"Σκληρά και Τρυφερά" στο Στούντιο Πρώτες Ύλες

22.10.2007
Το έργο του Μάρτιν Κρίμπ «Σκληρά και Τρυφερά», που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Στούντιο Πρώτες Ύλες σε σκηνοθεσία του Χρίστου Λύγκα.
Το έργο του Μάρτιν Κρίμπ «Σκληρά και Τρυφερά», που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Στούντιο Πρώτες Ύλες σε σκηνοθεσία του Χρίστου Λύγκα.

Το έργο παίρνει τον μύθο των Τραχίνιων του Σοφοκλή, την αρχαία ιστορία του γάμου και της βίας, και την μεταφέρει σ` έναν σύγχρονο κόσμο πολιτικής υποκρισίας και συναισθηματικής τρομοκρατίας.
Κάπου μακριά μια μάχη μαίνεται και μια ολόκληρη πόλη ισοπεδώνεται. Η Αμέλια δεν μπορεί να κοιμηθεί. Περιμένει νέα από τον άντρα της. Είναι ο μεγάλος Στρατηγός και αυτή μοιάζει να είναι μια αποφασιστική νίκη. Όμως, καθώς τα κίνητρα αυτού του πολέμου αρχίζουν να διαφαίνονται ανησυχητικά προσωπικά, η γυναίκα του απελπίζεται στην προσπάθειά της να κρατήσει την αγάπη του.

Το «Σκληρά και Τρυφερά» ερευνά την τραγωδία του πολέμου ειδικότερα κάτω από το πρίσμα του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, καταδεικνύοντας ότι ο πόλεμος είναι πράγματι μια τραγωδία σε κάθε αιώνα, και πως τα στοιχειώδη συστατικά του σπάνια αλλάζουν. Οι ήρωες μιλούν την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών και στρατιωτικών, που έχει γίνει τόσο οικεία στις μέρες μας. Πόλεις γίνονται στάχτη. Ο ελευθερωτής καταλήγει θύτης. Οτιδήποτε δικαιολογείται κάτω από το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας. Ο τρόμος είναι ταυτόχρονα μια ολέθρια πραγματικότητα και μια ισχυρή μεταφορά.

Το «Σκληρά και Τρυφερά» λειτουργεί σαν μια διαρκής υπενθύμιση πως η πρώτη απώλεια σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Στούντιο Πρώτες Ύλες (Αντιθέατρο) Μοσχονησίων 36, πλατεία Αμερικής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Χρίστος Λύγκας
Σκηνικά: Μαρία Κονομή
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Λουκάς Χατζής
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθοί σκηνοθέτες: Αιμιλιανή Αβραάμ, Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ερρίκος Λίτσης, Ελευθερία Γεροφωκά, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Μαρία Μπρανίδου, Χρίστος Λύγκας, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Στάθης Κόκκορης, Ράσμη Σούκουλη, Λεωνίδας Μαράκης

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου