Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

17.01.2014
Πολεμικό δράμα που βρίσκει τον Κόλιν Φερθ αντιμέτωπο με δαίμονες του παρελθόντος, να προσπαθεί να ξεπεράσει τις αναμνήσεις του ως αιχμάλωτος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ειλικρινής μα ντεμοντέ, «Ο Κύκλος των Αναμνήσεων» φέρνει στο νου την κινηματογραφική αισθητική και τη συναισθηματική απολαβή των ταινιών που κέρδιζαν Όσκαρ καλύτερης ταινίας τη δεκαετία του ’80.

Ο μεσήλικας Έρικ Λόμαξ (Κόλιν Φερθ) γνωρίζει και ερωτεύεται την Πάτι (Νικόλ Κίντμαν) κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε ένα τρένο.

Σύντομα παντρεύονται και άμεσα η Πάτι ανακαλύπτει πως ο Έρικ αδυνατεί να ξεπεράσει το μετα-τραυματικό σοκ που προκάλεσε η εμπειρία του ως αιχμάλωτου πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου.

Όταν θα αποκαλυφθεί πως ο βασανιστής του ζει, ο Έρικ αποφασίζει να τον βρει και να κλείσει έναν κύκλο αναμνήσεων σαράντα χρόνων.

Βασισμένο στα απομνημονεύματα του Έρικ Λόμαξ, «Ο Κύκλος των Αναμνήσεων» αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός βρετανού στρατιώτη που μετά τη πτώση της Σιγκαπούρης το 1942 (η μεγαλύτερη καταστροφή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σύμφωνα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ) βρέθηκε αιχμάλωτος και βασανίστηκε από τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια των εργασιών του «σιδηροδρόμου του θανάτου», τη γραμμή που θα ένωνε τη Βιρμανία με την Ταϊλάνδη (θυμάστε την πλοκή της «Γέφυρας του Ποταμού Κβάι»;).

«Ο Κύκλος των Αναμνήσεων» είναι ένα ειλικρινές, μα ντεμοντέ δράμα που φέρνει στο νου την κινηματογραφική αισθητική και τη συναισθηματική απολαβή των ταινιών που κέρδιζαν όσκαρ καλύτερης ταινίας τη δεκαετία του ’80.

Ο Τζόναθαν Τεπλίτσκι απεικονίζει τις οδυνηρές αναμνήσεις και των αγώνα για επιβίωση ενός ανθρώπου, υπηρετώντας ένα παροχημένο κινηματογραφικά σχήμα από φλασμπάκ που τέμνουν την αφήγηση της ιστορίας του ζευγαριού Φερθ-Κίντμαν.

Από την άλλη, η υποκριτική ακεραιότητα και παρουσία των ηθοποιών του εφιστά την προσοχή στην πλοκή και τα ιστορικά γεγονότα.

Ο Κόλιν Φερθ χειρίζεται με λεπτότητα την δραματική πορεία του χαρακτήρα, η Νικόλ Κίντμαν (αν και ο ρόλος της είναι σχετικά άχαρα γραμμένος) δημιουργεί ένα συγκινισιακό αντίβαρο και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ στο ρόλο του φίλου και συγκρατούμενου του πρωταγωνιστή, επιδεικνύει μέτρο και ακεραιότητα.

Αληθινή αποκάλυψη ωστόσο είναι ο Τζέρεμι Ίρβιν, ο νεαρός πρωταγωνιστής του σπιλμπεργκικού «Το Άλογο του Πολέμου» που υποδύεται τον Έρικ Λόμαξ σε νεαρή ηλικία.

Ο Ίρβιν υιοθετεί απόλυτα τις νευρώσεις, τις εκφράσεις και την κινησιολογία του Φερθ και αναταπεξέρχεται με επιτυχία στις απαιτητικές δραματικά και σωματικά σκηνές του, επωμιζόμενος το δυκολότερο κομμάτι της ταινίας με αυτοπεποίθηση και επιδεξιότητα.

Παρά την ακαδημαϊκή του ανάγνωση, όμως, «Ο Κύκλος των Αναμνήσεων» ανταποδίδει με απρόβλεπτη ένταση στο καθαρτήριο φινάλε του.

Οι σκηνές του Φερθ με τον Χιρογιούκι Σανάντα που υποδύεται τον βασανιστή, διατρέχουν ένα συναισθηματικό φάσμα που χωρά την άμυνα, την άρνηση, το φόβο και τη συγχώρεση απρόσκοπτα, χαρίζοντας έναν αναπάντεχο επίλογο.

Δεν είναι «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι», αλλά πως θα μπορούσε άλλωστε;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ