Η λογοτεχνία συναντά την αρχιτεκτονική στο Βυζαντινό

25.02.2008
Η λογοτεχνία συναντά την αρχιτεκτονική, από σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, σε μια αίθουσα που διαμόρφωσε η αρχιτέκτονας Φωτεινή Μαργαρίτη με κολάζ εικόνων και κειμένων, κατασκευές, προβολές και ήχους με αφορμή το βιβλίο της «Το εργαστήρι του συγγραφέα. Το εργαστήρι του αρχιτέκτονα (και μια συνομιλία με τον Νάνο Βαλαωρίτη)».
Η λογοτεχνία συναντά την αρχιτεκτονική, από σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, σε μια αίθουσα που διαμόρφωσε η αρχιτέκτονας Φωτεινή Μαργαρίτη με κολάζ εικόνων και κειμένων, κατασκευές, προβολές και ήχους με αφορμή το βιβλίο της «Το εργαστήρι του συγγραφέα. Το εργαστήρι του αρχιτέκτονα (και μια συνομιλία με τον Νάνο Βαλαωρίτη)».

Μια από τις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου μετατρέπεται από την κυρία Μαργαρίτη σε πειραματικό εργαστήριο, σε χώρο συνάντησης της λογοτεχνίας με την αρχιτεκτονική, σε χώρο συνομιλίας των δημιουργών-τεχνιτών. Ο χώρος της έκθεσης καλύπτεται από κολλάζ εικόνων και κειμένων, που πλαισιώνεται από κατασκευές, προβολές και ήχους.

Εμπειρία
«Θα μπορούσε να είναι η εμπειρία ενός κλειστού χώρου που παραπέμπει στην ανθρώπινη κατοίκηση. Το σπίτι - σύμπαν. Ενα καταφύγιο, που «διαπεράται από πεδία χθόνια και ολύμπια». (Αρ. Προβελέγγιος). Θα μπορούσε να είναι το απόσπασμα μιας σύγχρονης πόλης, που αποτελεί ένα πολύγλωσσο χάος από εικόνες και σύμβολα. Ή ο δρόμος μιας πόλης, όπου οι όψεις υποχωρούν και προβάλλουν τα εργαστήρια των δημιουργών-τεχνιτών. Η ακόμη, μια σύνθεση από «αόρατες πόλεις», που από τον κόσμο της λειτουργικότητας περνάνε μέσα από τις λέξεις, τα σχέδια, τις εικόνες και τον ήχο, στον κόσμο του νοήματος

Τέλος, θα μπορούσε να είναι μια πόλη σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, όπου δημιουργοί διαφορετικών ειδικοτήτων, από τη μια σελίδα στην άλλη, από τον ένα δρόμο στον άλλο, προσπαθούν να το αποκρυπτογραφήσουν ή να το συγγράψουν, να το σχεδιάσουν, να το αφηγηθούν, να το κατασκευάσουν.

Αλλωστε και ένα βιβλίο «είναι ένας χώρος, στον οποίο ο αναγνώστης πρέπει να μπει, να τριγυρίσει, ίσως και να χαθεί, αλλά από τον οποίο κάποια στιγμή πρέπει να βρει μια έξοδο, ίσως και πολλές εξόδους, τη δυνατότητα να ανοίξει μπροστά του ένα δρόμο για να ξεφύγει (Ίταλο Καλβίνο)».

Άλλωστε όπως γράφει και η ίδια η συγγραφέας «Ο διάλογος ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη λογοτεχνία δεν ενδιαφέρεται για τις άμεσες μεταφορές από το ένα πεδίο στο άλλο. Σ αυτή την ανταλλαγή σημασία έχει η άλλη ματιά. Οι οπτικές, εννοιολογικές και βιωματικές εμπειρίες που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη μπορεί να λειτουργήσουν ως πρόσθετες εμπειρίες για την αρχιτεκτονική» Όσον αφορά δε στη λογοτεχνία, όπως φαίνεται και από τη συνομιλία της Φωτεινής Μαργαρίτη με τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, η γλώσσα με την ικανότητα της να εκφράζει ευρύτερα τη σκέψη και με την πλούσια μεταφορική της φύση, παίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο, διασχίζει τα διαφορετικά πεδία και μπορεί να υποσκάψει κάθε στιγμή τις υποθέσεις μας και τις προκαταλήψεις μας... Αφετηρία αποτελούν οι σελίδες του βιβλίου, σχέδια και σημειωματάρια εργασίας από το αρχείο του μαθήματος «Η σύγχρονη πόλη στις τέχνες του λόγου», όπου σπουδαστές αρχιτεκτονικής και η Φωτεινή Μαργαρίτη συνομιλούν με τα κείμενα του Μίλτου Σαχτούρη, του Ίταλο Καλβίνο, του Ε.Α. Πόε κ.ά., καθώς και τα ευρήματα από μια «ανασκαφή» στο εργαστήρι του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη (χειρόγραφα, σχέδια και άλλα).

Συμμετοχή
Συμμετέχουν με σημειωματάρια εργασίας και έργα οι σπουδαστές: Μελίνα Αναλυτή, Μαρίσσια Δεληγιώργη, Ηλίας Καμπουράκης, Αντώνης Κιουρκτσής, Kornelia Knapik, Ελένη Κοντοστάθη, Νίκος Κουκούμης, Βαγγέλης Κουτρογιάννης, Θανάσης Λιάρος, Κυριάκος Ολύμπιος, Αμαρυλλίς Σαμαρά, Ελένη Σπυριδάκη, Βαγγέλης Χασιώτης, Μαριάννα Φιλιππίδου.

Σήμερα, επίσης στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η παρουσίαση του βιβλίου. Θα μιλήσουν οι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ, Αρχαιολόγος-Διευθυντής ΒΧΜ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΟΣ, Επικ. Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής (ΑΣΚΤ) και ο ποιητής ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ.

(ΗΜΕΡΗΣΙΑ // Της Φωτεινής Μαργαρίτη)