Η Αδελφή Μου

25.09.2012
Ένα πολυτελές χιονοδρομικό θέρετρο στην Ελβετία. Ο 12χρονος Σάιμον ζει στη βιομηχανική περιοχή λίγο πιο κάτω, μαζί με την άνεργη αδερφή του. Κάθε μέρα ανεβαίνει με το λιφτ, και κλέβει πράγματα από τους πλούσιους τουρίστες για να τα πουλήσει στα παιδιά στην πόλη του. Όταν θα συνεργαστεί με έναν μικροαπατεώνα εποχιακό υπάλληλο, ο Σάιμον θα ξεφύγει από τα όρια του, και θα επηρεάσει βαθιά τη σχέση του με την αδερφή του. Όταν και οι δύο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αλήθεια που προσπαθούσαν να αποφύγουν, ο Σάιμον θα αναζητήσει καταφύγιο ψηλά.

Tέσσερα χρόνια μετά το πολλά υποσχόμενο κινηματογραφικό της ντεμπούτο με το «Σπίτι με θέα», η Γαλλοελβετίδα Ούρσουλα Μεγιέρ επανέρχεται τοποθετώντας ξανά μια ιδιότυπη οικογένεια στο αχανές τοπίο του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής.

Περισσότερο μια ξεχωριστή ιστορία ενηλικίωσης που επικεντρώνεται στον 12χρονο Σιμόν (Κάσεϊ Μοτέτ Κλάιν), ο οποίος κλέβει ακριβά σκι και διάφορα είδη ρουχισμού από χιονοδρομικό θέρετρο των ελβετικών Αλπεων προκειμένου να συντηρήσει τον εαυτό του και τη μεγαλύτερη, ανεπάγγελτη και φαινομενικά ανεύθυνη αδελφή του, και λιγότερο μια παραβολή πάνω στο χάσμα ανάμεσα στην κατώτερη και την ανώτερη ευρωπαϊκή κοινωνική τάξη, το φιλμ χτίζεται μέσα από μια αλάνθαστη μέθοδο παρατήρησης της συμπεριφοράς των ηρώων.

Δύο κόσμοι -εκείνος της εργατικής πολυκατοικίας όπου ζει ο Σιμόν με την 20 και κάτι Λουΐζ και ο άλλος, του πολυτελούς θέρετρου με τους πλούσιους θαμώνες- αντιμάχονται, καθώς ο νεαρός κλέφτης ανεβοκατεβαίνει με το τελεφερίκ σέρνοντας την πραμάτειά του. Με πιο ανάλαφρο ρεαλιστικό ύφος, για παράδειγμα από αυτό των αδελφών Νταρντέν, και χιουμοριστικές ανάσες, ο φακός της Μεγιέρ πλησιάζει τρυφερά τους ήρωες, κατανοεί τον εσωτερικό τους κόσμο και όταν έρθει η ώρα, περίπου στα μισά της αφήγησης, εκπλήσσει με μια μεγάλη σεναριακή ανατροπή. Χαρισματικός ο μικρός πρωταγωνιστής που ακροβατεί στην κόψη ενός χαρακτήρα βαθιά συναισθηματικού όσο και δόλιου, ενώ ουσιαστική λειτουργικότητα στην εικόνα προσδίδουν οι χρωματικές αντιστίξεις της φωτογραφίας της Ανιές Γκοντάρ.

Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ελβετίας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ. Όσοι είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, μιλάνε για μια σπάνια εμπειρία που θα αγγίξει τη καρδιά κάθε θεατή. Το «Η Αδερφή Μου» προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, τα βραβεία του οποίου θα ανακοινωθούν την Κυριακή 30/9.