Το Χειρόγραφο της Σαραγόσα

14.02.2013
Ένας νεαρός αξιωματικός διασχίζει την Ισπανία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, πασχίζοντας να επαληθεύσει την υποτιθέμενη αριστοκρατική καταγωγή του. Ισοδύναμο με υπερβολική δόση ψυχοτρόπων ουσιών, το αριστούργημα του Πολωνού Βόιτσεκ Χας ξεκλειδώνει με επιτυχία ένα από τα πιο αινιγματικά και λαβυρινθώδη λογοτεχνικά κείμενα.

Ένας νεαρός αξιωματικός διασχίζει την Ισπανία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, πασχίζοντας να επαληθεύσει την υποτιθέμενη αριστοκρατική καταγωγή του. Οι περιπέτειές του και οι συναντήσεις του με κείμενα και πρόσωπα γίνονται η αφορμή να ζωντανέψουν στο πανί διηγήσεις, όνειρα και παραβολές, όπου παρελαύνουν μοχθηροί μάγοι, δαίμονες και φαντάσματα, ιεροεξεταστές, εκθρονισμένοι βασιλείς και μυστικιστές ιερείς μέσα από μια σειρά αφηγήσεων που ξετυλίγονται ξέφρενα η μία μέσα από την άλλη σαν μια ανεξάντλητη αλληλουχία από ρώσικες κούκλες.

Ισοδύναμο με υπερβολική δόση ψυχοτρόπων ουσιών, το αριστούργημα του Πολωνού Βόιτσεκ Χας ξεκλειδώνει με επιτυχία ένα από τα πιο αινιγματικά και λαβυρινθώδη λογοτεχνικά κείμενα, γραμμένο από τον Γιαν Ποτότσκι, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1815, λίγο αφότου ολοκλήρωσε το πληθωρικό του μυθιστόρημα. Μην σας ξεγελά το εικονικό περιτύλιγμα του ιστορικού έπους· το φανταστικό κατέχει κυρίαρχο ρόλο, ενώ η αυτοσχεδιαστική τζαζ μουσική επένδυση του Κριστόφ Πεντερέκι κάνει τα πράγματα ακόμα πιο παραισθητικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ