Ένα Μέγαρο για το βιβλίο

22.10.2007
Στο συχνότερο πέρασμα της Αθήνας και στη μεγαλύτερη πλατεία της, αυτή του Συντάγματος, σε ενάμιση μήνα θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο πολυκατάστημα βιβλίου, μουσικής και τεχνολογίας, το οποίο αναμένεται να αλλάξει επιπλέον το τοπίο της αγοράς του βιβλίου και των υπόλοιπων ειδών.
Στο συχνότερο πέρασμα της Αθήνας και στη μεγαλύτερη πλατεία της, αυτή του Συντάγματος, σε ενάμιση μήνα θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο πολυκατάστημα βιβλίου, μουσικής και τεχνολογίας, το οποίο αναμένεται να αλλάξει επιπλέον το τοπίο της αγοράς του βιβλίου και των υπόλοιπων ειδών.

Ο λόγος για το τέταρτο κατάστημα, τη ναυαρχίδα της αλυσίδας Public, που θα στεγαστεί σ' ένα από τα πιο ωραία, ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της Αθήνας: Το Μέγαρο Πάλλη, από τους εξώστες του οποίου μίλησαν στον κόσμο πολιτικοί, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπανδρέου που εκφώνησε τον λόγο της απελευθέρωσης.

Κτισμένο το 1911, από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, εξαιρετικό δείγμα εκλεκτικισμού, με περίτεχνα αρχιτεκτονικά στοιχεία, το κτίριο στέγασε αρχικά τα υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων κι έπειτα τις σχολές «Ωμέγα» και τα φροντιστήρια «Ομηρος».

Το 2004 αγοράστηκε από τον Πάνο Γερμανό, πρώην ιδιοκτήτη της αλυσίδας Γερμανός, αντί 30 εκατ. ευρώ, με σκοπό να γίνει η ναυαρχίδα των Public, που ξεκίνησαν το 2005 από τη Θεσσαλονίκη, επεκτάθηκαν στον Βόλο και πρόσφατα στη Λευκωσία, με σχέδια να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη το 2009 για ένα δεύτερο πολυκατάστημα στη Στοά Χιρς.

Με ένα κόστος επένδυσης 10 εκατ. ευρώ, το εξαώροφο κτίριο, με το υαλοσκέπαστο εσωτερικό αίθριο, ανακατασκευάστηκε, διατηρώντας και αναδεικνύοντας τη γενική κτιριακή διάρθρωση και τους κεντρικούς χώρους κάθε ορόφου, με τους ολόσωμους μαρμάρινους ιωνικούς κίονες, τον γύψινο διάκοσμο των οροφών κ.λπ.

Στα πέντε επίπεδα του κτιρίου, σε ένα σύνολο 5.000 τ.μ., το βιβλίο θα βρίσκεται παντού, συνδυασμένο με τα υπόλοιπα είδη, αλλά θα καταλαμβάνει ξεχωριστά τον 3ο και τον 4ο όροφο (συνολικά 1.000 τ.μ.).

Θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες και θα διαθέτει τίτλους σε πέντε γλώσσες.

Οι αρμόδιοι υπόσχονται ξεχωριστό τμήμα στην (αντι-εμπορική) ποίηση, ενώ έμφαση θα δοθεί και εδώ στο τμήμα με ξενόγλωσσα κόμικς -πείραμα που πέτυχε στα άλλα καταστήματα.

Ακόμη δύο όροφοι θα διατεθούν στην τεχνολογία και ένας όροφος σε μουσική και ταινίες. Στο ισόγειο θα λειτουργήσει καφέ με αναφορές στην πλατεία Συντάγματος, ενώ μελλοντικά θα αναβιώσει στον 6ο όροφο το παλιό καφενείο Ζαβορίτη με εξαιρετική θέα.

Αντέχει, όμως, η αγορά τόσα καταστήματα;

Οι αρμόδιοι του Public εκτιμούν ότι με το άνοιγμα του καταστήματος στο Σύνταγμα «η αγορά θα διευρυνθεί», αλλά θα γίνει και «ανακατανομή της πίτας». Οι εκτιμήσεις του υπευθύνου του Παρατηρητηρίου του ΕΚΕΒΙ, Σωκράτη Καμπουρόπουλου, βλέπουν τους αναγνώστες να μετακινούνται από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία, εκεί όπου τα βρίσκουν όλα.

Αν και μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 74% αυτών που μπαίνουν στα βιβλιοπωλεία, αγοράζει εκείνο που έχει προαποφασίσει, η τάση δείχνει ότι το πολυκατάστημα επηρεάζει για επιπλέον αγορές. Σύμφωνα με την έρευνα, το 20% των προαποφασισμένων «έσπασε» και αγόρασε και κάτι άλλο.