Το Κορίτσι με το Τατουάζ

30.09.2009
Ενας δημοσιογράφος ξεσκεπάζει βρωμοδουλειές εκατομμυριούχου και καταλήγει στη φυλακή. Μέχρι να εκτίσει την ποινή του, όμως, ένας εξίσου ευκατάστατος επιχειρηματίας του προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του.

Βασισμένο στο πρώτο μέρος υπερ-επιτυχημένης σουηδέζικης τριλογίας, το λογοτεχνικό πρωτότυπο έχει προκαλέσει θύελλες συζητήσεων που λέγεται ότι έχουν τραβήξει μέχρι και το ενδιαφέρον του διδύμου Ταραντίνο-Πιτ. Οπως και να ’χει το πράγμα, του συγγραφέα του είναι πλέον αδιάφορο, αφού σωριάστηκε νεκρός μπροστά στην πόρτα του σπιτιού όχι μόνο πριν κλείσει τα πενήντα, αλλά πριν προλάβει να δει το βιβλίο του να εισβάλλει στα σπίτια όλων των υπολοίπων.


Η κινηματογραφική μεταφορά είναι ένα σπάνιο υβρίδιο giallo και βορειοευρωπαϊκού θρίλερ με cyberpunk παραφυάδες και μια πρωταγωνίστρια-θησαυρό. Ξεκινώντας με μια δόση μυθοπλαστικής ανίας, σερβίρει μια ιστορία περί ενάρετων δημοσιογράφων και άπληστων πλουσίων που δύσκολα θα γλίτωνε τα χασμουρητά αν δεν σύστηνε ταυτόχρονα ένα μυστηριώδες πλάσμα που αψηφά οποιοδήποτε χαρακτηρισμό.


Η διαδικτυακή ερευνήτρια Λίζμπεθ Σαλάντερ εισβάλει στην ιστορία ως λιπόσαρκο goth αγόρι, αποδεικνύεται ημι-τρομακτικό punk κορίτσι και πριν περάσει πολλή ώρα έχει διαποτίσει ολόκληρη την ταινία με μια αναρχική σεξουαλικότητα που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι διαθέτει. Μαζί με τον καταδικασμένο σε εξάμηνη φυλάκιση Μπλόμκβιστ ερευνούν μια 40ετή εξαφάνιση ενός αέρινου κοριτσιού από ένα απομονωμένο σουηδικό νησί. Ιδιοκτήτης και αιώνια αφοσιωμένος στη μνήμη της ένας πάμπλουτος θείος, που υποψιάζεται τους πάντες και τα πάντα και πρώτη απ’ όλα την οικογένειά του.


Τοποθετώντας το σενάριο σε ένα άκρως σαγηνευτικό κομμάτι παγωμένης γης, ο σκηνοθέτης βουτάει με το κεφάλι σε ένα εμμονοληπτικό μυστήριο που διαρρηγνύει κάθε δεσμό με την πεζή πραγματικότητα. Οράματα μπεργκμανικής απομόνωσης περνάνε αθέλητα από το μυαλό σου μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι απλώς εν μέσω ενός καλοστημένου θρίλερ.


Και παρόλο που η ακαταμάχητη γοητεία του φθίνει μετά την πρώτη ώρα και οι θρησκευτικοί συμβολισμοί προσδίδουν μια απλοϊκότητα στον ως τώρα περίπλοκο ψυχισμό του, δεν παύει να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια που διαλευκάνθηκαν φέτος στη μεγάλη οθόνη. Η πλήρης απώλεια κάθε αίσθησης του χρόνου καθ’ όλη τη διάρκειά του είναι εγγυημένη.


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ