Ο Μανάβης

12.05.2013
Αφοπλιστικά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ-πορτρέτο μιας άγνωστης στους πολλούς Ελλάδας που εκπλήσσει. Θα το θέλαμε μεγαλύτερο σε διάρκεια, πιο αποκαλυπτικό στο πληροφοριακό του κομμάτι σχετικά με την περιοχή.

Είναι συγκινητική η διακριτικότητα με την οποία ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος («Υψωμα 33», «Ο γιος του φύλακα») ακολουθεί, στη διάρκεια ενός έτους, έναν πλανόδιο «μανάβη» από τα Τρίκαλα καθώς μια φορά την εβδομάδα αυτός και η γυναίκα του ή εναλλάξ οι γιοι τους, ανεβαίνουν με το φορτηγό τους στα απομακρυσμένα βουνά της Νοτιοδυτικής Πίνδου, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Είναι η «άλλη», άγνωστη Ελλάδα, μακριά από την ταραχή της σύγχρονης αστικής κρίσης, που αποκαλύπτεται εδώ απλά και μόνο μέσα από μια σειρά συναντήσεων του περιφερόμενου μανάβικου με τους ντόπιους αγρότες. Ολοι τους, από τον ίδιο τον μανάβη έως τη γιαγιά του τελευταίου χωριού, είναι αλληλέγγυοι ήρωες - καθρέφτες της ξεχασμένης ελληνικής επαρχίας.

Τρυφερό, αστείο και βαθιά ανθρώπινο σαν «ταινία δρόμου» που παρατηρεί διακριτικά και αποτυπώνει στον φακό την αλήθεια των ανθρώπων και του φυσικού τους χώρου, τούτο το ντοκιμαντέρ μοιάζει με κατάθεση ψυχής από έναν σκηνοθέτη με αγνή αγάπη για τον τόπο του.