The Capsule

09.03.2013
Η αμέσως επόμενη ταινία που γύρισε η σκηνοθέτης μετά το πολυσυζητημένο «Attenberg» αποτελεί ένα 35λεπτο πειραματικό φιλμάκι που φλερτάρει απρόσμενα με τα παραμύθια και έχει αδιαφιλονίκητο εικαστικό ενδιαφέρον.

Κάθε χρόνο το Ιδρυμα Μοντέρνας Τέχνης ΔΕΣΤΕ ζητάει από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες να επιλέξουν πέντε αντικείμενα ένδυσης ή αξεσουάρ από κολεξιόν μόδας της χρονιάς και ξεκινώντας από αυτά ως έμπνευση να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο έργο.

Αντλώντας από την αφορμή αυτή και σε συνεργασία με τον Δάκη Ιωάννου, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη σκαρφίστηκε ένα ημίωρο κινηματογραφικό παιχνίδι με τις τέχνες, μπλέκοντας το σινεμά, την υψηλή μόδα, την φωτογραφία, την ζωγραφική (υπάρχουν σαφείς επιρροές από το έργο της Πολωνικής καταγωγής καλλιτέχνιδος Αλεξάνδρα Βαλιτσέφσκα η οποία συνεργάστηκε και στο σενάριο) και το κινούμενο σχέδιο, τυλίγοντας τα πάντα γύρω από μια ιστορία που παραπέμπει κατευθείαν στα παραμύθια.

Μόνο που το ενήλικο παραμύθι της Τσαγγάρη χωράει μέσα σε μόλις 35 λεπτά φιλμ, εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον στο εσωτερικό ενός γοτθικού πύργου και έχει ως πρωταγωνίστριες επτά ελκυστικά κορίτσια τα οποία υποβάλλονται σε μια σειρά από τελετουργικές δοκιμασίες πειθαρχίας, μύησης και τιμωρίας, κάτω από τις αυστηρές εντολές μιας απολυταρχικής θηλυκής φιγούρας (την ερμηνεύει η Αριάν Λαμπέντ του «Attenberg»).

Δουλειά καθαρά πειραματική, με μια ψυχρή εικαστική γοητεία που ταιριάζει απόλυτα με τα πρωτότυπα tableaux vivants που σκαρφίζεται η σκηνοθέτης, το «The Capsule» κινείται σε έναν χώρο καθαρά μυθικό όπου ο πόθος συναντά τον κίνδυνο, η ομορφιά συνοδεύεται μονίμως από ένα τίμημα και η προσωπική χειραφέτηση περνά προηγουμένως από την τυραννία.

Κι αυτό που προσπαθεί η ταινία να χωρέσει, πίσω από τις σχολαστικά όμορφες εικόνες που σμιλεύει, είναι ένας ασυνήθιστος και αφαιρετικός στοχασμός πάνω στις πολλές, απρόβλεπτες και συχνά δηλητηριώδεις μορφές της αιώνιας γυναικείας φύσης.

* Η ταινία προβάλλεται μαζί με το «Χιγκίτα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη - διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ