"Έγινα ηθοποιός για να τον γνωρίσω"

28.08.2009
Ενώ οι φήμες πληθαίνουν ότι η Πενέλοπε Κρουζ είναι έγκυος κι έχει σχέση με τον συνάδελφό της Χαβιέρ Μπαρδέμ, εκείνη προτιμά να μιλάει μόνο για δουλειές.

Ενώ οι φήμες πληθαίνουν ότι η Πενέλοπε Κρουζ είναι έγκυος κι έχει σχέση με τον συνάδελφό της Χαβιέ Μπαρδέμ, εκείνη προτιμά να μιλάει μόνο για δουλειές. Για τον σκηνοθέτη στον οποίο «χρωστά την καριέρα της», Πέδρο Αλμοδόβαρ, για τον σκηνοθέτη στον οποίο χρωστάει το Οσκαρ β γυναικείου ρόλου, Γούντι Αλεν, και για την κούραση ... από την πολλή δουλειά.

Στην καινούργια ταινία όπου πρωταγωνιστεί, «Τσακισμένες αγκαλιές» -θα τη δούμε στην Ελλάδα στα τέλη Οκτώβρη-, συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ο Ισπανός σκηνοθέτης ήταν η αιτία που η Πενέλοπε Κρουζ έγινε ηθοποιός. Οταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει χορεύτρια, αλλά, όταν είδε την ταινία του «Δέσε με», η επιθυμία της έγινε εμμονή: «Θέλω να γίνω ηθοποιός, να συναντήσω αυτό τον άνθρωπο και να δουλέψω μαζί του».

Ο Αλμοδόβαρ από τη μεριά του, ενώ δηλώνει φανερά ότι είναι ομοφυλόφιλος, εξομολογείται ότι η Πενέλοπε είναι η μόνη γυναίκα που τον διεγείρει σεξουαλικά. Ο θαυμασμός είναι αμοιβαίος.«Είναι τόσο ξεχωριστός», λέει η Κρουζ. «Εχει ένα κουτί γεμάτο εκπλήξεις. Το βλέπεις στις ταινίες του, αλλά έτσι είναι και στη ζωή του - μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη σκηνή την προηγούμενη νύχτα και να σε παρασύρει με μια εκπληκτική ιδέα. Είναι πάντα δημιουργικός. Γεμάτος έμπνευση».

Το ίδιο θαυμάζει και τον Γούντι Αλεν: «Ο Γούντι είναι τόσο αστείος, ενδιαφέρων και ασυνήθιστος. Είναι διαφορετικός από τον Πέδρο, αλλά είναι και οι δύο μοναδικοί και δύο από τους πιο ιδιαίτερους ανθρώπους που γνωρίζω. Στην αρχή μοιάζει πολύ ντροπαλός, αλλά μόλις χαλαρώσει μαζί σου, μιλάει για ό,τι του έρχεται στο κεφάλι».

Στην ταινία του Γούντι Αλεν, «Vicky, Cristina, Barcelona», η Πενέλοπε Κρουζ ερμηνεύει μια παθιασμένη, κυκλοθυμική μεσογειακή γυναίκα: «Εκλαιγα και ούρλιαζα κάθε στιγμή σε αυτή την ταινία. Η ηρωίδα μου περνούσε μεγάλο ψυχολογικό βασανιστήριο. Βρισκόμουν σε αυτή την κατάσταση συνεχώς μέσα στις τέσσερις εβδομάδες γυρισμάτων». Κάποτε η Ισπανίδα ηθοποιός ήταν υπερβολικά εργασιομανής, όπως η ίδια λέει. Το μπαλέτο τής είχε διδάξει σκληρή πειθαρχία: «Μεγάλο μέρος της σχέσης μου με τον κόσμο προέρχεται από αυτά τα χρόνια. Ακόμα κι αν τα πόδια σου ματώνουν πρέπει να συνεχίσεις να χορεύεις χαμογελώντας».

Ομως, τώρα αναρωτιέται αν «όλη αυτή η περίεργη κατάσταση των γυρισμάτων, με μόνο δέκα λεπτά διάλειμμα, είναι το καλύτερο πράγμα για το νευρικό σου σύστημα. Μάλλον όχι. Αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις τη ζωή. Είναι λίγο τρελή, αλλά έτσι είναι η φύση της».

Παρ όλα αυτά, εκμυστηρεύεται ότι σκοπεύει να αλλάξει τη ζωή της από τότε που έφτασε πολύ κοντά στην υπερκόπωση. «Θέλω κάτι άλλο. Μπορεί να κάνω μόνο μία ταινία τον χρόνο, και μερικές χρονιές καμία». Μήπως θέλει χρόνο για να κάνει οικογένεια; Η Κρουζ δεν απαντάει. Το μόνο που είπε πρόσφατα ήταν: «Οταν κάνω παιδιά, θέλω να το κάνω πραγματικά καλά. Θέλω να είναι το καλύτερο πρότζεκτ της ζωής μου».

Σοφία Στυλιανού