Η Άρπα της Βιρμανίας

11.07.2013
Από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ιάπωνα δημιουργού, «Η Άρπα της Βιρμανίας» είναι ένα ελεγειακό, αντιπολεμικό αριστούργημα, όπου η ομορφιά συνυπάρχει με τον θάνατο.

Τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα σύνταγμα του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στην Μπούρμα και βρίσκει τη γαλήνη μέσα από τη μουσική.

Αποκομμένος από τους συντρόφους του, ένας αγνοούμενος στρατιώτης και δεινός αρπιστής που θεωρείται νεκρός, μεταμφιέζεται σε Βουδιστή μοναχό. Αυτή η αρχικά επιπόλαιη πράξη αυτοσυντήρησης μετατρέπεται σταδιακά σε μία γνήσια διαδικασία εσωτερικής μεταμόρφωσης, όταν αποφασίζει να παραμείνει στη χώρα προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα των εκατοντάδων νεκρών.

Χωρίς να αγνοεί τη σκληρή και απάνθρωπη πλευρά του πολέμου που αφήνει πίσω του μία εκατόμβη θυμάτων, ο Κον Ιτσικάουα αντιπαραθέτει την ανορθόδοξη πορεία του ήρωά του ως μία μυστικιστική διαδρομή - αντίδοτο στη φρίκη που τον περιτριγυρίζει.

Από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ιάπωνα δημιουργού, «Η Άρπα της Βιρμανίας» είναι ένα ελεγειακό, αντιπολεμικό αριστούργημα, όπου η ομορφιά συνυπάρχει με τον θάνατο. Η ταινία απέσπασε Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας και μία υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.