Η τυραννία της μεταμέλειας

15.10.2007
Η Ευρώπη αυτομαστιγώνεται. Είναι ένοχη και τώρα ζει το μαρτύριο της μεταμέλειας για τα παλιά της εγκλήματα: τους πολέμους, τους θρησκευτικούς διωγμούς, την αποικιοκρατία, τον φασισμό, τον κομμουνισμό. Αυτά υποστηρίζει ο Γάλλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Πασκάλ Μπρικνέρ στο τελευταίο του βιβλίο «Η τυραννία της μεταμέλειας».

Η Ευρώπη αυτομαστιγώνεται. Είναι ένοχη και τώρα ζει το μαρτύριο της μεταμέλειας για τα παλιά της εγκλήματα: τους πολέμους, τους θρησκευτικούς διωγμούς, την αποικιοκρατία, τον φασισμό, τον κομμουνισμό.

Αυτά υποστηρίζει ο Γάλλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Πασκάλ Μπρικνέρ στο τελευταίο του βιβλίο «Η τυραννία της μεταμέλειας», το οποίο κυκλοφόρησε στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη, αλλά τώρα, προσκεκλημένος των εκδόσεων «Αστάρτη» και του Γαλλικού Ινστιτούτου, έδωσε μια διάλεξη περί ενοχής της γηραιάς Ηπείρου.

Στην ερώτηση "Είναι λοιπόν, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του βιβλίου, η Ευρώπη άξια της τύχης της;" απάντησε:

«Βεβαίως και είναι άξια της τύχης της. Αλλά θα πρέπει να ονειρευόμαστε μια αναγέννηση της Ευρώπης, η οποία θα συνοδεύεται από ένα κίνημα των σημερινών ηγετών της, προκειμένου να τη βγάλουν από την ακινησία της. Αν δεν το κάνει αυτό, θα την κατασπαράξουν τα αρπακτικά που την περιβάλλουν».

Η Ευρώπη του Μπρικνέρ είναι «ο μέγας ασθενής του πλανήτη τον οποίο και μολύνει με τη διαφθορά της». «Δεν υπάρχει φρικαλεότητα στην Αφρική, στην Ασία ή στη Μέση Ανατολή για την οποία να μην είναι υπόλογη», λέει ο οργισμένος συγγραφέας.

Στην «Τυραννία της μεταμέλειας» αναφέρει πολλά για τις διαφορές της Αμερικής και της Ευρώπης ως προς τη θρησκευτικότητα.

«Η μεν Αμερική έχει μια μεσσιανική αντίληψη για τον εαυτό της, τον ρόλο της και τον κόσμο. Πιστεύει ότι είναι μια νέα Ιερουσαλήμ. Όλα τα λάθη της Αμερικής οφείλονται στη μεσσιανική αντίληψη των νεοσυντηρητικών για τον κόσμο. Στην Ευρώπη, χάρη στους αγώνες των αθεϊστών και των μη θρησκευόμενων, αφενός κατοχυρώθηκε η ελευθερία της πίστης και αφετέρου γλύκανε η θρησκεία, έγινε πιο ήπια».

Το τελευταίο του βιβλίο έκανε πολλούς να τον κατακρίνουν για ακραίες θέσεις και να τον αποκαλέσουν φιλοαμερικανό. Τι απαντά; «Έτσι με αποκαλούν εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Είμαι όμως φιλοευρωπαίος και όχι φιλοαμερικανός».

Γιατί η Ευρώπη εγκατέλειψε το κριτικό πνεύμα, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της από την εποχή του Διαφωτισμού, για να βυθιστεί στον μαζοχισμό; Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της "Τυραννίας της μεταμέλειας"; Γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν την τάση να ξεχνούν πως ναι μεν γέννησαν τέρατα, αλλά ταυτόχρονα γέννησαν και θεωρίες και μεθόδους που επιτρέπουν την κατανίκηση αυτών των τεράτων; Γιατί ξεχνούν πως η Ευρώπη, και μόνο αυτή, αγωνίστηκε να ξεπεράσει τη βαρβαρότητα της;

Τίτλος: Η τυραννία της μεταμέλειας
Συγγραφέας: Bruckner, Pascal
Εκδότης: Αστάρτη
Σελίδες: 283