Ο Κύκλος του Έρωτα

04.02.2012
Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο έρωτας; Είναι αληθινές ή όχι οι ανθρώπινες σχέσεις; Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1890 στη Βιέννη: Δέκα διαφορετικοί άνθρωποι, δέκα ερωτικές επαφές, δέκα χαρακτηριστικοί τύποι της βιενέζικης κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα. Θα συναντηθούν για να ανακαλύψουν τα κρυφά μυστικά του έρωτα, που αν και μοιάζει να είναι διαρκώς παρών, τελικά είναι ο μεγαλύτερος απών...

Βασισμένο σε θεατρικό του Άρθουρ Σνίτσλερ, η ταινία αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αμιγώς avant garde αριστουργήματα και ταυτόχρονα ένα μάθημα οπτικής απόδοσης λογοτεχνικού έργου. Ο "Κύκλος του Έρωτα" προσπαθεί να εξερευνήσει την εκκεντρικότητα της σεξουαλικής επιθυμίας μέσω της πολυπλοκότητας και της απιστίας. Μια κωμωδία καταστάσεων και συμπεριφορών, στην οποία μια ομάδα ανθρώπων στην Βιέννη συνεχώς αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους, μέχρι τα πράγματα να καταλήξουν ακριβώς από εκεί που ξεκίνησαν.

Δέκα μικρές ιστορίες ζευγαριών, ένα καρουζέλ να συμβολίζει τον φαύλο κύκλο της επιθυμίας και ένας αφηγητής να μιλά απευθείας στην κάμερα μεταβάλλοντας κατά βούληση τα γεγονότα. Η περιστροφική αλληλουχία αγάπης και αποπλάνησης του 19ο αιώνα στην Βιέννη είναι ακόμα και στις μέρες μας ακαταμάχητη, καταφέρνοντας να επιδείξει την τέλεια ισορροπία μεταξύ κλασσικού και μπαρόκ.

Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ