέπονται τόσο με φυσικό φωτισμό όσο και στο ημίφως, τα έργα της Νάντια αλ-Φοντέρι στη συλλογή της Γιάζντ είναι χωρίς τίτλο διότι η καλλιτέχνης δε θέλει να τα περιορίσει.

Info

Τι: Έκθεση "Γιάζντ - Φωτεινά νήματα στο παζάρι -Φωτοκεντήματα"

Που: Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12

Τηλ: 210 3251311

Πότε: 11 Νοεμβρίου 2009 ως 17 Ιανουαρίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 09:00-15:00