Εύα Μέντες: Ήθελα να γίνω καλόγρια

14.09.2009
Πολύ θα θέλαμε να μιλήσουμε λεπτομερώς για το συνολικό φιζίκ της Εύα Μέντες, για λόγους δημοσίας αιδούς, ωστόσο, ας παραμείνουμε στο αστραφτερό πρόσωπο με τις τέλειες αναλογίες, που «σπάνε» μονάχα με μια πινελιά αναγεννησιακή, θαρρείς, από μια ελίτσα στο δεξί μάγουλο.

Πολύ θα θέλαμε να μιλήσουμε λεπτομερώς για το συνολικό φιζίκ της Εύα Μέντες, για λόγους δημοσίας αιδούς, ωστόσο, ας παραμείνουμε στο αστραφτερό πρόσωπο με τις τέλειες αναλογίες, που «σπάνε» μονάχα με μια πινελιά αναγεννησιακή, θαρρείς, από μια ελίτσα στο δεξί μάγουλο. Η ομορφιά της 35χρονης Λατίνας, που γεννήθηκε στο Μαϊάμι από γονείς μετανάστες εκ Κούβας και μεγάλωσε στο Λος Αντζελες, είναι εντελώς ιδιαίτερη και το πολύ ελαφρύ μέικ απ το αναδεικνύει δεόντως.

Καθόλου τυχαία είναι το κορίτσι της «Ρέβλον», όπως και πρόσφατα μοντέλο του Κάλβιν Κλάιν στα σέξι διαφημιστικά για την κολόνια Obsession, που απαγορεύτηκαν στην Αμερική.

Καθόλου τυχαία, επίσης, και πάνω απ’ όλα είναι ηθοποιός: οι φωτογραφήσεις για διεθνείς φίρμες συνοδεύουν μονάχα παρεμπιπτόντως μια καριέρα σχεδόν δέκα ετών στην οθόνη, με πιο φρέσκο δείγμα το αστυνομικό φιλμ νουάρ «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη», όπου υποδύεται μια παρακμιακή πόρνη πολυτελείας δίπλα στον Νίκολας Κέιτζ, υπό τη διεύθυνση ενός από τους πιο εκκεντρικούς σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά, του Βέρνερ Χέρτζογκ.

Προσπαθούμε σκληρά να αποσπάσουμε την προσοχή μας από το λαμπερό χαμόγελό της για να ακούσουμε τι μας λέει σ’ έναν από τους φεστιβαλικούς χώρους του Λίντο της Βενετίας, όπου το φιλμ -στις ελληνικές αίθουσες από την ερχόμενη Πέμπτη- προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα.

Είναι γνωστό ότι ως παιδί θέλατε να γίνετε καλόγρια. Πώς, λοιπόν, αντιμετωπίσατε εδώ τον ρόλο της πόρνης;
Πάνε χρόνια από τότε που ήμουν παιδί (γέλια). Πράγματι, από τα 5 μέχρι τα 10 μου περίπου, ήθελα να γίνω καλόγρια, ώσπου κάποιος μου είπε ότι οι καλόγριες δεν πληρώνονται, οπότε είπα «ξέχνα το». Γιατί ανέκαθεν είχα το όνειρο να αγοράσω στη μητέρα μου ένα σπίτι και να της πληρώσω όλα τα χρέη. Η καλογερική δεν θα το έλυνε αυτό.

Το πετύχατε τελικά;
Ναι. Της αγόρασα ένα σπίτι πριν από τέσσερα χρόνια, μετά την επιτυχία του «Hitch: Ο μετρ του ζευγαρώματος». Τώρα έχουν σειρά οι αδελφές μου. Χρειάζονται κι αυτές ένα σπίτι (γέλια). Μπορεί να ακούγεται σαν καλαμπούρι, αλλά είναι αλήθεια. Θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλοι στην οικογένειά μου είναι τακτοποιημένοι.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, είστε αρκετά δεμένοι...
Είναι λογικό, νομίζω. Είμαι η μικρότερη αδελφή με διαφορά 10 χρόνια από το μεγαλύτερο παιδί. Σχεδόν με μεγάλωσαν τα αδέλφια μου. Είμαι ευγνώμων για ό,τι έκαναν για μένα. Και για την υποστήριξή τους. Οταν ανακοίνωσα στην οικογένειά μου πως σκοπεύω να εγκαταλείψω το κολέγιο για να ακολουθήσω σπουδές στην ηθοποιία, ενθουσιάστηκαν, εκεί που οποιοσδήποτε άλλος θα «στράβωνε». Τους χρωστάω.

Πώς νιώσατε με την πρόκληση να υποδυθείτε μια πόρνη στο «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη»;
Νομίζω όπως κάθε ηθοποιός. Ακούστε, πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν ότι είμαι επαγγελματίας ηθοποιός. Οτι σπούδασα τη δραματική τέχνη 11 χρόνια και έχω συγκεκριμένες τεχνικές για να πλησιάζω κάθε ρόλο. Και κάθε φορά κάνω διαφορετική εξάσκηση για να προετοιμαστώ. Από την Ιβάνα Τσάμπακ τη διδάχτηκα την τέχνη, και είναι ένα μείγμα από Στέλα Αντλερ, Μάικλ Τσέχοφ και Λι Στράσμπεργκ.

Πιστεύετε πως η ομορφιά μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στο χτίσιμο μιας ερμηνευτικής καριέρας;
Στο χέρι σου είναι. Υπάρχουν πολλές έξοχες ηθοποιοί που χρησιμοποίησαν την ομορφιά τους ως διαβατήριο για αυτήν τη δουλειά και μεταμορφώθηκαν κυριολεκτικά σε φυσιογνωμίες κινηματογραφικές που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την εμφάνισή τους. Το πιο προφανές παράδειγμα που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι η Σαρλίζ Θέρον με το «Monster». Είναι απλά πόσο μακριά θέλεις να το πας, πόσο σκληρά θέλεις να δουλέψεις. Προσωπικά, τη δουλειά ποτέ δεν τη φοβήθηκα. Είναι και το άλλο. Θέλω πάντα να δουλεύω με ανθρώπους που είναι όχι ίσοι μου, αλλά πολύ ταλαντούχοι. Είτε ηθοποιοί λέγονται είτε σκηνοθέτες είτε φωτογράφοι. Να είμαι συνεχώς μαθήτρια.

Η περίφημη φωτογράφηση για τον Κάλβιν Κλάιν πώς προέκυψε;
Δεν ήταν υπολογισμένο, δεν λειτουργώ έτσι. Ξέρω απλά ότι δουλεύω με προσοχή και πειθαρχία στο επάγγελμά μου. Ξέρω επίσης ότι είμαι επιχειρηματίας, όπως αναγκαστικά είναι όλοι οι ηθοποιοί.
Κι αν ο συνδυασμός μεταξύ των δύο έχει νόημα για μένα, θα το κάνω. Αλλωστε, καλλιτέχνες είναι και οι άνθρωποι του σινεμά, καλλιτέχνες και οι φωτογράφοι.

Ποια είναι η καλύτερη φιλοφρόνηση που σας έχουν κάνει ποτέ;
Μμμ... Νομίζω αυτό που μου είχε πει η Ελεν Μπάρκιν κάποτε. Οτι φωτίζομαι εκ των έσω, ότι είναι σαν να έχω καταπιεί λάμπα! Κάτι τέτοιο θα πόναγε φυσικά (γέλια), αλλά μου φάνηκε τρομερά θετικό, μου έδωσε θάρρος.


ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ
[email protected]