John Carter

09.02.2012
Ο Τζον Κάρτερ, ένας βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου με σοβαρά ψυχικά τραύματα, βρίσκεται αναπάντεχα παγιδευμένος σε έναν μυστηριώδη πλανήτη, ο οποίος όχι μόνο αργοπεθαίνει, αλλά είναι και βυθισμένος σε εμφύλιο σπαραγμό, καθώς οι κάτοικοί του μάχονται για την επιβίωσή τους. Σύντομα καταλήγει αιχμάλωτος της πανύψηλης πράσινης φυλής, αλλά όταν καταφέρνει να αποδράσει, πέφτει πάνω στην Πριγκίπισσα Θόρις, η οποία ζητά τη βοήθειά του, για να σώσει το λαό της. Αν και απρόθυμος αρχικά, ο μπαρουτοκαπνισμένος Τζον σύντομα συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του μακρινού αυτού πλανήτη βρίσκεται πλέον στα χέρια του...

Δεν έχουμε διαβάσει κανένα από τα βιβλία της σειράς αναγνωσμάτων «Barsoom» του Εντγκαρ Ράις Μπάροουζ (δημιουργός του Ταρζάν) γύρω από τις περιπέτειες ενός λιποτάκτη στρατιώτη του αμερικανικού εμφυλίου που χωρομεταφέρεται στον Αρη και εμπλέκεται στη διαμάχη ανάμεσα στους εξωγήινους Θαρκ και το ανθρώπινο βασίλειο των Ζογκάντα, οπότε μονάχα για την κινηματογραφική εκδοχή που μας σερβίρεται μπορούμε να μιλήσουμε: «Αρχοντας των δαχτυλιδιών», «Avatar», «Prince of Persia», «Τιτανομαχία», «Απίθανος Χαλκ» και βάλε.

Λες και βάλθηκαν σεναριογράφοι και σκηνοθέτης (ο Αντριου Στάντον του «Ψάχνοντας το Νέμο» και του «ΓΟΥΟΛ-Υ», που εδώ ντεμπουτάρει στο «ζωντανό») να κάνουν την απόλυτη σούμα όλων των ηρωισμών, ψηφιακών ή μη, κάθε πρόσφατης φαντασίας, ηρωικής ή υπερηρωικής. Αποτέλεσμα: χάος απροσμέτρητο.

Ρόμπυ Εκσιέλ