Το τέλος του κόσμου μέσα από μία ... βιτρίνα

19.04.2010
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα blitz και το BIOS παρουσιάζουν την νέα τους συμπαραγωγή, ένα ντοκιμαντέρ για το τέλος του κόσμου, την περφόρμανς Cinemascope.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα blitz και το BIOS παρουσιάζουν την νέα τους συμπαραγωγή, ένα ντοκιμαντέρ για το τέλος του κόσμου, την περφόρμανς Cinemascope.

Η περφόρμανς Cinemascope κινείται στο όριο μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου. To Cinemascope οικειοποιείται τη γλώσσα του κινηματογράφου και η δραματουργία του είναι χτισμένη πάνω στο θέμα του τέλους του κόσμου, καθώς και στον χρόνο που κυλάει.

Βασισμένο στην πλατφόρμα του Silent Sound Show (SSSh!), oι θεατές, φορώντας ασύρματα ακουστικά, παρακολουθούν το ‘θέαμα’ που εκτυλίσσεται έξω, στην Πειραιώς και στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, διαχωρισμένοι και απομονωμένοι από αυτό πίσω από ένα μεγάλο τζάμι.

Η χρήση των ασύρματων ακουστικών επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου ακουστικού χώρου, μέσα στον οποίο συντελείται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ένας χώρος όπου τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού συγχέονται. Ταυτόχρονα αυτό που αποκαλούμε πραγματική ζωή, παραβιάζει τα πλάνα του Cinemascope, επεμβαίνοντας στο περιεχόμενο της περφόρμανς επιτρέποντας της να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές.

Η ιστορία αυτή είναι προϊόν μυθοπλασίας. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται είναι προϊόν φαντασίας και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. O κόσμος τελειώνει, κανείς δεν ξέρει γιατί, κανείς δεν ξέρει πως. Οι ήρωες του Cinemascope ζούνε τις δέκα τελευταίες ημέρες του κόσμου. Αναρωτιούνται, αποχαιρετούν, ερωτεύονται, κάνουν τον απολογισμό της ζωής τους, τραγουδούν, προσπαθούν να αποφύγουν τη βροχή. Με ένα συνεχόμενο μονοπλάνο, μέσα στο οποίο κυριαρχεί μια αδιάκοπη παρέλαση περαστικών, σκηνοθετημένων ή μη.
Αυτή η χορογραφία του δρόμου είναι ταυτόχρονα ατομική και κοινωνική, κρυμμένη και δημόσια, είναι μπροστά στα μάτια μας αλλά δεν προορίζεται για μας. Γράφεται από τον ίδιο το δρόμο.

Περιγραφή της πλατφόρμας Silent Sound Show (SSSh!). Το BIOS στις αρχές του 2010 απέκτησε την πλατφόρμα του Silent Sound Show (SSSh!), έχοντας σκοπό να την χρησιμοποιήσει σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων όπως μουσικές εκδηλώσεις, περφόρμανς και προβολές ταινιών.

Το SSSh! βασίζεται στην ταυτόχρονη συνύπαρξη δύο διαφορετικών ηχητικών περιβαλλόντων, χωρίς το ένα να επικαλύπτει το άλλο. Σε κάθε ακροατή/ θεατή δίνεται ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά με δύο κανάλια, με τα οποία μπορεί να επιλέξει ποιό από τα δύο διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα θέλει να ακούσει.

Η δυνατότητα της επιλογής του ηχητικού καναλιού δημιουργεί ένα διαχωρισμό στο κοινό σε σχέση με αυτό που επιθυμεί να ακούσει. Το αποτέλεσμα είναι η ελευθερία που αποκτά κανείς, τόσο από πλευράς δυνατότητας επιλογής περιεχομένου, όσο και από πλευράς της δυνατότητας επιλογής του χώρου όπου θα το ακούσει. Καθώς στον χώρο δεν ακούγεται κανένας ήχος και μοναδική πηγή του είναι τα ακουστικά, ο μικρόκοσμος που αυτά δημιουργούν μπορεί να ακολουθήσει τον ακροατή/ θεατή σε όλη την έκταση του κτηρίου, δίνοντάς του έτσι την ελευθερία να επιλέξει τον βαθμό προσέγγισής του στην όποια δράση.

Σκηνοθεσία-Δραματουργία : blitz
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Παίζουν: Ελένη Καραγιώργη, Σύλλας Τζουμέρκας, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μαργιαλένα Μαμαρέλη, Θανάσης Δεμίρης, Ελίνα Λούκου, Σιαμάκ Ετεμάντη, Γιάννης Μαλογιάννης, Μαρία Φιλίνη, Βάσω Καμαράτου

Πληροφορίες παράστασης
Διάρκεια παραστάσεων: 3 - 27 Ιουνίου 2010
* Παράταση παραστάσεων μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου *
Παραστάσεις: Πέμπτη- Κυριακή
Έναρξη: 21.30
Διάρκεια: 70’
Τιμή Εισιτηρίου: 20 ευρώ & 15 ευρώ (φοιτητ.)
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.