Ο Μισέλ Ουελμπέκ στο Megaron Plus!

22.10.2007
Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, ο συγγραφέας που τάραξε τα νερά στον κόσμο των γραμμάτων διεθνώς με τα βιβλία του «Στοιχειώδη Σωματίδια» και «Πλατφόρμα», ο Μισέλ Ουελμπέκ έρχεται στην Ελλάδα καλεσμένος του Megaron Plus.
Τι: Μισέλ Ουελμπέκ, Το ανήσυχο πνεύμα της γαλλικής λογοτεχνίας στo Megaron Plus
Πότε; Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Που: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, ο συγγραφέας που τάραξε τα νερά στον κόσμο των γραμμάτων διεθνώς με τα βιβλία του «Στοιχειώδη Σωματίδια» και «Πλατφόρμα», ο Μισέλ Ουελμπέκ έρχεται στην Ελλάδα καλεσμένος του Megaron Plus.

Ο πολυτάλαντος Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και μουσικός θα μιλήσει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου για το έργο του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής. Με τον διάσημο Γάλλο λογοτέχνη θα συνομιλήσει στη μοναδική του αυτή εμφάνιση στο Μέγαρο, ο δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης.

Έχοντας αποκηρύξει το πραγματικό του επώνυμο (Μισέλ Τομά), ο Μισέλ Ουελμπέκ μεγαλώνει με τη γιαγιά του και επιλέγει το επίθετό της ως λογοτεχνικό του ψευδώνυμο. Γεννημένος το 1958 στο νησί Ρεϋνιόν(άλλοτε γαλλική αποικία στον Ινδικό Ωκεανό), επιστρέφει αργότερα στη μητροπολιτική Γαλλία και φοιτά ?εσωτερικός- στο Λύκειο Ανρί Μουασάν, όπου αποκτά το προσωνύμιο «Αϊνστάιν» λόγω της εντυπωσιακής ευφυίας του.

Σπουδάζει αγρονόμος-μηχανικός σε ένα από τα απαιτητικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας. Ωστόσο, οι πρώτοι λογοτεχνικοί πειραματισμοί του έχουν ήδη αρχίσει από το 1978, οπότε δημοσιεύει κάποια ποιήματά του, ενώ γίνεται περισσότερο γνωστός το 1991 με την κυκλοφορία της βιογραφίας του Χάουαρντ Λόβκραφτ «Ενάντια στον κόσμο, ενάντια στη ζωή» (στα ελληνικά προσεχώς από την Εστία, με πρόλογο του Στήβεν Κινγκ). Ακολουθούν πεζά και ποιητικά κείμενα.

Η διεθνής καταξίωση έρχεται τελικά το 1994 με το πολύκροτο βιβλίο «Επέκταση του πεδίου της πάλης» που μεταφέρεται και στον κινηματογράφο. Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το δεύτερο μυθιστόρημά του Μισέλ Ουελμπέκ με τίτλο «Τα στοιχειώδη σωματίδια» που μεταφράζεται σε περισσότερες από 25 γλώσσες και παίρνει -και αυτό- το δρόμο της κινηματογραφικής μεταφοράς.
Ακολουθούν η νουβέλα «Λανθαρότε» και το μυθιστόρημα «Πλατφόρμα». Το τελευταίο μάλιστα τον βάζει σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων λόγω της αναφοράς του συγγραφέα στο Ισλάμ.

Παράλληλα, ο πολυπράγμων Ουελμπέκ ασχολείται και με τη δισκογραφία, ηχογραφώντας ποιήματά του σε δική του απαγγελία με υπόκρουση αυτοσχέδιας μουσικής ή ερμηνεύοντας ο ίδιος στίχους του μελοποιημένους από τον γάλλο συνθέτη Μπερτράν Μπυργκαλά. Ως σκηνοθέτης έχει υπογράψει τρεις ταινίες μικρού μήκους και ως σεναριογράφος άλλες δύο («Επέκταση του πεδίου της πάλης», «Εξωτερικός κόσμος»).

Ο Μισέλ Ουελμπέκ έχει τιμηθεί με το γαλλικό βραβείο ποίησης «Τριστάν Τζαρά» (1992), το βραβείο ποίησης Φλορ (1996) και το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού (1998). Επίσης, την ίδια χρονιά (1998), του απενεμήθη στη Γαλλία το Μέγα Εθνικό Βραβείο Γραμμάτων για Νέα Ταλέντα, ενώ το 2002 απέσπασε το διεθνές ιρλανδικό λογοτεχνικό βραβείο IMPAC. Το 2004, η Ισπανία τον τίμησε με το βραβείο Σόπενχαουερ. Τέλος, το βιβλίο του «Δυνατότητα ενός νησιού» κέρδισε το 2005 το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Interallié.

Σήμερα ο Μισέλ Ουελμπέκ ζει στην Ισπανία, περιστοιχισμένος από τα αγαπημένα του αναγνώσματα και ακροάματα. Στο σύμπαν του συνυπάρχουν αρμονικά η κβαντική φυσική, η ποίηση του Μπωντλαίρ, η φιλοσοφία του Καντ, οι ήρωες των Ιονέσκο, Καρρέ, Μαν, Μπαλζάκ και οι πρωταγωνιστές των γαλλικών κόμικς με τη μουσική του Φραντς Σούμπερτ, του Τζίμμι Χέντριξ, του Νηλ Γιανγκ, της Φρανσουάζ Αρντί, του Λέοναρντ Κόεν και των Μπητς Μπόυς.

Τα βιβλία του κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις της Εστίας, ενώ δοκίμια, αναλύσεις και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στο περιοδικό «Νέα Εστία» (Μάιος, Δεκέμβριος 2000).

Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα