Άναψέ Με!

28.03.2012
Στη Νορβηγία, η 15χρονη Alma κυριαρχείται πλήρως από τις ορμόνες και τις φαντασιώσεις της, που εκτείνονται από γλυκές ρομαντικές εικόνες του Artur, του αγοριού που λαχταρά, έως ονειροπολήσεις για σχεδόν οποιονδήποτε πέφτει το βλέμμα της πάνω του.

Η Άλμα είναι ένα 15χρονο κορίτσι εγκλωβισμένο στην μικρή επαρχιακή πόλη Σκοντχάιμεν της Νορβηγίας. Οι εφηβικές ορμόνες της είναι ασυγκράτητες και καθημερινά κυριεύεται από μία ολοένα και μεγαλύτερη επιθυμία να έχει την πρώτη σεξουαλική της επαφή. Μερικές φορές η επιθυμία αυτή είναι τόσο ισχυρή που οι ερωτικές φαντασιώσεις της παίρνουν σάρκα και οστά ακόμη και κατά τη διάρκεια της μέρας. Είναι ερωτευμένη με τον Άρτουρ αλλά αυτός δεν ανταποκρίνεται, οπότε περνάει κυρίως το χρόνο της με τη Σάρα, ένα κορίτσι που γράφει γράμματα σε θανατοποινίτες στο Τέξας με σκοπό μια μέρα να ταξιδέψει εκεί και να αγωνιστεί για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Μια μέρα όμως, μετά από ένα σχολικό πάρτι, η Αλμα θα έχει την ευκαιρία να ζήσει το όνειρό της με τον Αρτουρ αλλά δυστυχώς γι’ αυτή, τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή.

Μπορεί απ' τα 90s και μετά, τα φιλμ ενηλικίωσης σε «American Pie» μανιέρα να έχουν εξοικειώσει τους θεατές με τη σεξουαλική αφύπνιση και υπερδιέγερση των έφηβων αγοριών, εδώ όμως η Νορβηγίδα Γιάνικε Σίσταντ Γιάκομπσεν - σπάζοντας ένα μικρό ταμπού - περνάει απέναντι για να μας δείξει και την άλλη πλευρά, αυτή του κόσμου των κοριτσιών. Απ' την πρώτη κιόλας σκηνή (με ένα υποδειγματικό establishing shot), η Νορβηγίδα σκηνοθέτης στο ντεμπούτο της στην μυθοπλασία, κινηματογραφεί την νεαρή πρωταγωνίστριά της ξαπλωμένη στη κουζίνα του σπιτιού με το ένα χέρι μέσα απ' το εσώρουχο να αυτοικανοποιείται, ενώ με το άλλο κρατάει το ακουστικό ακούγοντας τα βρομόλογα ενός άντρα σε μια πονηρή τηλεφωνική γραμμή. Το εγχείρημα χαλάει όταν η χωρισμένη μητέρα της μπαίνει ξαφνικά στο σπίτι, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή για τα όσα γλυκά αλλά και τραγελαφικά ακολουθούν στη ζωή μιας παρέας παιδιών που ανακαλύπτουν τον εαυτό τους με την ένταση που αρμόζει στην ηλικία τους.

Το «Άναψέ με» είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία για τους πόνους τού να μεγαλώνεις σε μια μικρή επαρχιακή πόλη καθώς μπαινοβγαίνεις στην εφηβεία και οι ορμές χτυπάνε κόκκινο. Είναι ειλικρινές, αυθόρμητο και ζωντανό, παραμένει τρυφερό παρά το ευαίσθητο θέμα του και σίγουρα θα σε κάνει να περάσεις καλά. Επίσης, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο υποκριτικό ντεμπούτο της Ελέν Μπέργκσολμ, της οποίας η γοητευτική αμηχανία και η αυθεντική φρεσκάδα μαγνητίζει τα βλέμματα. Σημειώστε το όνομά της, θα ξανακούσουμε σύντομα γι' αυτή.

Κωστής Θεοδοσόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ