Επιτυχής η μεταφορά λίθου της Ζωφόρου

15.10.2007
Με ασφάλεια ξεκίνησε την Κυριακή η 'μεταφορά του αιώνα' με τη μετακίνηση Λίθου της ζωφόρου από το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης στο νέο κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Με ασφάλεια ξεκίνησε την Κυριακή η "μεταφορά του αιώνα" με τη μετακίνηση Λίθου της ζωφόρου από το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης στο νέο κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το κιβώτιο βγήκε στην αυλή του Παλαιού Μουσείου, δέθηκε με ιμάντες και κρεμάστηκε από τον γάντζο, ενώ παρακολουθούσαν ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο έφορος Αλέξανδρος Μάντης και πολλοί άλλοι.

Κατόπιν μικρής καθυστέρησης, προκειμένου να βρεθεί το κέντρο βάρους του κιβωτίου, ώστε να γίνει η ανύψωση κατακόρυφα, η μεταφορά ξεκίνησε!

Το μεταλλικό κιβώτιο που μετέφερε τον Λίθο (με τον νέο που πηγαίνει τα βόδια για θυσία στην πομπή των Παναθηναίων) - έναν από τους πιο καλά διατηρημένους Λίθους της ζωφόρου, 2,2 τόνων - αιωρήθηκε απαλά και σταθερά σε όλη τη διαδρομή.

Μέσα σε μία ώρα και ένα τέταρτο το 'γαλάζιο κιβώτιο' προσγειώθηκε στον υπαίθριο χώρο του Γ’ ορόφου του Νέου Μουσείου. Την ολοκλήρωση της μεταφοράς παρακολούθησαν και χειροκρότησαν πρέσβεις 25 χωρών, εκ των οποίων και ο Βρετανός Σάιμον Γκας, εκατοντάδες δημοσιογράφοι, καμεραμέν και φωτογράφοι, καθώς και οι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Περικλής Χούρσογλου, οι οποίοι γυρίζουν ντοκιμαντέρ που θα διηγείται όλη την ιστορία της «μεταφοράς του αιώνα».

Το πρώτο αρχαίο γλυπτό που μεταφέρθηκε την Κυριακή από το Παλιό στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως είναι Λίθος από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα. Η ζωφόρος ήταν δομικό μέρος του ναού, αποτελούμενο από 115 ορθογώνιες λιθοπλίνθους συνολικού μήκους 160 μέτρων. Ήταν έργο του Φειδία που ολοκληρώθηκε ανάμεσα στο 440 με 438 π.Χ. και την επιφάνειά του κοσμούσε μια συνεχής ανάγλυφη πολύχρωμη σύνθεση με θέμα την πομπή των μεγάλων Παναθηναίων.

Απεικονίζονται 360 ζώα, κυρίως άλογα, άρματα, ιππείς, τελετές, θυσίες, ενώ δεξιά και αριστερά οι θεοί του Ολύμπου. Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, στις οποίες αποτυπώνεται η ευφυΐα του Φειδία, είναι «ο ηλικιωμένος με το άλογο που αναπηδάει» στο κεντρικό τμήμα της δυτικής ζωφόρου και «ο Δίας με την Ήρα και την αγγελιοφόρο Ίριδα δίπλα» στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής ζωφόρου.

Για το «δέος, τη συγκίνηση και την οικουμενική διάσταση» που προκάλεσε η ιστορική μεταφορά έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας πως «εύλογα αναφύεται το αίτημα για αποκατάσταση της ενότητας των γλυπτών, αίτημα ανάλογο με αυτό για ειρήνη στον κόσμο, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και παγκόσμιο χρέος στον πολιτισμό».

«Θεού θέλοντος, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, ελπίζουμε προς το τέλος του 2008 να παραδοθεί το Νέο Μουσείο στους επισκέπτες», είχε δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατά τη δοκιμαστική πρόβα της περασμένης Πέμπτης, ενώ ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο πριν από τα επίσημα εγκαίνια, κατά τη διάρκεια του στησίματος, για κάποιες ώρες της μέρας.

Μένουν να μεταφερθούν με τους τρεις γερανούς 245 μεγάλα αντικείμενα 113 τόνων από τον χώρο του Παλαιού Μουσείου, ανάμεσά τους: αρχαϊκές Κόρες, Καρυάτιδες, η Αθηνά της Γιγαντομαχίας, το σύμπλεγμα του Κέκροπος, Μοσχοφόρος και αρχαία βάση, Σύμπλεγμα Πρόκνης και Ιτυ, τα πιο ογκώδη η Λέαινα και τα Λιοντάρια που κατασπαράζουν ταύρους, μετόπες του Παρθενώνα και λίθοι της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Τα 4.200 μικρότερα που βρέθηκαν στις αποθήκες του Μουσείου ίσως μεταφερθούν με πιο παραδοσιακούς τρόπους - ξύλινος εγκιβωτισμός και μεταφορά με τον παλιότερο γερανό που βρίσκεται στο Παλαιό Μουσείο.