«Ζιζέλ» στο θέατρο Ολύμπια

14.04.2008
Τη «Ζιζέλ» του Αντόλφ Αντάμ, το πιο διάσημο μπαλέτο της ρομαντικής περιόδου και ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού, παρουσιάζει η «Εθνική Λυρική Σκηνή» στο θέατρο «Ολύμπια».

Τι: Ζιζέλ - Μπαλέτο
Πού: Θέατρο 'Ολύμπια', Ακαδημίας 59 - Αθήνα
Πότε: 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 25 Μαΐου 2008
Ώρα έναρξης: 20:00
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ON-LINE www.ticketshop.gr
Χορογραφία: Μάριους Πετιπά / Μουσική: Αντόλφ Άνταμ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας, Βάλερι Ορέσκιν
Αναβίωση Χορογραφίας: Ιρέκ Μουχαμέτοφ, Στράτος Παπανούσης
Σκηνικά - κοστούμια: Τσαρλς Κιούζικ & Φίλιπ Ντάνιελς.
Χορεύουν οι Α’ χορευτές, οι σολίστ και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Το πιο διάσημο μπαλέτο της ρομαντικής περιόδου και ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού, τη «Ζιζέλ» του Αντόλφ Αντάμ, παρουσιάζει η «Εθνική Λυρική Σκηνή» στο θέατρο «Ολύμπια», στις 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 25 Μαΐου.

Η «Ζιζέλ» είναι ένα από τα παλαιότερα μπαλέτα, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή του Παρισιού το 1841. Επιπλέον, ήταν από τα πρώτα μπαλέτα στα οποία η χορεύτρια εμφανίστηκε με φόρεμα που κάλυπτε το σώμα μόνο μέχρι τις γάμπες. Οι Τεοφίλ Γκοτιέ και Ζιλ - Ανρί Βερνουά ντε Σεν - Ζορζ εμπνεύστηκαν την υπόθεση του δίπρακτου μπαλέτου από δοκίμιο του Χάινριχ Χάινε, που δανείζεται στοιχεία ενός μύθου σλαβικής καταγωγής.

Πρόκειται για ένα ρομαντικό παραμύθι μιας μεγάλης, ανολοκλήρωτης αγάπης! Η ιστορία διηγείται τον άτυχο έρωτα της χωριατοπούλας Ζιζέλ για τον δούκα Άλμπρεχτ, ο οποίος μεταμφιέζεται σε απλό χωρικό. Όταν η Ζιζέλ ανακαλύπτει την ταυτότητα του αγαπημένου της και μαθαίνει ότι αυτός είναι μνηστευμένος με άλλη, χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί.

Ομως η υπόθεση της «Ζιζέλ» έχει και μεταφυσικά στοιχεία: Τη νύχτα, στο δάσος, τα γουίλι, πνεύματα νέων γυναικών που προδόθηκαν από τον αγαπημένο τους την παραμονή του γάμου και έχουν μεταμορφωθεί σε ξωτικά, παρασύρουν κάθε άνδρα περαστικό υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ασταμάτητα μέχρι να πέσει νεκρός.

Τα γουίλι παρασύρουν τον μετανοημένο Αλμπρεχτ, όμως η «Ζιζέλ» παρεμβαίνει στηρίζοντάς τον μέχρι την αυγή, όταν δηλαδή παύει η εξουσία των ξωτικών. Η ηρωίδα θα επιστρέψει στον τάφο, αφού συγχωρέσει τον υπαίτιο για τον θάνατό της.

Η χορογραφία της παραγωγής που παρουσιάζει η Ε.Λ.Σ φέρει την υπογραφή του Ιρέκ Μουχαμέντοφ και βασίζεται στους Κοραλί και Περό. Ο Μουχαμέντοφ έχει σημαδέψει με την ερμηνεία του τον ρόλο του Άλμπρεχτ, στις παραγωγές του «Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας».

Τον ρόλο ερμηνεύουν διαδοχικά η Ευρυδίκη Ισαακίδου και η Νατάσσα Σιούτα. Τη μουσική συνέθεσε ο Γάλλος Σαρλ Αντόλφ Αντάμ (1803-1856), που αν και έγραψε 39 όπερες μέχρι σήμερα, παραμένει γνωστός κυρίως για τη «Ζιζέλ».