Η Νύφη Της Θάλασσας

11.08.2010
Στην καρδιά της Γιάφα, ενός προαστίου του Τελ Αβίβ που αποκαλείται από τους Ισραηλινούς "η Νύφη της Θάλασσας", ο Ρέβεν έχει ένα γκαράζ, μια οικογενειακή επιχείρηση.

Μια ερωτική ιστορία και μια αναπόφευκτη τραγωδία με φόντο την ευαίσθητη και πολυτάραχη περιοχή του Ισραήλ. Η Γιάφα, το αρχαίο λιμάνι που βρέχεται από τη Μεσόγειο και που βρίσκεται στα νότια του Τελ Αβιβ, είναι μια περιοχή όπου οι διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα. Εκεί στην «Νύφη της Θάλασσας», όπως αποκαλείται η περιοχή από τους Ισραηλινούς, ο Ρέβεν ένας φιλήσυχος Εβραίος έχει μια οικογενειακή επιχείρηση όπου η κόρη του Μάλι και ο γιος του Μέιρ δουλεύουν μαζί του. Μαζί τους και ο Τουφίκ, ένας νεαρός Παλαιστίνιος και ο Χασάν ο πατέρας του.

Για χρόνια τώρα η Μάλι και ο Τουφίκ είναι ερωτευμένοι και όπως είναι φυσικό κανείς δεν το υποψιάζεται. Κι ενώ οι δύο νέοι ετοιμάζονται μυστικά να παντρευτούν και να προχωρήσουν τη ζωή τους, η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα μεταξύ του Μέιρ και του Τουφίκ.

Η ταλαντούχα Κέρεν Γιεντάγια επιστρέφει πέντε χρόνια μετά τη Χρυσή Κάμερα και το Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών για την πρώτη της ταινία «Or» (Η Χρυσαφένια), με ένα ερωτικό δράμα σε έντονο κοινωνικά φόντο. Και μπορεί να είναι κάπως προβλέψιμο αλλά η έντονη ματιά της δημιουργού επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στους χαρακτήρες και όχι στην ιστορία αυτή καθ’αυτή, μετατρέπει την πορεία της υπόθεσης σε μια ανθρωποκεντρική μελέτη μιας άγνωστης, πολλές φορές, καθημερινότητας. Απλή μεν αλλά με έντονες πολιτικοκοινωνικές διαστάσεις ιστορία για ένα τόπο που δυστυχώς δεν σταματάει να δίνει αφορμές για έντονες και δραματικές κινηματογραφικές στιγμές.

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ