Εγκλήματα στο Χρόνο

30.09.2009
Ο Έκτορ μετακομίζει σ' ένα αγρόκτημα της βόρειας Ισπανίας με τη γυναίκα του. Μια μέρα, και ενώ κάθεται στην πολυθρόνα του στον κήπο και κοιτάζει με τα κιάλια το δάσος απέναντι, βλέπει μια κοπέλα γυμνή. Ο Έκτορ αποφασίζει να πάει να τη δει από κοντά. Όταν όμως πλησιάζει διαπιστώνει ότι η κοπέλα, δεν έχει τις αισθήσεις της. Καθώς στέκεται από πάνω της, δέχεται επίθεση στο μπράτσο με ψαλίδι από έναν άντρα με μακρύ πανωφόρι και καλυμμένο από γάζες το πρόσωπο. Έτσι ξεκινάει ένα κυνηγητό που θα οδηγήσει τον Έκτορ σε ένα εργαστήριο όπου εκεί θα ανακαλύψει το ταξίδι στο χρόνο δεν είναι ένας μύθος αλλά μια πραγματικότητα.

Ένα ακόμα low-budget θρίλερ από την Ισπανία και η πρώτη μεγάλου μήκους είναι η νέα ταινία του πολυβραβευμένου μικρομηκά Νάτσο Βιγκαλόντο, Εγκλήματα στο χρόνο. Ένα καλό παράδειγμα για το πώς μια έξυπνη ιδέα, στημένη πάνω στην πασίγνωστη και πολυδουλεμένη επιθυμία του ανθρώπου για μετακινήσεις μέσα στο χρόνο μετατρέπεται σε μια αρκετά ελκυστική και ευχάριστη ταινία χρησιμοποιώντας κυρίως το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.

Με πολύ λίγα χρήματα και μέσα σε ένα μικρό σκηνικό ο σκηνοθέτης μας προσφέρει ένα τυπικό από τη μια θρίλερ με ωραίο γύρισμα, προσεκτικό και καλοδουλεμένο σενάριο που φλερτάρει από την άλλη και με το sci-fi πειστικά, χωρίς φτηνούς εντυπωσιασμούς και άσκοπη χρήση των εφέ. Γενικά διαθέτει όλα όσα θα θέλάμε σε μια ταινία του είδους. Το μόνο που λείπει είναι η εμπειρία.

Είναι γενικά ελπιδοφόρο το ντεμπούτο του σκηνοθέτη. Απλά σε αυτό το παράδειγμα μερικές φορές δείχνει να μην μπορεί να αποφύγει το να μπερδεύει το θεατή με τον χαρακτήρα του έργου. Στο τέλος όμως σε κερδίζει με τη τελική τροπή της ιστορίας.

Κ.Α.