Σταματήστε τον Ούβε Μπολ από το να ξανακάνει ταινίες!

01.07.2008
289.250 άνθρωποι εκλιπαρούν: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΟΥΒΕ ΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΑΙΝΙΕΣ». Κάτoχoς διδακτoρικoύ στη γερμανική λoγoτεχνία, ξεδιάντρoπoς φoρoφυγάς και πρώην μπoξέρ, o Ούβε Μπoλ έχει παίξει ξύλo με μερικoύς απo τoυς γνωστoτερoυς κινηματoγραφικoύς κριτικoύς τoυ διαδικτύoυ κι έχει πρoσβάλει τoυς άλλoυς μισoύς. Ωστoσo, παρά τις αδιάσειστες απoδείξεις υπέρ τoυ εναντΙoυ, συνεχίζει να πιστεύει oτι είναι η μεγαλύτερη κινηματoγραφική ιδιoφυΪα τoυ κoσμoυ, την ίδια στιγμή πoυ η καρέκλα τoυ Εντ Γoυντ ως «χειρoτερoυ σκηνoθέτη oλων των επoχών» αρχίσε να τρίζει. και διατυμπανίζει πως «πρoτιμώ να πρoσλαμβάνω πόρνες αντί για ηθoπoιoύς αφoύ με 150 Ευρώ κάνoυν τα πάντα, και μάλιστα γυμνές, χωρίς να σoυ ζητάνε τα ρέστα».

289.250 άνθρωποι εκλιπαρούν: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΟΥΒΕ ΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΑΙΝΙΕΣ»

Από τη Δέσποινα Παυλάκη

Κάτoχoς διδακτoρικoύ στη γερμανική λoγoτεχνία, ξεδιάντρoπoς φoρoφυγάς και πρώην μπoξέρ, o Ούβε Μπoλ έχει παίξει ξύλo με μερικoύς απo τoυς γνωστoτερoυς κινηματoγραφικoύς κριτικoύς τoυ διαδικτύoυ κι έχει πρoσβάλει τoυς άλλoυς μισoύς. Ωστoσo, παρά τις αδιάσειστες απoδείξεις υπέρ τoυ εναντίoυ, συνεχίζει να πιστεύει oτι είναι η μεγαλύτερη κινηματoγραφική ιδιoφυία τoυ κoσμoυ, την ίδια στιγμή πoυ η καρέκλα τoυ Εντ Γoυντ ως «χειρoτερoυ σκηνoθέτη oλων των επoχών» αρχίσε να τρίζει. και διατυμπανίζει πως «πρoτιμώ να πρoσλαμβάνω πόρνες αντί για ηθoπoιoύς αφoύ με 150 Ευρώ κάνoυν τα πάντα, και μάλιστα γυμνές, χωρίς να σoυ ζητάνε τα ρέστα».

«Δεν κατάλαβα τίπoτα, αλλά είχε πλάκα».
Αγνωστoς, βγαίνoντας απo κινηματoγραφική αίθoυσα μετά απo ταινία τoυ Ούβε Μπoλ.

Ο Ούβε Μπολ δεν είναι απλώς ένας κακός σκηνοθέτης: μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι ο χειρότερος σκηνοθέτης από καταβολής κόσμου. Είναι ο λόγος που κάθε άλλος σκηνοθέτης, όσο αποτυχημένος κι αν είναι, μπορεί να αισθάνεται καλά για τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ σκηνοθέτης. Και οι απανταχού κινηματογραφόφιλοι δε χάνουν ευκαιρία να του το υπενθυμίζουν. Αν θέλετε να τον σταματήσετε, μπορείτε να γίνετε το 289.251ό άτομο που θα υπογράψει τη διαδικτυακή παράκληση πρόωρης σύνταξης στο www.StopUweBoll.org (το 289.250ό ήμουνα εγώ!). Αν πάλι φιλοδοξείτε να του μοιάσετε, μπορείτε να αναζητήσετε το σύγγραμμά του «Πώς να κάνετε ταινίες στη Γερμανία» («Wie man in Deutschland einen Film drehen mus») πριν αποσυρθεί με πρωτοβουλία του γερμανικού κράτους. Στοιχηματίζοντας στην πασίγνωστη κυνοφιλία του, ο δημιουργός του StopUweBoll.org προσπάθησε να πείσει τον σκηνοθέτη να αλλάξει επάγγελμα, παρομοιάζοντας τις ταινίες του με ζωοκτονίες:

20 Ιουλίου 2006
Αγαπητέ δρ. Μπολ
Σταμάτα σε παρακαλώ να κάνεις ταινίες!

Κάθε φορά που κάνεις ταινία ένα κουτάβι πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Αυτά τα δέκα ισοπεδωμένα κουτάβια (εκείνο τον καιρό είχε προλάβει να ολοκληρώσει 10 μόνο ταινίες) άξιζαν καλύτερη τύχη. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να σε πείσει ότι η ζωή σου έχει πάρει λάθος τροπή. Οτι ένα ανώτερο ον δεν εγκρίνει τη σκηνοθετική σου καριέρα.Δεν είναι ανάγκη να αναφέρω τις αρνητικές αντιδράσεις που έχεις προκαλέσει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο με τις φρικτές σου ταινίες αλλά και με τις δημόσιες δηλώσεις σου.Αν συνεχίσεις να σκηνοθετείς θα είναι σαν να ανοίγεις νεκροτομείο μικρών ζώων. Δε φαντάζομαι να θέλεις να γίνεις ιατροδικαστής κατοικίδιων. Η μήπως θέλεις; Σε παρακαλώ σταμάτα να κάνεις ταινίες.

Ειλικρινά δικός σου, JΜD

Τον περασμένο Απρίλιο η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε σε άρθρο της ότι ο Μπολ είχε υποσχεθεί να αποσυρθεί αν η παρούσα διαδικτυακή παράκληση συγκέντρωνε 1.000.000 υπογραφές. Στις 7 Μαϊου μάλιστα, η εταιρεία Stride Gum ανακοίνωσε ότι θα έκανε δώρο ένα κουπόνι για δωρεάν τσίχλες σε όσους συμμετείχαν, αν ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών συγκεντρωνόταν μέχρι τις 14 Μαϊου. Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, δεν τα καταφέραμε. Ο ιδιοκτήτης της σελίδας μάλιστα δήλωσε ότι εντόπισε δύο ενθαρρυντικές δηλώσεις υπέρ του σκηνοθέτη, αλλά πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και είναι σίγουρος ότι δεν θα επαναληφθεί.

Βoll-Υwood

Κι επειδή μια λεπτομερής αναφορά στην κατάπτυστη φιλμογραφία του πιθανώς να προκαλούσε ναυτία, θα αναφέρω μόνο ότι η είσοδός του στο κινηματογραφικό στερέωμα έγινε με την «Γερμανική Τηγανητή Ταινία» (German Fried Movie), ενώ η μεγαλύτερη ως τώρα επιτυχία του είναι το «Αlone Ιn Τhe Dark» με τους ξοφλημένους Κρίστιαν Σλέιτερ, Τάρα Ράιντ και Στίβεν Ντορφ, που αμφιβάλλω αν έχουν καταφέρει να ξαναβρούν δουλειά από τότε. Δυστυχώς για όσους το είδαν, το «Ιn Τhe Name Οf Τhe King: Α Dungeon Siege Τale» διανεμήθηκε πρόσφατα στις ελληνικές αίθουσες, ενώ τρέμω στις σκέψη πόσες άλλες ταινίες του μπορείτε να ξεθάψετε στα video club!

Το κλειδί της αποτυχίας του Ούβε Μπολ βρίσκεται στην εμμονή του με την κινηματογραφική μεταφορά επιτυχημένων video games (βλεπε «Ηouse of the Dead, BloodRayne, BloodRayne ΙΙ, Ρostal» συν έξι ακόμα υποπροϊόντα που βρίσκονται στο στάδιο της προπαραγωγής) προκαλώντας την οργή των ορκισμένων οπαδών τους.Πάρτε για παράδειγμα το σκληροπυρηνικό http://uwebollisantichrist.com:

«Εμείς εδώ στο UweBollsAntiChrist.com πιστεύουμε ότι έχουμε βρει την απάντηση: μέσα στο πέρασμα των αιώνων, άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών συχνά μοιράζονται ένα κοινό πιστεύω: την ύπαρξη μιας ανώτερης σατανικής ύπαρξης. Μερικοί θεωρούν ότι πρόκειται για τη συγκέντρωση του κακού όλης της ανθρωπότητας. Αλλοι προτιμούν να το βλέπουν ως ένα είδος οντότητας, αποκαλώντας το Διάβολο, Βελζεβούλ ή Αντίχριστο. Δρ. Ούβε, πιστεύουμε ότι αυτό το ανώτερο κακό είσαι εσύ. Οτι ο σκοπός σου πάνω στη γη είναι να σπείρεις τη δυστυχία και να βασανίσεις όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείς. Πιστεύουμε ότι απολαμβάνεις ιδιαίτερα τη συστηματική καταστροφή video games και ότι σκοπεύεις να συνεχίσεις για πολύ καιρό ακόμα. Πιστεύουμε ότι είσαι ο Αντίχριστος. Σε εκλιπαρούμε εκ μέρους ολόκληρης της ανθρωπότητας: απάλλαξέ μας από τις ταινίες σου!».

Από τότε μάλιστα που ξεκίνησε να βεβηλώνει βιντεοπαιχνίδια, ο Μπολ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ κακογουστιάς. Ολες οι δημιουργίες του που (ένας Θεός ξέρεις πώς) εξασφάλισαν διανομή στην Αμερική, κατοικοεδρεύουν αυτή τη στιγμή στο Top 100 των χειρότερων ταινιών όλων των εποχών του www.imdb.com, ενώ είναι ο μοναδικός κατά συρροήν σκηνοθέτης που έχει συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμολογίας 2.2.

Αν αναρωτιέστε πως επιβιώνει, η απάντηση βρίσκεται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Γερμανίας που επιβραβεύει οποιαδήποτε επένδυση στη ντόπια κινηματογραφική βιομηχανία. Χάρη σε υπέρογκες φορολογικές απαλλαγές και εξευτελιστικές διευκολύνσεις στην εξόφληση σχετικών δανείων, ο Ούβε Μπολ διαθέτει δική του εταιρεία παραγωγής και εξοχική κατοικία στο L.A.

Never Mind the Boll-ocks!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κατακραυγή σύσσωμης της κινηματογραφικής κοινότητας τον αφήνει αδιάφορο. Κατόπιν συντριπτικής κριτικής του περιοδικού Wired, ο Μπολ αισθάνθηκε επιτέλους την ανάγκη να απαντήσει: «Είναι εμφανές ότι ο άνθρωπος δεν ξέρει από σινεμά», είπε για τον κριτικό του πασίγνωστου εντύπου, «κι ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ατάλαντο γραφιά που κατά βάθος θα ήθελε να ήταν σκηνοθέτης. Είσαι ένα τίποτα. Τράβα να πηδήξεις τη μάνα σου, γιατί τόσα χρόνια που σου πλένει και σου σιδερώνει, ένα καλό γαμήσι το αξίζει!».

Η αντίδραση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών ήταν εξίσου αποθαρρυντική. Πέρσι τα ετήσια Video Game Awards θέσπισαν το Βραβείο Παιχνιδιού Που Αξίζει Να Γίνει Ταινία Του Ούβε Μπολ, το οποίο φυσικά απονέμεται στις χειρότερες κυκλοφορίες της χρονιάς! «Μάλλον θα πρέπει να το αποδεχτώ», είπε με χαμόγελο ο Μπολ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Καλύτερα να το διασκεδάσω, παρά να κάθομαι σπίτι μου να κλαίω». Αφού λοιπόν ξεσπάθωσε λέγοντας ότι η νέα του ταινία θα κόψει περισσότερα εισιτήρια κι απ τον Ιντιάνα Τζόουνς «γιατί ο Χάρισον Φορντ είναι χειρότερο χούφταλο κι απ τον πεθαμένο παππού του», αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Raging Boll

Τον Ιούνιο του 2006 ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι θα προκαλούσε του πέντε σκληρότερους επικριτές του σε αγώνα μποξ! Η πρόσκληση θα ήταν επίσης ανοιχτή στους σκηνοθέτες Κούεντιν Ταραντίνο και Ρότζερ Εϊβερι. Για να πάρει κανείς μέρος θα έπρεπε να έχει γράψει δύο εξαιρετικά κακές κριτικές εις βάρος του μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Κι επειδή κάποιοι μάλλον δεν γνώριζαν ότι εκτός από δόκτορας της λογοτεχνίας, ο κ. Μπολ ήταν και πρώην μποξέρ, έκαναν το λάθος να δεχτούν. Αποσπάσματα των αγώνων θα συμπεριλαμβάνονται στα έξτρας της επόμενης DVD κυκλοφορίας του.

Το βασίλειο του διαδικτυακού τζόγου GoldenPalace.com αποφάσισε να χορηγήσει το event βαφτίζοντάς το Raging Boll, ενώ η λίστα των πέντε κριτικών δημοσιεύτηκε τέλη Αυγούστου 2006: επιλαχόντες ήταν ο Ρίτσαρντ Κιάνκα του δημοφιλούς somethingawful.com, ο Κρις Αλεξάντερ του περιοδικού Rue Morgue, ο ιδιοκτήτης του ισπανικού Cinecutre Παλένσια Χιμένες-Αργέγιο, ο δημοσιογράφος του Aint it Cool News Τζεφ Σνάιντερ και, ο μοναδικός αντάξιος αντίπαλός του, Τσανς Μίντερ, κριτικός κινηματογράφου και ερασιτέχνης μποξέρ. Οπως ήταν επόμενο, ο εύρωστος Γερμανός τους συνέτριψε. Μόλις συνήρθαν από το σοκ, οι περισσότεροι εκ των κριτικών υποστήριξαν ότι πίστευαν ότι επρόκειτο για δημοσιοσχετίτικο κόλπο.

Μη βιάζεστε όμως: Το πιο αξιοπερίεργο φαινόμενο στον δημοσιογραφικό κόσμο δεν έχει λάβει ακόμα τέλος. Δημόσια διαμάχη ξέσπασε πρόσφατα ανάμεσα στον Μπολ και τον σκηνοθέτη των blockbuster Μάικλ Μπέι, όταν ο Μπολ τον αποκάλεσε καθυστερημένο. Ο Μπέι έδειξε ανωτερότητα δηλώνοντας ότι το σχόλιο δεν τον ενόχλησε καθόλου, πράγμα που ο Μπολ φυσικά εξέλαβε ως προσβολή, με αποτέλεσμα να τον προκαλέσει σε αγώνα μποξ για να αποδείξει την αξία του. Ο αγώνας αναμένεται να γίνει Σεπτέμβριο του 2008 στο Λας Βέγκας- εφόσον ο Μπέι αποδεχτεί την πρόκληση. Εξελίξεις αναμένονται συντόμως.

Πόσο χαμηλά έπεσα

1. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσουμε τα κινηματογραφικά δικαιώματα του παιχνιδιού, πόσω μάλλον σε σένα». Η Blizzard Entertainment όταν ο Μπολ ζήτησε να αγοράσει τα δικαιώματα του δημοφιλούς video game World of Warcraft.

2. «Αποκλείεται!». Ο Χιντέο Κοτζίμα, δημιουργός του παιχνιδιού Metal Gear, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Μπολ είχε εκφράσει ενδιαφέρον να το μεταφέρει στον κινηματογράφο.

3. «Ο Ούβε Μπολ είναι ένα ανεξάρτητο ηρωικό πνεύμα». Ο συνιδρυτής της Troma.