Spitfire: Back to Zero

07.03.2013
Λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα του στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το μουσικό ντοκιμαντέρ «Spitfire: Back to Zero» βρίσκει την έξοδο προς την σκοτεινή αίθουσα και ρίχνει φως στην απίστευτη ιστορία πίσω απ’ το ελληνικό συγκρότημα των Spitfire.

Χαρακτηρισμοί όπως «μαλλιάς», «πρεζόνι» και «αλήτης» αντηχούσαν καθημερινά στα αυτιά των φανατικών της χέβι μέταλ μουσικής στην Ελλάδα των 80s. Γι’ αυτούς τα βινύλια, η ανταλλαγή κασετών και δυο - τρία στέκια που έπαιζαν την αντίστοιχη μουσική ήταν ο κόσμος τους, το καταφύγιο μιας γενιάς που έζησε στο περιθώριο, τον άντεργκράουντ μύθο του.

Οι Spitfire μπορεί να ξεπρόβαλλαν μέσα από ιδρωμένα και καπνισμένα υπόγεια αλλά το ταλέντο τους έκανε αρκετά αυτιά από το εξωτερικό να συντονιστούν προς το μέρος τους, σε μια εποχή όπου το περιοδικό Kerrang! έγραφε για την σκηνή της χώρας μας: «Χέβι Μεταλ γκρούπ από την Ελλάδα; Είναι σαν να προσπαθείς να βρεις παρθένα στο τουρ μπας των Motley Crue».

Παρόλα αυτά οι Spitfire υπέγραψαν στην ΕΜΙ, ο θρυλικός δίσκος τους, «First Attack», ηχογραφήθηκε αλλά λίγο πριν η μπάντα ξεκινήσει το ροκ σταρ ταξίδι της, ο τραγουδιστής τους, Ντίνος Κωστάκης, έπεσε σε κώμα έπειτα από ένα τραγικό αυτοκινητιστικό με φορτηγό.

Το «Spitfire: Back to Zero» χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο πρώτο, περιγραφές ανθρώπων της ελληνικής μουσικής σκηνής διαπλέκονται με σπάνια αρχειακά πλάνα από συναυλίες και εμφανίσεις του συγκροτήματος, δομώντας έτσι το ιστορικό υπόβαθρο των Spitfire.

Το δεύτερο κομμάτι, όμως, είναι αυτό που κυρίως καθιστά το ντοκιμαντέρ ενδιαφέρον ακόμη και για κάποιον που δεν έχει την παραμικρή σχέση με το χέβι μέταλ. Σε αυτό, 25 χρόνια μετά το ατύχημα του Ντίνου Κωστάκη, ο βασικός κιθαρίστας και ηγέτης του συγκροτήματος, Ηλίας Λογγινίδης, και ο μάνατζερ της πρώτης περιόδου των Spitfire, Γιάννης Κουτουβός, αφήνουν για λίγο στην άκρη την έχθρα του παρελθόντος και ταξιδεύουν στη Ρόδο για να συναντήσουν για πρώτη φορά μετά το μοιραίο ατύχημα τον πρώην τραγουδιστή.

Απ’ το αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι και το σπίτι της κόρης του άτυχου φρόντμαν οι δύο άνδρες συζητούν για τις παλιές εποχές, διηγούνται ιστορίες και ανταλλάσουν συχνά βιτριολικά σχόλια που φανερώνουν το χάσμα μεταξύ τους. Όλα αυτά όμως φαντάζουν παιδικά όταν στο πλάνο εμφανίζεται ο καθηλωμένος πλέον σε αναπηρικό καροτσάκι Ντίνος Κωστάκης. Η κάμερα καταγράφει στιγμές που τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν την ίδια ώρα που η συγκίνηση ακουμπά ιστορικά υψηλά.

Το «Spitfire: Back to Zero» είναι σίγουρα ένα μουσικό ντοκιμαντέρ γεμάτο με κιθαριστικές παραμορφώσεις, μελωδικά ρεφρέν και τσιτάτα τύμπανα. Κυρίως όμως είναι ένα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε ένα μουσικό γκρουπ και που μεταδίδει στον θεατή λίγη από την φωτιά που καίει ακόμα μέσα στην καρδιά ενός ανθρώπου που λίγο πριν τα αποκτήσει όλα, έχασε σχεδόν τα πάντα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ