JASON VOORHEES

12.02.2013
ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΤΑΚΑ Ανήκει στον Walter Gorney που έπαιζε στη σειρά "Crazy Ralf", τον wako τύπο που προειδοποιούσε τους νεαρούς για μια κατάρα στη Crystal Lake: This lake has got a death curse. You are all doomed...

BIO
Ίσως η πιο γνωστή σειρά ταινιών τρόμου που έγινε ποτέ. Μετά την επιτυχία του Halloween το 1978 ήταν θέμα χρόνου η γέννηση μιας νέας παρόμοιας σειράς και αυτό έγινε πραγματικότητα το 1980 από τον παραγωγό Sean Cunningham. Τον τίτλο τον διάλεξε ο ίδιος ο Cunningham γιατί θεώρησε ότι το 13 ήταν ένας αριθμός που θα μπορούσε να «πουλήσει» σε ταινία του είδους. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα slasher φιλμ της ιστορίας του σινεμά που έκανε θρύλο τον Jason Voorhees και την τρομακτική του hockey mask. Είναι η μακροβιότερη horror σειρά με 12 ως τώρα ταινίες και πάνω από $500 εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως.

ΒΟΧ ΟFFICE
Friday The 13th: $39,8 εκατ. // σημερινά $106,4 εκατ.
Part 2 : $21,7 εκατ. // σημερινά $56,3 εκατ.
Part 3 : $34,6 εκατ. // σημερινά $84,7 εκατ.
Final Chapter : $33,0 εκατ. // σημερινά $70,7 εκατ.
Α Νew Βeginning : $21,9 εκατ. // σημερινά $44,5 εκατ.
Jason Lives : $19,5 εκατ. // σημερινά $37,8 εκατ.
A New Blood : $19,2 εκατ. // σημερινά $33,6 εκατ.
Jason Takes Manhattan : $14,3 εκατ. // σημερινά $26,0 εκατ.
Jason Goes To Hell : $15,9 εκατ. // σημερινά $27,7 εκατ.
Jason X : $13,1 εκατ. // σημερινά $16,3 // παγκόσμιες εισπράξεις : $17,0 εκατ.
Freddy vs. Jason : $82,6 εκατ. // σημερινά $98,7 εκατ. // παγκόσμιες εισπράξεις: $114,9 εκατ.

STORY
Ο Jason πνίγηκε στη λίμνη της Crystal Lake το 1957 σε ηλικία 11 ετών, από αβλεψία των υπεύθυνων της κατασκήνωσης. Από μία κατάρα ο Jason κρατιέται ζωντανός και έτοιμος για εκδίκηση, καθώς 20 χρόνια μετά βλέπει τη μητέρα του να αποκεφαλίζεται από την Alice, μια από τις υπεύθυνες της ανακαινισμένης κατασκήνωσης στο Camp Crystal Lake. H Pamela Voorhees είχε καταληφθεί από μανία μετά το θάνατο του γιου της και σκότωνε όποιον πλησίαζε στην περιοχή. Όταν η Pamela είναι πια νεκρή κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί το τραγικό λάθος, αφού ο θάνατός της «ξυπνά» τον Jason που από τότε συνεχίζει το έργο της μητέρας του, «καθαρίζοντας» όποιον τολμήσει να πλησιάσει τη λίμνη του.

UPDATE
Μετά απο 11 ταινίες και $500 εκατ. εισπράξεις στο παγκόσμιο box office η Friday the 13th σειρά γιόρτασε τη 12η ταινία της στις αμερικανικές αίθουσες το Φεβρουάριο του 2009, ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε μετά από ένα μήνα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ
Ψηφίζουμε το opening scene από το "Jason lives" όταν ο Tommy Jarvis ανοίγει το φέρετρο για να κάψει το πτώμα του Jason, ώστε να απαλλαχθεί από τους εφιάλτες, αλλά μόλις ανάβει το σπίρτο, έχοντας περιλούσει το πτώμα μα βενζίνη, αρχίζει να βρέχει. Το σοκ είναι τεράστιο, αφού όχι μόνο δεν καταφέρνει να κάψει το πτώμα, αλλά βλέπει μπροστά του το Jason ολοζώντανο, καθώς ένας κεραυνός πέφτει μέσα στο φέρετρο και δίνει νέα πνοή στον θρύλο? Ανατριχίλα!

ΦΟΝΙΚΟ ΟΠΛΟ
Εκτός από την εκδικητική του μανία, για δυο πράγματα έμεινε στην ιστορία ο Jason: Για τη hockey mask που πήρε από ένα θύμα του, τον Shelly, στο "Part 3" και φυσικά για την φοβερή machete, με την οποία σκότωνε τα θύματά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ