Οι αρμονίες του Μπέλα Ταρ

19.12.2011
Δύο αριστουργηματικές ταινίες του μεγάλου Μπέλα Ταρ προσφέρει το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ με το τεύχος που κυκλοφορεί ήδη σε περίπτερα και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία - τις «Αρμονίες του Βερκμάιστερ» και το «Άλογο του Τορίνο» για πρώτη φορά σε DVD.

Δύο αριστουργηματικές ταινίες του μεγάλου Μπέλα Ταρ προσφέρει το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ με το τεύχος που κυκλοφορεί ήδη σε περίπτερα και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία - τις «Αρμονίες του Βερκμάιστερ» και το «Άλογο του Τορίνο» για πρώτη φορά σε DVD.

Ο Μπέλα Ταρ, αυτός ο ιδιόρρυθμος Ούγγρος δημιουργός, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες. Γεννήθηκε το 1955 στο Πετς της Ουγγαρίας, μεγάλωσε στη Βουδαπέστη κι έχει σκηνοθετήσει εννέα ταινίες μεγάλου μήκους, βραβευμένες συνολικά με 16 βραβεία.

- Έχει συμμετάσχει στα πιο μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων σε εκείνο των Καννών και του Βερολίνου, όπου και έχει βραβευτεί τέσσερις φορές.

- Η τελευταία του ταινία, με τίτλο «Το Άλογο του Τορίνο» - με την οποία δήλωσε ότι αποχωρεί από την κινηματογραφία - απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στην Μπερλινάλε του 2011.

- Δεν ήθελε πάντα να γίνει σκηνοθέτης: αρχικά ο Ταρ σκόπευε να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία και ο κινηματογράφος εμφανίστηκε σαν χόμπι στη ζωή του.

- Είναι από τους λίγους σκηνοθέτες που πρώτα σκηνοθέτησαν μία ταινία μεγάλου μήκους («Family Nest», 1977) και μετά φοίτησαν σε σχολή κινηματογράφου. Ο Ταρ σπούδασε στην Ουγγρική Σχολή Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης.

- Η ταινία του «Sátántangó» (1994) χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και η διάρκειά της είναι σχεδόν επτά ώρες (415’). H διάσημη θεωρητικός Σούζαν Σόνταγκ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για το έργο: «Είναι συγκλονιστικό, συναρπαστικό για κάθε λεπτό από τις επτά ώρες του. Θα ήμουν χαρούμενη να το βλέπω ξανά κάθε χρόνο, για το υπόλοιπο της ζωής μου».

- Η επόμενη ταινία του, μετά το «Sátántangó», ήρθε έπειτα από έξι χρόνια, με τον τίτλο «Οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ» (2000). Η ταινία, που αποτελείται από 39 μόλις πλάνα ασπρόμαυρης εικαστικής τελειότητας, αποθεώθηκε από την παγκόσμια κριτική και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2001.

- Ανάμεσα στους διάσημους θαυμαστές του Μπέλα Ταρ βρίσκεται και ο σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ευθέως την επιρροή του Ούγγρου δημιουργού στο έργο του: «Είδα ξανά πρόσφατα το 'Damnation', το 'Sátántangó' και τις 'Αρμονίες' και νιώθω ότι πρέπει να ξανασκεφτώ την κινηματογραφική γραμματική αλλά και την επίδραση που έχει πάνω της η βιομηχανία», είπε ο Βαν Σαντ το 2008.

- Στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο» (2007) αυτοκτόνησε ο διάσημος παραγωγός του, Ουμπέρ Μπαλσάν, για τον οποίο αργότερα γύρισε ταινία η Μία Χάνσεν Λαβ («Le Pere de mes Enfants», 2009).

- Στην πρεμιέρα της ταινίας «Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο» στις Κάννες, ο Μπέλα Ταρ ανακοίνωσε πως η επόμενη ταινία που θα γύριζε θα ήταν και η τελευταία του. Επρόκειτο για το «Άλογο από το Τορίνο» - ευχόμαστε ειλικρινά να αλλάξει γνώμη.

Φ.Β.