6 συναντήσεις για την Μαρίνα Αμπράμοβιτς

14.04.2010
6 συναντήσεις με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ της Ν.Υόρκης, με τίτλο «The Artist Is Present» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση που αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται στο ΜοΜΑ, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των εκθέσεων σε μεγάλα μουσεία με την ταυτόχρονη ζωντανή καθημερινή παρουσία του καλλιτέχνη.
6 συναντήσεις με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ της Ν.Υόρκης, με τίτλο «The Artist Is Present» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση που αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται στο ΜοΜΑ, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των εκθέσεων σε μεγάλα μουσεία με την ταυτόχρονη ζωντανή καθημερινή παρουσία του καλλιτέχνη.

Η Ιέρεια της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς, είναι καθισμένη αμίλητη μπροστά σε ένα τραπέζι στο Άτριουμ του μουσείου, καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, ενώ κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μείνει απέναντί της όση ώρα επιθυμεί.
Η περφόρμανς αυτή που θα έχει διάρκεια 700 ώρες συνολικά, έως το κλείσιμο της έκθεσης στις 31 Μαίου, είναι το μεγαλύτερης διάρκειας έργο της Αμπράμοβιτς. Η αξία του πολλαπλασιάζεται αφού στον 6o όροφο του μουσείου παρουσιάζεται ο πυρήνας όλου της του έργου, ενώ εθελοντές-μαθητές της, αναπαριστούν 5 βασικές της ιστορικές περφόρμανς.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνάντησε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς λίγες ώρες πριν τον όρκο Σιωπής και την έναρξη της έκθεσής της στην Ν.Υόρκη. Θα παρουσιάσει σε 6 συναντήσεις με το κοινό, πρωτότυπο οπτικό και ηχητικό υλικό από την έκθεση, τη βιογραφία της και την συνάντησή με την κορυφαία καλλιτέχνιδα, σε έναν αποκλειστικό κύκλο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Σε μία από τις συναντήσεις θα γίνει ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με το ΜοΜΑ και την περφόρμανς της Αμπράμοβις, ενώ θα γίνεται ανάλυση του νοήματος και της διαδικασίας. Ο κύκλος αυτός είναι απολύτως ιδιαίτερος και μοναδικός, αφού ουσιαστικά για πρώτη φορά ένα Μουσείο παρουσιάζει ζωντανά μια άλλη έκθεση εν διαρκεία μέσω διαδικτύου και συνοδεύεται από την παρουσίαση της ζωής και του έργου του καλλιτέχνη.

Επίσης, έχει μόλις εκδοθεί η βιογραφία της, φωτίζοντας όλη την προσωπικότητα και τη δύναμη, τις σχέσεις και τις επιδράσεις της, τους έρωτες και την περιπέτειά της στην Ευρώπη, τη φυγή από το Βελιγράδι, την οριστική εγκατάσταση στη Ν.Υόρκη. Θα ακουστεί το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ από την ηχογραφημένη φωνή της Μαρίνας Αμπράμοβιτς καθώς και η ηχητική της ξενάγηση στον κατάλογο της έκθεσης. Θα παρουσιαστούν συνεντεύξεις και θα διαβαστούν κείμενα δικά της πάνω στην διαδικασία των περφόρμανς της. Θα προβληθούν διαφάνειες έργων της και θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010: Τα χρόνια στο Βελιγράδι. Οι πρώρες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Η Μητέρα.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010: Μετακίνηση στην Ευρώπη. Η σχέση με τον Ουλάι.
Πέμπτη 20 Μαΐου 2010: Το έργο. Ο έρωτας. Τα ταξίδια. Η ζωή στο βανάκι.
Πέμπτη 27 Μαΐου 2010: Ο χωρισμός στο Σινικό Τείχος. The Lovers.
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010: Η ζωή χωρίς τον Ουλάι. Σόλο καριέρα. Τα έργα, τα κείμενα.
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010: Μετακίνηση στην Νέα Υόρκη. Η μεγάλη στιγμή. Η βιογραφία. Το όνειρο ζωής.

ΙΝFO
Οι διαλέξεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη 18.00 - 19.30, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.
Κόστος παρακολούθησης: €200

Φίλοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης:Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική
Συνδρομή: €160
Χορηγός: €140

Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μέλη ICOM, Δημοσιογράφοι, Αρχαιολόγοι, Ξεναγοί, Εκπαιδευτικοί, Πολύτεκνοι (με την επίδειξη ταυτότητας) : €170

Άτομα 18-26 ετών, φοιτητές (με την επίδειξη ταυτότητας): €100

Κόστος παρακολούθησης για μεμονωμένες συναντήσεις: €35
(Φίλοι ΜΚΤ €28)

Για δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το site του Μουσείου στα Νέα του Μουσείου, δηλώστε το ενδιαφέρον σας και τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, Τηλέφωνο, Ταχ. Διεύθυνση, Τίτλος διαλέξεων) στο e-mail: [email protected] , ή τηλεφωνήστε στο 210-7294220 (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00).

Η τελική κράτηση θέσης εξασφαλίζεται με την εξόφληση των διδάκτρων έως και τη στο Λογιστήριο του Μουσείου ή με κατάθεση στον αριθμό λογαριασμού του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή: ALPHA BANK 11500/2002/013699. Παρακαλούμε στο καταθετήριο να αναγράφεται ως αιτιολογία το ονοματεπώνυμο με την ένδειξη «12» (π.χ. Βασιλικού «12»).
Η σειρά διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.

Επιστροφή χρημάτων γίνεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει υπαιτιότητα του Μουσείου.