Πλούσιο το πρόγραμμα του Megaron Plus για το 2008

18.01.2008
Εξαιρετικά πλούσιο και πολυσυλλεκτικό και φέτος το πρόγραμμα του Megaron Plus με βασικούς την ανάπτυξη της κριτικής και πολιτικής σκέψης, την επέκταση δράσεων που αφορούν τις θετικές επιστήμες και το περιβάλλον, την επέκταση δράσεων που αφορούν στις τέχνες και ειδικότερα στο θέατρο και τον κινηματογράφο και την ανάπτυξη του πεζού και ποιητικού λόγου.
Εξαιρετικά πλούσιο και πολυσυλλεκτικό και φέτος το πρόγραμμα του Megaron Plus με βασικούς την ανάπτυξη της κριτικής και πολιτικής σκέψης, την επέκταση δράσεων που αφορούν τις θετικές επιστήμες και το περιβάλλον, την επέκταση δράσεων που αφορούν στις τέχνες και ειδικότερα στο θέατρο και τον κινηματογράφο και την ανάπτυξη του πεζού και ποιητικού λόγου.

Οι προσωπικότητες που φιλοξενεί το Megaron plus, στο νέο Κύκλο δραστηριοτήτων του, που διατρέχει χρονικά όλο το 2008, ανήκουν - ο καθένας στον τομέα του- στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας:

- Η Βιολόγος και ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος, Βανγκάρι Μαατάι, η πρώτη Αφρικανή που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2004 για τη συμμετοχή της στη συνεχή ανάπτυξη, δημοκρατία και ειρήνη θα μιλήσει για το περιβάλλον και την περιβαλλοντική ηθική. Η διάλεξη πραγματοποιείται με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Λαμπράκη.

- Ο τέως Πρωθυπουργός της Γαλλίας Νομινίκ ντε Βιλπέν θα τιμήσει με την παρουσία του το Megaron Plus. Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και η ομιλία του με θέμα: ?Δράσεις, στάσεις και συμπεριφορές των δημοσίων ανδρών».

- Η υποψήφια του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος στις γαλλικές εκλογές του 2007, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

- Ο διάσημος καρδιοχειρουργός Σερ Μαγκντί Γιακούμπ και ο Λόρδος Γκρέι Γκάουρι, μέλος της Βουλής των Λόρδων και πρώην Υπουργός Επικρατείας, Απασχόλησης και Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν επιλέξει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα για τη διάλεξη τους: "O ποιητής ως ασθενής".

- Οι Λογοτέχνες: Θανάσης Βαλτινός, Φίλιππος Δρακονταειδής, Νίκος Θέμελης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Μουρσελάς είναι οι «έξι συγγραφείς που ανοίγουν τα χαρτιά τους» σε μια μοναδική συνάντηση που συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος. Στο ίδιο πλαίσιο ο γάλλος συγγραφέας, Μαρκ Λεβί μιλά για το έργο του.

- Οι Διευθυντές Μουσείων: ο Διευθυντής του ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης Γκλεν Λάουρι στο πλαίσιο του προγράμματος "Great Ideas" (σε συνεργασία με το Ιδρυμα Fulbright) θα μιλήσει με θέμα: Μοντέρνα τέχνη: Πώς ο ΜΟΜΑ έχει διαμορφώσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μοντέρνα τέχνη.

Η εκδήλωση οργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Μέγας Δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο ίδιο πλαίσιο φιλοξενούνται δύο ακόμη προσωπικότητες: ο Διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού, Φραντσέσκο Μπουρανέλι και ο πρύτανης της Σκουόλα Νορμάλε της Πίζας, Σαλβατόρε Σέτις.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Παρουσιάζει ο καθηγητής Ανδρέας Γιακουμακάτος.

- Οι Αρχιτέκτονες: O Αλέξανδρος Τομπάζης θα μιλήσει με θέμα: «Από τη θεωρία στην πράξη, από την πράξη στη θεωρία. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», ο Ματίας Κλοτς και ο Στηβεν Χολ για το έργο τους. Τις διαλέξεις θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης. "Η αρχιτεκτονική την εποχή της παγκοσμιοποίηση" είναι το θέμα της ομιλίας του Κένεθ Φράμπτον.
Το σχεδιασμό και την παρουσίαση της διάλεξης του Κ.Φράμπτον που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έχει ο καθηγητής Ανδρέας Γιακουμάτος.

- Ο Καθηγητής Μαθηματικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Καίημπριτζ Νιλ Τούροκ θα αναπτύξει την άποψη του για το : "Τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη;"

- Ο γάλλος καθηγητής Μαθηματικών και Ιστορίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού , συγγραφέας του βιβλίου «Το θεώρημα του παπαγάλου» Ντενί Γκετζ θα μιλήσει για: «Επιστήμη και Λογοτεχνία» σε εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλικής Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

- Ο μαθηματικός και κάτοχος του Βραβείου Φηλντς 2006, Bεντερλέν Βερνέρ, θα μιλήσει για τα «Αιωρούμενα και αμφισβητήσιμα φαινόμενα».
Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

- Ο Διευθυντής της "Le Monde Diplomatique" δημοσιογράφος Ιγνάθιο Ραμονέ θα μιλήσει για τις «Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

- Ο Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας και Αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Αθηνών, Παρισίων, Ρώμης, Βελγίου και Ολλανδίας θα δώσει διάλεξη με θέμα: Σκοτεινό Μεγαλείο. Η προσωπικότητα μεγάλων δημιουργών μέσα από τα έργα τους». Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

- Ο ιστορικός και πρώην Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Σερ Μάικλ Λιουέλιν-Σμιθ θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ο πρωθυπουργός και ο ιστορικός: Ελευθέριος Βενιζέλος και Θουκυδίδης».

Κύκλοι ποίησης

- Με τη διάλεξη του Μάρκου Μέσκου που θα μιλήσει για το έργο του, ολοκληρώνεται ο Κύκλος «η Ελληνική ποίηση σήμερα» που στην περίοδο που μόλις έκλεισε φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ποίησης. Τον ποιητή Μάρκο Μέσκο θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία και ο σχεδιασμός του Κύκλου.
Στο πλαίσιο του Κύκλου διαλέξεων «Η ποιητική γενιά του 70», τον σχεδιασμό και την παρουσίαση του οποίου κάνει ο διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία Σταύρος Ζουμπουλάκης οι ποιητές Μιχάλης Γκανάς, Νάσος Βαγενάς και Γιάννης Βαρβέρης, μιλούν για το έργο τους.

- Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2008, το Megaron Plus σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει συναυλία ? παράσταση με θέμα την ελληνική μελοποιημένη πολιτική ποίηση.
Συμμετέχουν: η Μαρία Φαραντούρη, ο Ζαχαρίας Καρούνης, δεκαμελής ορχήστρα και δύο ηθοποιοί. Την επιλογή του ρεπερτορίου και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Παπαδάκης, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαϊδη.

Κύκλοι Φιλοσοφίας

- Στο πλαίσιο του Κύκλου Φιλοσοφικών Διαλόγων και συζητήσεων την επιμέλεια των οποίων έχει ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης φιλοξενούνται διαλέξεις με θέμα "Αρχαία Ελλάδα και Χριστιανισμός" με ομιλητές τον Κυριάκο Τσαντσάνογλου και τον Μιχάλη Ζ.Κοπιδάκη και «Μύθοι του Πλάτωνος» με ομιλίες της Μαριλένας Κασιμάτη, του Σπύρου Βιρβιδάκη και του Σπύρου Ράγκου.

- Δραματοποιημένες διαλέξεις με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες του Μάρκου Αυρήλιου, του Καρτέσιου, του Ντέιβιντ Χιουμ και του Ιμμάνουελ Καντ, με τίτλο Η φιλοσοφία στη σκηνή παρουσιάζει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. Πρόκειται για διαδραστικές εκδηλώσεις, στα όρια του θεάτρου και των φιλοσοφικών διαλόγων, της μουσικής και τις οπτικοακουστικής τέχνης.

Διεθνή Συμπόσια - Συναντήσεις

- Διεθνής Συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας με αντικείμενο: «Τέχνη και ιερές πεποιθήσεις: από τη σύγκρουση στη συνύπαρξη». H διήμερη Συνάντηση πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου(Επιτροπή της Βενετίας) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στο συμπόσιο μετέχει πλήθος ξένων προσωπικοτήτων και ελλήνων επιστημόνων.

- Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα. Την ευθύνη της οργάνωσης έχουν οι καθηγητές Σ. Χατζηχρήστου και Η.Πεζεβέγκης. Στο συμπόσιο που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας και το Κέντρο Ερευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχουν οι καθηγητές: Shane R.Jimerson(ΗΠΑ), Stephen Brock(ΗΠΑ), Mooli Lahad(Ισραήλ), Nevil Dolek(Τουρκία) και Niels Seaton(Ηνωμένο Βασίλειο).

- Νομικό Συμπόσιο με θέμα «Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες: νέες περιοχές ? νέες απαιτήσεις». Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι: Λ. Τσούκαλης, Τ.Γιαννίτσης, Γ.Παπαδημητρίου, Στ.Θωμαδάκης, Ν.Φραγκάκης και Ι.Μάνος.

Στον τομέα των εκθέσεων για το 2008 οργανώνονται:

- Το Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Pompidou και παρουσιάζει το έργο του ισπανού γλύπτη Μικέλ Ναβάρο με θέμα: «Περιπλάνηση στην πόλη - Κάτω από το φεγγάρι ΙΙ». Μια πόλη ιδωμένη από ψηλά θα αντικρίσουν τα παιδιά, μια πόλη απλωμένη στο έδαφος, με στοιχεία που επαναλαμβάνονται ή συνδυάζονται μεταξύ τους(κύβοι, πυραμίδες, κολόνες). Τα παιδιά με τη δημιουργική τους φαντασία, καλούνται να μεταμορφώσουν την φανταστική αυτή πόλη και μέσα από το παιχνίδι να έλθουν σε επαφή με τις έννοιες: φόρμα, δομή, προοπτική.

- "O παγκόσμιος πληθυσμός ... κι εγώ" είναι ο τίτλος της εκπαιδευτικής Έκθεσης που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη Cite des Sciences et de l’Industrie - La Villette του Παρισιού. Πρόκειται για μια έκθεση που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και να λύσει απορίες για τα σημερινά δεδομένα του παγκόσμιου πληθυσμού.

- «Νανοτεχνολογίες: Ελάχιστο μέγεθος, ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ». Πρόκειται για συμπαραγωγή των Κέντρων Επιστημονικού, Τεχνικού και Βιομηχανικού Πολιτισμού της Γκρενόμπλ και του Μπορντώ και της Cite des Sciences-La Villette του Παρισιού. Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.