Από το 70/70 Horovitz Project στο θέατρο Ντενίση

02.11.2009
Η νέα θεατρική ομάδα Nota Bene συμμετέχοντας στο διεθνές 70/70 Horovitz Project, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα, τρία έργα του Israel Horovitz στο θέατρο Ιλίσια Ντενίση Β΄Σκηνή Βολανάκης σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.
Η νέα θεατρική ομάδα Nota Bene συμμετέχοντας στο διεθνές 70/70 Horovitz Project, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα, τρία έργα του Israel Horovitz στο θέατρο Ιλίσια Ντενίση Β΄Σκηνή Βολανάκης σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Ο συγγραφέας Israel Horovitz, ένας από τους πιο παραγωγικούς θεατρικούς συγγραφείς με μεγάλες επιτυχίες τόσο στην πατρίδα του τις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις ενώ τα έργα του έχουν ανέβει με διάσημους πρωταγωνιστές.

Το Barefoot Theatre Company παρουσιάζει το θεατρικό γεγονός της χρονιάς με το 70/70 Horovitz Project, ένα παγκόσμιο ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός αφιερωμένο στα εβδομηκοστά γενέθλια του Israel Horovitz με εβδομήντα από τα έργα του. Το Barefoot Theatre Company, ηγείται περισσότερων από 50 θεατρικών εταιριών απ’όλο τον κόσμο με συμμετοχές από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τσεχία, Σκανδιναβία, Μέση Ανατολή, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία και ΗΠΑ. Περιλαμβάνει αναγνώσεις, αναλόγια και πλήρεις θεατρικές παραγωγές 70 έργων του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα. Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected].

Το πρώτο έργο "Σκηνικές Οδηγίες" είναι ένα σκληρό οικογενειακό δράμα, ένας οικογενειακός εφιάλτης, που όμως σκοινοβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στο τραγικό και το γελοίο. Μετά την κηδεία των γονιών τους , τρία αποξενωμένα και δυσλειτουργικά αδέρφια προσπαθούν να επικοινωνήσουν και να υπάρξουν μέσα από σκηνικές οδηγίες. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Actors' Studio της Νέας Υόρκης το 1976.

Ο Horovitz συχνά στήνει ένα πιθανό περιστατικό με χαρακτήρες σε μια ενδεχομένως έκτακτη, τυχαία ή προδιαγεγραμμένη συνεύρεση και οργανώνει ένα θεατρικό παιχνίδι σπρώχνοντας την κατάσταση στα άκρα.

Με άμεση και σκληρή γραφή, απόλυτα συγκεκριμένες αναφορές και χωρίς τις στιλιστικές ιδιομορφίες των Σκηνικών Οδηγιών, τα έργα "What Strong Fences Make" και "Beirut Rocks" ακολουθούν κι αυτά μια πορεία προς τα άκρα. Τα έργα διαδραματίζονται στην πύλη του τείχους της Ραμάλα που χωρίζει τους Ισραηλινούς από τους Παλαιστίνιους κατοίκους της λωρίδας της Γάζας και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών του 2006. Ο κοινός χώρος είναι η Μέση Ανατολή. Ο κοινός τόπος είναι η βία.

Το "What Strong Fences Make" είναι έργο του 2009. Ένας νέος Ισραηλινός καθηγητής πανεπιστημίου προσπαθεί να περάσει απέναντι. Την πύλη φυλάει ένας παλιός του συμμαθητής. Το "Beirut Rocks" πρωτοπαρουσιάστηκε στο Theatre Row Studio της Νέας Υόρκης το 2007 και έχει ήδη μεταφραστεί και ανέβει σε πολλές χώρες με ιδιαίτερη πάντα επιτυχία. Τέσσερεις Αμερικάνοι φοιτητές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου περιμένοντας να φυγαδευτούν από την Βηρυτό. Η ακραία βία που τους κυκλώνει και τους απειλεί δεν θα τους αφήσει αλώβητους.

Σε μια πρώτη παρουσίαση του Beirut Rocks από το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου τον Μάρτιο του 2009 προς τιμή του συγγραφέα, ο Israel Horovitz γνώρισε τους ηθοποιούς του έργου, που με την δική του πεισματική ενθάρρυνση αποφάσισαν να ιδρύσουν την ομάδα ηθοποιών Nota Bene και σ' αυτούς του χαλεπούς κι επικίνδυνους καιρούς να τολμήσουν αυτή τη παράσταση .

Να πως περιγράφει η ίδια η ομάδα το εγχείρημα της:

«Nota bene ? σημειώσατε καλά: "Δε μπορείς να θεωρηθείς ηθοποιός αν δεν εξασκείς αυτή σου την ιδιότητα’ ήταν τα λόγια του Israel Horovitz μετά την παρουσίαση του έργου του Beirut Rocks στη Ρόδο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χημεία που υπήρχε ανάμεσά μας και την όρεξή μας για «δράση», ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί η ομάδα μας. Την απόφασή μας αυτή στήριξε ο Israel Horovitz, που μας έδωσε τρία δικά του μονόπρακτα και ο Γιώργος Οικονόμου που ακολούθησε την παρέα μας αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της σκηνοθεσίας! Έξι μήνες μετά ξεκινήσαμε τις πρόβες. Η καθημερινότητα προβών, παρά τις όποιες δυσκολίες, μας επιβεβαίωνε συνεχώς ότι η επιλογή μας ήταν σωστή. Τα έργα του Israel Horovitz δε μας άφησαν κανένα άλλο περιθώριο παρά να φτάσουμε στα άκρα. Η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και η ιδιαίτερη φύση των μεταξύ τους σχέσεων ήταν για μας μία πρόκληση να βουτήξουμε στα βαθιά και να δημιουργήσουμε. Οι πρόβες τελείωσαν, το σκηνικό στήθηκε κι εμείς είμαστε στις θέσεις μας. Η παράσταση αρχίζει. Ελπίζουμε να την απολαύσετε! Nota Bene -σημειώσατε καλά, όλα τ’ ανωτέρω.."

Info

Τι: Παραστάσεις What Strong Fences Make , Beirut Rocks , Σκηνικές Οδηγίες

Που: Θέατρο Ιλίσια Ντενίση Β΄ Σκηνή Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια

Πότε: Παρασκευή, Σάββατο 24: 00 (Μεταμεσονύχτια), Κυριακή στις 19:30

Τηλ. 210 7210045

Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου

Από 6 Νοεμβρίου 2009 έως 4 Ιανουαρίου