Religulous είσαι και φαίνεσαι!

26.02.2009
Συνδυάζοντας τις λέξεις religious (θρησκευόμενος) και ridiculous (γελοίος), ο Μπιλ Μαρ, πιο αμφιλεγόμενος Αμερικανός κωμικός, και ο σκηνοθέτης του «Μπόρατ» Λάρι Τσαρλς τιτλοφόρησαν το καινούργιο τους πόνημα. Ισως το πιο αστείο και πιο βλάσφημο ντοκιμαντέρ που είδατε ποτέ.

Συνδυάζοντας τις λέξεις religious (θρησκευόμενος) και ridiculous (γελοίος), ο Μπιλ Μαρ, πιο αμφιλεγόμενος Αμερικανός κωμικός, και ο σκηνοθέτης του «Μπόρατ» Λάρι Τσαρλς τιτλοφόρησαν το καινούργιο τους πόνημα. Ισως το πιο αστείο και πιο βλάσφημο ντοκιμαντέρ που είδατε ποτέ.


Συνεντεύξεις στην Ιωάννα Παπαγεωργίου


Δεν με ενδιαφέρει να σε προκαταβάλω. Δεν έχει σημασία τι γνώμη έχω εγώ για το «Religulous». Σημασία έχει τι γνώμη έχεις εσύ. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε παροτρύνω να το δεις: να γίνεις μάρτυρας των αποκαλυπτικών διαλόγων του Μαρ με κάθε λογής, υψηλόβαθμα ή μη, «στελέχη» των μεγαλύτερων ή διασημότερων θρησκειών του πλανήτη. Δεν σε πείθω; Διάβασε τότε τι έχουν να πουν οι παρακάτω:


OΤΑΝ Ο MΠΙΛ...

Ο Μπιλ, καλοχτενισμένος, κοστουμαρισμένος και αφοπλιστικά εύστροφος λέει πως τη συγκεκριμένη ταινία «πρέπει να την πάρεις σοβαρά για να μπορέσεις να γελάσεις μαζί της. Θέλω όμως να γελάσεις μαζί της, γιατί είμαι κωμικός και αν δεν καταφέρω να σε κάνω να γελάσεις, θα έχω αποτύχει. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι γελούν, καταλαβαίνουν πως υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό με το οποίο γελούν. Ιδιαίτερα αν γελούν με ένα χαρακτηριστικό γέλιο, που όταν το ακούς καταλαβαίνεις ότι τους βγήκε αυθόρμητα, σαν αντανακλαστικό, παρά τη θέλησή τους... Δεν πιστεύω πως θα καταφέρω κάποιο μοιραίο πλήγμα στις θρησκείες, απλά ρίχνω ένα βότσαλο σε έναν γιγάντιο τοίχο.

...Ελπίζω, ωστόσο, να προκαλέσω μια συζήτηση επί του θέματος. Να παροτρύνω τους ανθρώπους να αρχίσουν να μιλούν και να ανταλλάσσουν απόψεις για το τι εστί θρησκεία - να την αναγνωρίσουν ως το τελευταίο ταμπού. Διαφωνώ με όσους με κατηγορούν ότι κυνήγησα τους εύκολους στόχους, τους εξτρεμιστές. Συγνώμη, αλλά οποιοσδήποτε είναι θρησκευόμενος, είναι εξτρεμιστής. Δεν μπορείς να είσαι έξυπνος και μορφωμένος και ταυτόχρονα να πιστεύεις σε ένα φίδι που μιλάει, ότι ο κόσμος μετράει μόνο 5.000 χρόνια ύπαρξης και πως κάθε Κυριακή πίνεις το αίμα ενός 2.000 ετών διαστημάνθρωπου...

...Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν ηθικές πράξεις, χωρίς ταυτόχρονα να είναι οπαδοί κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας. Θεωρώ ότι η θρησκεία έχει κάνει πολύ περισσότερο κακό από ό,τι καλό. Και δεν μιλάω μόνο για τους ιερούς πολέμους που έχουν διεξαχθεί ή ακόμα διεξάγονται. Αναφέρομαι επίσης στις σταυροφορίες, στην καταπίεση των μειονοτήτων, στη φυλάκιση των γυναικών σε «κοστούμια μελισσοκόμου», στο κάψιμο των μαγισσών, στους εξορκισμούς, στην κακοποίηση ανηλίκων... Ξέχασα τίποτα»;


... ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΛΑΡΙ

Ο Λάρι, επίσης κουστουμαρισμένος, αλλά με μακρύ μούσι και μαλλί, γυαλιά ηλίου και καπέλο, σαν σωσίας ενός εκ των ΖΖ Top, λέει πως «επέλεξα να κάνω αυτή την ταινία επειδή αισθάνθηκα πως ήταν ένα φιλμ που έπρεπε οπωσδήποτε, επειγόντως, να έρθει στο κόσμο... Ο Μπιλ ήθελε να το κάνει, αλλά δεν ήξερε πώς. Πήγε σε μερικούς παραγωγούς που του υποσχέθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν και του πρότειναν να με συναντήσει. Καθίσαμε λοιπόν και συζητήσαμε, συνεννοηθήκαμε αμέσως και γεννήσαμε το Religulous... Ο Μπιλ παίρνει ρίσκα. Και εγώ παίρνω ρίσκα. Δεν είμαστε όμως απερίσκεπτοι. Γνωρίζαμε πολύ καλά τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η ταινία.

...Ο Μπιλ πάντως είναι ιδιαίτερα γενναίος, αφού δεν υπάρχουν πολλοί σαν αυτόν που να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να τα λένε τόσο έξω από τα δόντια. Αισθάνομαι πως δεν υπάρχουν άλλες ιδιοφυϊες του βεληνεκούς του Σάσα Μπάρον Κόεν ή του Μπιλ Μαρ. Δεν κάνουμε φάρσες σε ανίδεους ανθρώπους μόνο και μόνο για να σπάσουμε πλάκα μαζί τους. Χρησιμοποιούμε τη σάτιρα ως εργαλείο για να καταθέσουμε μια άποψη...

...Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να φτιάξω μια εκτός mainstream, ψυχαγωγική ταινία για ένα αιχμηρό θέμα, ώστε να δώσω στο κοινό περισσότερες επιλογές. ΟΚ, έχεις δει, τον Σκοτεινό Ιππότη και την Τροπική Καταιγίδα, θα ήθελες όμως να περάσεις καλά και με μια διαφορετική, ξεχωριστή εμπειρία; Να γελάσεις, να προκληθείς, να ανοίξεις διάλογο με την ταινία και ταυτόχρονα να διασκεδάσεις σαν να βρίσκεσαι σε Λούνα Πάρκ; Τότε δες το Religulous!

...Εχω ένα μοντάζ 14 ωρών και πρότεινα στην παραγωγό Lions Gate να το κάνουμε σειρά. Τους άρεσε πολύ η ιδέα και ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε και να την πραγματοποιήσουμε. Μπορώ να συνεχίσω να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θέμα για όλη την υπόλοιπη ζωή μου... Νομίζω πως οι οργανωμένες μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Τώρα πια λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εξέλιξή μας ως είδος...

...Μπορείς να πιστεύεις σε οτιδήποτε θέλεις. Μην επιβάλλεις, όμως, τα πιστεύω σου σε εμένα. Μπορείς να πιστεύεις πως ο Γκοτζίλα είναι αληθινός. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι όταν η πίστη γίνεται κυβερνητική πολιτική, χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίων άλλων ή τρέφει μισαλλοδοξία και βία. Εξάλλου, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι τον Θεό για να συμπαρασταθείς στον συνάνθρωπό σου...».


Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από την VILLAGE FILMS τον Μάρτιο.