Μία ανταλλαγή στο ... Μεταξουργείο

26.02.2008
"Η Ανταλλαγή" του Πωλ Κλωντέλ θα παρουσιάζεται από την Παρασκευή 7 Μαρτίου, έως και την Κυριακή 20 Απριλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο Θέατρο Μεταξουργείο από την ομάδα Θεάτρου και τεχνών Κυανούς Λέων.
"Η Ανταλλαγή" του Πωλ Κλωντέλ θα παρουσιάζεται από την Παρασκευή 7 Μαρτίου, έως και την Κυριακή 20 Απριλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο Θέατρο Μεταξουργείο από την ομάδα Θεάτρου και τεχνών Κυανούς Λέων.

Ο Πωλ Κλωντέλ σε αυτό το έργο πραγματεύεται την έννοια της αγάπης και της εξαγοράς της. Παρουσιάζει το παράλογο της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της παράδοξης σχέσης του ατόμου με τις βαθύτερες επιθυμίες του. Με τον ιδιαίτερο ποιητικό του λόγο αγγίζει το θέμα της αγάπης, της προδοσίας και της διαφθοράς. Μιλάει για αντιφατικά στοιχεία που ενυπάρχουν στην ανθρώπινη φύση, όπως η σκληρότητα, η πίστη, η αλαζονεία, η εγκαρτέρηση.

Ποια μπορεί να είναι η σχέση της εξουσίας, με την ανάγκη του ατόμου για ελευθερία; Μέσα στο έργο υπάρχει ένα ερώτημα που μας αποκαλύπτει κάτι πέρα από τη δράση. Ένας από τους χαρακτήρες ρωτά: «Ανταλλάσσονται, λέτε, οι ψυχές;» Αυτό το ερώτημα μας αφορά, σήμερα, τώρα, και σαν πρόκληση μας οδήγησε σε μία μοιραία σχέση με το κείμενο.
Το κείμενο του έργου είναι μια διασκευασμένη συρραφή των δύο εκδοχών του έργου «Η Ανταλλαγή», που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το ίδιο εγχείρημα έχει ξαναγίνει στη Γαλλία, το 1976 σε σκηνοθεσία της Αν Ντελμπέ. Η έρευνα και η ανάλυση που έγινε από την ομάδα στο κείμενο της 2ης έκδοσης, οδήγησε στην ανακάλυψη της πρώτης γραφής του έργου και στην πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα έργο αυτοβιογραφικό.

Οι δύο εκδοχές γράφτηκαν με διαφορά 51 χρόνων, η πρώτη το 1890, όταν ο συγγραφέας ήταν 25 ετών και η δεύτερη το 1944, όταν ο Κλωντέλ ήταν 76 ετών. Η επαφή με το υλικό της πρώτης εκδοχή οδήγησε στην απόφαση να προσθέσουμε κάποια στοιχεία που κρίθηκαν αναγκαία γιατί αποκαλύπτουν μία πληρέστερη διάσταση των χαρακτήρων μέσα στο έργο. Τη μετάφραση του αρχικού υλικού και τη συρραφή του κειμένου έκανε η Γαλήνη Λυμπεροπούλου με τη βοήθεια της ομάδας.

Η σκηνοθετική προσέγγιση της Γαλήνης Λυμπεροπούλου και της Γεωργίας Τσαγκαράκη πλησιάζει πιο κοντά στην εποχή μας και θέτει ερωτήματα που αποκαλύπτουν ένα παράδοξο μονοπάτι γεμάτο σύμβολα φτάνοντας σε έναν χώρο υπερβατικό που δε μας περιορίζει αλλά μας ελευθερώνει.

Αυτή η ανατρεπτική ματιά δημιουργεί νέες σχέσεις και απολήξεις. Βασίζεται στον άξονα απόδοσης ενός εσωτερικού ρυθμού που οδηγεί σε νέα ερωτήματα και όχι στις αναμενόμενες απαντήσεις. Ο Κλωντέλ χειρίζεται σύμβολα και μεγέθη με τρόπο δεξιοτεχνικό. Αυτό σαν έναυσμα οδηγεί σε μια τολμηρή προσέγγιση του κλασσικού αυτού έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Γεωργία Τσαγκαράκη- Γαλήνη Λυμπεροπούλου
Μετάφραση : Α. Στάϊκος (2η έκδοση),Γ. Λυμπεροπούλου (υλικό 1ης έκδοσης)

Σκηνικά : Αντώνης Μιχαηλίδης
Κοστούμια : Χαρά Λυμπεροπούλου
Φωτισμοί : Βασίλης Καψούρος

ΠΑΙΖΟΥΝ : Γρηγόρης Γαλάτης, Γαλήνη Λυμπεροπούλου, Κώστας Παπακωσταντίνου, Γεωργία Τσαγκαράκη.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Παρασκευή : 9:00 μ.μ.
Σάββατο : 9:00 μ.μ.
Κυριακή : 9:00 μ.μ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική Είσοδος : 20 €
Φοιτητικό : 15 €
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 95 λεπτά