Eat, Pray, Love

16.08.2010
Oταν η Λιζ χωρίζει με τον άνδρα της αποφασίζει να ακολουθήσει όλες τις κατευθύνσεις στα σταυροδρόμια που ανοίγονται μπροστά της. Tαξιδεύει στον κόσμο και μαθαίνει να απολαμβάνει το καλό φαγητό στην Iταλία, ανακαλύπτει τη δύναμη της προσευχής στην Iνδία και τελείως απροσδόκητα σκοντάφτει πάνω στην αληθινή αγάπη, στο Mπαλί.

Bασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Eλίζαμπεθ Γκίλμπερτ, το «Eat Pray Love» βάζει στο μικροσκόπιο τη ζωή της Λιζ (Τζούλια Ρόμπερτς), μιας γυναίκας που θεωρείται επιτυχημένη -τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα του μεταβιομηχανικού κώδικα αξιών. Ωστόσο, μπορούν ένα σπίτι, ένας σύζυγος και μια σπουδαία καριέρα να εξασφαλίσουν την ευτυχία; Όχι, μας λέει η Λιζ που ξαμολιέται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα προσπαθώντας να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο, το πνεύμα και την καρδιά της ? με εξαιρετική μάλιστα επιτυχία. Αλλιώς πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι πίτσες και οι μακαρονάδες που κατεβάζει όχι μόνο δεν την παχαίνουν αλλά τη φέρνουν και σε τέτοια φόρμα που γοητεύει τον Χαβιέ Μπαρδέμ;

Το wanna-be επιμύθιο σε αυτό τον καρτποσταλικό γύρο του κόσμου δεν είναι άλλο από το ναΐφ και χιλιομασημένο μότο "ο δρόμος για την ευτυχία δεν είναι μόνο ένας". Το πώς ωστόσο όλη αυτή η φαντασμαγορία, στην οποία μάλιστα πρωταγωνιστεί μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της τελευταίας εικοσαετίας, γίνεται ένα τεράστιο χασμουρητό είναι απορίας άξιον. Σίγουρα, οι άνω των δεύτερων -άντα και δη διαζευγμένες κυρίες στο ακροατήριο πιθανόν να απολαύσουν αυτή την φαντασίωση που σεβίρεται με το περιτύλιγμα της βιντεοκλιπίστικης κομεντί αλλά για όλους τους υπόλοιπους το ενδιαφέρον ελαχιστοποιείται εκθετικά. Εναλλακτικά, η Τζούλια τρώει, εμείς προσευχόμαστε να τελειώσει και ο Ράιαν Μέρφι αγαπάει να μας βασανίζει.

ΚΩΣΤΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ