Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη

11.03.2009
Στις 21 Οκτωβρίου του 1929, το υπερωκεάνιο Saturnia ξεκινά από την Τεργέστη το ταξίδι του προς την Αμερική, μαζεύοντας μετανάστες από τα λιμάνια της Μεσογείου. Ένας νεαρός Έλληνας που επιβιβάζεται στην Πάτρα θα γίνει μάρτυρας μιας απρόσμενης συνάντησης: μια νύχτα, σʼ αυτό το πλοίο που κουβαλά τα όνειρα του Νέου Κόσμου, θα λάβει χώρα η εξίσου ονειρική αλλά και πραγματική συνάντηση δύο μεγάλων ποιητών του αιώνα που πέρασε: του Φερνάντο Πεσσόα και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Δημιουργός μερικών από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών, ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος («Ι. Μόραλης», «Ημερολόγια Καταστρώματος - Γιώργος Σεφέρης») επιστρέφει με την πιο ριψοκίνδυνη ιδέα του μέχρι σήμερα: την αναπαράσταση μιας φανταστικής συνεύρεσης των δύο ποιητών, πλεγμένης αληθοφανώς με δραματοποιημένες σκηνές εξακριβωμένων γεγονότων και αρχειακό υλικό της εποχής. Ενα φανταστικό πρόσωπο και η ανακάλυψη των ημερολογίων του γίνονται αφετηρία και συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε επινοημένους διαλόγους και εξομολογήσεις, από την οποία παίρνουν σκυτάλη οι διαφορετικές αφηγήσεις, αληθινές και μη.

Το σεναριακό αυτό εύρημα αποτελεί την ψυχή της ταινίας και αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένο στη βασική επιδίωξη του δημιουργού: την ανάδειξη όλων αυτών των λογοτεχνικών και βιογραφικών στοιχείων που ενώνουν ουσιαστικά δύο εμβληματικές προσωπικότητες της ποίησης οι οποίες διήγαν εν αγνοία τους βίους παράλληλους. Παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για τα όρια του ντοκιμαντέρ, το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα αυτή τη γοητευτική «εξαπάτηση». Από την άλλη οι πολλαπλές αφηγήσεις αναπόφευκτα δημιουργούν ρωγμές στην καλοχτισμένη ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η απαγγελία ποίησης δύσκολα μπορεί να ευτυχήσει κινηματογραφικά.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΣΑΒΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ