Tate Britain: Αναδρομή στο βραβείο Τέρνερ

22.10.2007
Την τιμητική του έχει φέτος το περίφημο βραβείο Τέρνερ, η κορυφαία βρετανική διάκριση σύγχρονης εικαστικής τέχνης στην Ευρώπη. Το φετινό βραβείο και το ποσό των 37.000 ευρώ διεκδικούν οι καλλιτέχνες Zarina Bhimji, Nathan Coley, Mike Nelson και Mark Wallinger.
Την τιμητική του έχει φέτος το περίφημο βραβείο Τέρνερ, η κορυφαία βρετανική διάκριση σύγχρονης εικαστικής τέχνης στην Ευρώπη.

Το φετινό βραβείο και το ποσό των 37.000 ευρώ (25.000 αγγλικές λίρες) διεκδικούν οι καλλιτέχνες: Zarina Bhimji, Nathan Coley, Mike Nelson και Mark Wallinger.

Η Zarina Bhimji γεννήθηκε στην Ουγκάντα, σήμερα ζει στο Λέστερ και είναι υποψήφια με φωτογραφίες που απεικονίζουν τα δεινά της αφρικανικής χώρας. Ο 40χρονος Nathan Coley από τη Γλασκόβη δημιουργεί τόπους λατρείας από χαρτόκουτα. Ο Mike Nelson έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις συνθέσεις που θυμίζουν λαβύρινθους, και διαγωνίζεται φέτος με το έργο «Ιερό της Αμνησίας». Τέλος, ο Mark Wallinger για δεύτερη φορά μετά από μια δωδεκαετία διεκδικεί το βραβείο με μια σύνθεση φωτογραφιών, κολάζ και αυθεντικών πλακάτ του Βρετανού ακτιβιστή Μπράιαν Χο.

Μετά την απονομή του βραβείου, τα έργα των τεσσάρων υποψηφίων θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο, όπου και θα εκτεθούν στην Tate Britain.

Είναι η πρώτη φορά που η απονομή του βραβείου θα γίνει έκτος Λονδίνου και συγκεκριμένα στην Tate του Λίβερπουλ, πόλη που θα φέρει τον τίτλο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2008.

Σε αναμονή της φετινής απονομής, η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου, η βρετανική Tate φιλοξενεί ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στις καλύτερες στιγμές του βραβείου Τέρνερ από το 1984 έως και το 2007.

Από τον Anish Kapoor στον Damien Hirst, και από τους Gilbert & George στον Grayson Perry, η έκθεση παρουσιάζει τα σημαντικότερα "στιγμιότυπα" της βρετανικής εικαστικής σκηνής των τελευταίων 24 ετών, φιλοξενώντας ονόματα όπως: Malcolm Morley, Richard Deacon, Rachel Whiteread, Douglas Gordon, Wolfgang Tillmans, Tomma Abts κ.αλ.

Στην έκθεση θα «συνυπάρξουν» για πρώτη φορά, μεταξύ άλλων, τα έργα: 'Drunk with God' (1983) των Gilbert & George, το ‘Testing a World View’ (1993) του Antony Gormley, το ‘Mother and Child Divided’ (1993) του Damien Hirst, το ‘Work # 227: The lights going on and off’ (2001) του Martin Creed και το ‘Shedboatshed’ (2005) του Simon Starling.

Το Βραβείο Τέρνερ δημιουργήθηκε για να στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας στη σύγχρονη βρετανική τέχνη και έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της φήμης και αναγνωρισιμότητας σύγχρονων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι έδρασαν καλλιτεχνικά από τα μέσα του 80 - περίοδο κατά την οποία το τοπίο των εικαστικών στη Βρετανία άλλαξε άρδην.

Η έκθεση «Turner Prize - A Retrospective 1984-2006» είναι μια μοναδική ευκαιρία να δει κανείς συγκεντρωμένες όλες τις σημαντικές "στιγμές" της ιστορίας της βρετανικής τέχνης από το 80, σε μια διαλεκτική σχέση με το κοινό, τον τύπο, αλλά και μεταξύ τους.

Tate Liverpool // 9 Οκτωβρίου 2007 - 13 Ιανουαρίου 2008

Τσατσαράγκου Χριστίνα