Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα

01.08.2013
Οι σκηνοθετικοί τόνοι είναι χαμηλοί, η σκηνοθεσία υπαινικτική και η λιτή, εσωτερική ερμηνεία της Ιρένε Ζακόμπ δίνει τη σωστή, ανθρώπινη και τραγική διάσταση στο διπλό ρόλο της Βερονίκ.

«Η Διπλή Ζωή της Βερονίκ» είναι μια διπλή ταινία. Γυρισμένη η μισή στην Πολωνία και η άλλη μισή στο Παρίσι, αφηγείται την ιστορία δύο όμοιων γυναικών που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Οι εμπειρίες της μιας γίνονται γνώση ζωής για την άλλη, καθώς οι ηρωίδες, ανώνυμα μέλη μια παγκόσμιας - ανθρώπινης - κοινότητας, «επικοινωνούν» ασυνείδητα μεταξύ τους.

Η ταινία είναι η ενδέκατη - και πιο ανθρώπινη - εντολή του «Δεκάλογου». O Κισλόφσκι σκηνοθετεί τις καθημερινές περιπέτειες της διπλής ηρωίδας του μετατρέποντάς τες σε ερωτήματα για το ανθρώπινο πεπρωμένο. Όπως και όλοι οι χαρακτήρες του, έτσι και η Βερονίκ δεν είναι ακόμη ένας ηθικολόγος ήρωας, αλλά ένας άνθρωπος και η στάση του απέναντι στον κόσμο. Οι τόνοι είναι χαμηλοί, η σκηνοθεσία υπαινικτική και η λιτή, εσωτερική ερμηνεία της Ιρένε Ζακόμπ δίνει τη σωστή, ανθρώπινη και τραγική διάσταση στο διπλό ρόλο της Βερονίκ.

Μακριά από το να είναι ένας σκηνοθέτης-κοινωνιολόγος, ο Κισλόφσκι παραμένει ένας διακριτικός παρατηρητής, που συλλέγει εικόνες του κόσμου. Όλα τα υπόλοιπα, η συμμετοχή και οι όποιες απαντήσεις (;) είναι απλώς δική μας υπόθεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ