Ιστορίες Από Το Τέλος Του Κόσμου

13.05.2009
Τρία χρόνια έπειτα από μια πυρηνική επίθεση στο Τέξας, στο χαοτικό Λος Αντζελες εξτρεμιστικές οργανώσεις προσπαθούν να σαμποτάρουν τις προσεχείς εκλογές, ενώ μια χούφτα χαρακτήρων πασχίζουν να ανακαλύψουν το ρόλο τους σε μια παρανοϊκή συνωμοσία.
Τρία χρόνια αργότερα και είκοσι λεπτά λιγότερα από την καταστροφική εκδοχή που αποσβόλωσε το φεστιβάλ Καννών, το μετα-αποκαλυπτικό όραμα του Ρίτσαρντ Κέλι παραμένει εξίσου ασυνάρτητο, καταδικασμένο να πνιγεί στην υπέρμετρη φιλοδοξία και τον πακτωλό ιδεών που το συνθέτουν.


Ενας διάσημος ηθοποιός ταινιών δράσης, μια πορνοστάρ και παρουσιάστρια ανεκδιήγητων talk show κι ένας διφυής αστυνομικός είναι τα απρόβλεπτα πιόνια ενός εφιαλτικού σενάριου εναλλακτικής πραγματικότητας, που, όπως ακριβώς και οι σαστισμένοι θεατές, αγκομαχούν να βγάλουν νόημα σε έναν κυκεώνα υποπλοκών και δευτερευόντων χαρακτήρων που πολλαπλασιάζονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας.


Αν και κατά βάση στημένες πάνω στην ιδέα μιας παράλληλης διάστασης, παρόμοιας με εκείνη που υπάρχει και σε μια άλλη ιδιαίτερη ταινία του Κέλι, το «Donnie Darko», οι «Ιστορίες» είναι ένα υδροκέφαλο patchwork ποπ και σινεφίλ αναφορών που μάταια προσπαθεί να αρθρώσει λόγο για τα πάντα: από την παντοδυναμία του διαδικτύου, τους φόβους για ένα ακραία παρεμβατικό καθεστώς μέχρι το ενεργειακό ζήτημα.


Παρά την καλοδεχούμενη εμμονή του να παντρέψει σαρκαστικά το διανοουμενίστικο με το φτηνιάρικο (συγχωνεύοντας μιούζικαλ ιντερλούδια για τις εφηβικές κάβλες και στίχους του Τ.Σ. Ελιοτ!), η ανεξέλεγκτη επιδειξιομανία του Κέλι (πόσες εικόνες από το καταστροφολογικό νουάρ «Kiss Me Deadly» μπορείς να στριμώξεις σε μια ταινία χωρίς να φανείς εξυπνάκιας;) θα είχε πιθανότατα νόημα μονάχα ως μέρος του multimedia έπους που σχεδίαζε αρχικά μαζί με μια σειρά κόμικς και μια μεγαλεπήβολη ιστοσελίδα.


Ψήγματα ιδιοφυΐας, απόλυτα ταιριαστά με το κλίμα υστερίας που κυρίευσε τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είναι ακόμα ορατά στο σχιζοφρενικό μείγμα ψηφιακών εφέ και αμπελοφιλοσοφούντων διαλόγων, θα χρειαστεί όμως να περιμένουμε το επόμενο βήμα του για να διαπιστώσουμε αν το αναμφισβήτητο ταλέντο του Κέλι δύναται να ενσαρκωθεί σε κάτι με περισσότερη συνοχή και λιγότερη μεγαλομανία.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΣΑΒΟΣ