Κυνηγοί Κεφαλών

26.05.2012
Παρά το υπολειπόμενο ύψος του, ο Ρόγκερ μοιάζει να τα έχει όλα: είναι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων της Νορβηγίας, έχει παντρευτεί την πανέμορφη ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί και ζει σε ένα ονειρεμένο σπίτι. Για να κρατήσει όμως την ισορροπία στα οικονομικά του, εξασκεί και ένα δεύτερο επάγγελμα, αυτό του ληστή πανάκριβων έργων τέχνης.

Σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούν οι συνέπειες του καπιταλισμού - τόσο τα ευπρόσδεκτα υλικά ωφέλη όσο και το άγχος των υπέρογκων χρεών, ο Ρόγκερ ισορροπεί ανάμεσα στη βιτρίνα του πετυχημένου κυνηγού ταλέντων και την προσοδοφόρα (αλλά και κινηματογραφικά γοητευτική) ιδιότητα του κλέφτη έργων τέχνης. Όταν μια μέρα τού δίνεται η ευκαιρία να οργανώσει την τελευταία μεγάλη δουλειά, αυτή που θα τον γλιτώσει από όλα τα χρέη, την αρπάζει χωρίς δεύτερη σκέψη. Μέσα από ανεξήγητες καταστάσεις ωστόσο, θα μετατραπεί από κυνηγός σε θήραμα και θα χρειαστεί να παλέψει για τη ζωή του.

Βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο, η τρίτη ταινία του ταλαντούχου Νορβηγού Μόρτεν Τίλντουμ είναι ένα τουρ ντε φορς δράσης και σασπένς, που κρατάει τον θεατή στην άκρη του καθίσματός του μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το μυστικό; Ακόμη κι όταν δεν είναι αληθοφανείς, οι ανατροπές παραμένουν συνεπείς με τον κώδικα ηθικής που διαπνέει την ταινία, ενώ ποτέ δεν φρενάρουν την απολαυστική δράση.

Λουσάτη σκηνοθεσία, σκοτεινό χιούμορ και γλαφυρή απεικόνιση της βίας σε ένα σκανδιναβικό θρίλερ το οποίο βαδίζει στα χνάρια της τριλογίας «Millenium», αφού σύντομα θα παρουσιαστεί και το αμερικάνικο ριμέικ της. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει την αυθεντική εκδοχή - δύσκολα βρίσκεται ένας Φίντσερ για να δώσει λόγο ύπαρξης σε μια χολιγουντιανή μεταφορά.