"Αυτοτοπογραφίες" γεμίζουν το Πνευματικό κέντρο

03.11.2009
Δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές ενότητες αρχιτεκτονικής αντίληψης κυριαρχούν στην έκθεση ζωγραφικής «Αυτοτοπογραφίες» της Κριστέλ Μακρή, που οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από 3 έως 14 Νοεμβρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο.
Δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές ενότητες αρχιτεκτονικής αντίληψης κυριαρχούν στην έκθεση ζωγραφικής «Αυτοτοπογραφίες» της Κριστέλ Μακρή, που οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από 3 έως 14 Νοεμβρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο.

Το προσωπικό και εκφραστικό στυλ της ζωγράφου είναι σταθερά επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική και ειδικότερα από τoν κονστρουκτιβισμό και σουπρεματισμό, καλλιτεχνικά ρεύματα που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, όπου δεσπόζει η κυριαρχία των βασικών χρωμάτων σε λευκό φόντο.

Η μία ενότητα των έργων της είναι αμιγώς ελληνοκεντρική και έχει ως θέμα τα βότσαλα και την άμμο του αρχιπελάγους, ως πρωτογενή καλλιτεχνήματα της ίδιας της ελληνικής θάλασσας. Το αρχέγονο αυτό υλικό, η Κριστέλ Μακρή, το εντάσσει με δικές της συνθέσεις και το περιχαρακώνει, σε γεωμετρικά καρέ κατά αύξοντες χρωματικούς τόνους και διαστάσεις. Έτσι, το ειδωλολατρικό στοιχείο εντάσσεται εκφραστικά στο δομημένο καθημερινό περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε η φυσιολατρική ονειροπόληση να διαλύει το φάσμα του άγχους στην αφιλόξενη πόλη.

Η άλλη εικαστική ενότητα, επίσης επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική, περιλαμβάνει συνθέσεις, όπου αλληλοδιαπλέκονται και τελικά συνυφαίνονται σε μια αρμονία, υλικά του ρομαντικού χτες με ριζοσπαστικές επινοήσεις του τεχνοκρατικού σήμερα. Στις συνθέσεις αυτές, έκδηλα είναι κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία, που εκφράζουν τη ρήξη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Πρόκειται για συνθέσεις-κατασκευές, με χαρακτήρα εικονοκλαστικό, που αποτυπώνουν με κριτική διάθεση την εικόνα της σημερινής κοινωνίας.

Λίγα Λόγια για τη Ζωγράφο...Η Κριστέλ Μακρή ασχολήθηκε με την ζωγραφική από την παιδική της ηλικία. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη σχολή του Washington University, στο Saint-Louis του Missouri στις ΗΠΑ. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ονδούρα και στην Κόστα Ρίκα. Στο Missouri των ΗΠΑ ειδικεύεται στη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία. Κατόπιν, μαθητεύει κοντά στον William Wallace, που είχε αναλάβει την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Μιχαήλ Αγγέλου στην «Capella Sistina» του Βατικανού. Συνέχισε τις σπουδές της στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας το μάστερ του διπλώματος των Ειδικών Σπουδών για τη Σωτηρία & Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αρχιτεκτονική (Diplôme d’ Études Specialisées en Restauration et Conservation du Patrimoine Architectural) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Βελγικής πρωτεύουσας. Από το πανεπιστήμιο αυτό τιμήθηκε, με βραβείο, για την εργασία της σχετικά με την αναπαλαίωση τεσσάρων επαύλεων του μοντερνισμού της δεκαετίας του ’30 στις Βρυξέλλες.

Έχει πραγματοποιήσει και έχει μετάσχει στις ακόλουθες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής: Ατομική Έκθεση στο Espacio Latinoamericano στις Βρυξέλλες (2006) - Ομαδική Έκθεση στη Maison Pelgrims στο Saint-Gilles στις Βρυξέλλες (2004) - Ομαδική Έκθεση στο Centre Culturel Aarschot στο Βέλγιο (2005) - Ομαδική Έκθεση στο Espacio Latinoamericano στις Βρυξέλλες (2005) - Ομαδική Έκθεση στη Maison du Peuple στο Saint-Gilles στις Βρυξέλλες (2006) - Ομαδική Έκθεση στο Archives Générales du Royaume de la Belgique στις Βρυξέλλες (2007)

Info

Τι: Έκθεση ζωγραφικής «Αυτοτοπογραφίες»

Που: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα: «Γ. Ιακωβίδης» Ακαδημίας 50

Τηλ. 210 36 21 601

Πότε: Δευτέρα - Σάββατο: 9π.μ. - 1μ.μ. & 5μ.μ. - 9μ.μ., Εκτός Κυριακής και Δευτέρας απογεύματος