Βασιλιάς στους «300» με... σεξαπίλ

05.10.2009
Αρέσει σε όλες τις γυναίκες. Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που έχουμε από το «300» και μετά. Ταυτισμένος με την εικόνα του γεροδεμένου Λεωνίδα, ο Τζέραλντ Μπάτλερ έγινε σταρ στο άψε-σβήσε. Για τους Ελληνες θεατές είναι ο ηρωικός βασιλιάς της Σπάρτης και για τον υπόλοιπο κόσμο ένας ανερχόμενος του σταρ σίστεμ, που μπορεί να ανταγωνιστεί σε σεξαπίλ και μαγκιά όλους τους υπόλοιπους «φτασμένους» - από τον Μπραντ Πιτ έως τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Αρέσει σε όλες τις γυναίκες. Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που έχουμε από το «300» και μετά. Ταυτισμένος με την εικόνα του γεροδεμένου Λεωνίδα, ο Τζέραλντ Μπάτλερ έγινε σταρ στο άψε-σβήσε. Για τους Ελληνες θεατές είναι ο ηρωικός βασιλιάς της Σπάρτης και για τον υπόλοιπο κόσμο ένας ανερχόμενος του σταρ σίστεμ, που μπορεί να ανταγωνιστεί σε σεξαπίλ και μαγκιά όλους τους υπόλοιπους «φτασμένους» - από τον Μπραντ Πιτ έως τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Ετοιμοπόλεμος
Εστω κι αν δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα κάτι σπουδαίο για να μείνουμε εμβρόντητοι από τις υποκριτικές του ικανότητες, του αναγνωρίζουμε το ταλέντο και την πηγαία ευχέρεια που φαίνεται να διαθέτει ως ήρωας ταινιών δράσης. Από τη μια περιπέτεια στην άλλη, ο ψηλός Σκοτσέζος, που τον ερχόμενο Νοέμβριο θα κλείσει τα 40, είναι άψογος και ετοιμοπόλεμος.


Και δεν είναι μόνο η όρεξη με την οποία ρίχνεται στη δράση (απόδειξη το πάθος του στο ψηφιακό «300» με αποκορύφωμα την περίφημη διαπεραστική κραυγή «Εδώ είναι η Σπάρτη!»), αλλά και η ζωώδης... φινέτσα, άλλοτε πιο τονισμένη και άλλοτε επιμελώς κρυμμένη, που λανσάρει με επιτυχία στις ρομαντικές του ταινίες. Το διαπιστώσαμε και στη ρομαντική κωμωδία «Η γυμνή αλήθεια», που βγαίνει στις αίθουσες στις 8 Οκτωβρίου.

Αντιμέτωπος με την "αλήθεια"
Εδώ ο Μπάτλερ είναι ένας ξεδιάντροπος γυναικοκατακτητής παρουσιαστής, που δίνει συμβουλές στη βραδινή τηλεοπτική ζώνη γύρω από τις σχέσεις των δύο φύλων και τη σεξουαλικότητα με τέτοιον τρόπο που θα έκανε το ΕΣΡ να του ρίχνει τουλάχιστον ένα πρόστιμο τη φορά.

Με άλλα λόγια, ο κύριος Μάικ Τσάντγουεϊ, που υποδύεται, κάνει σκουπιδο-τηλεόραση αλλά το κοινό του το ευχαριστιέται τόσο πολύ που βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν, όταν τον «τσιμπάει» τηλεοπτικό σόου που θέλει να ενισχύσει επειγόντως τις μετρήσεις τηλεθέασής του.

Ειδήμων στο φλερτ, ο άξεστος Τσάντγουεϊ θα βοηθήσει την προβληματική στις σχέσεις της με το άλλο φύλο παραγωγό του (την υποδύεται η Κάθριν Χέιγκλ) να κατακτήσει τον άντρα των ονείρων της, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά την τρυφερή πλευρά του.

Εντάξει, ακόμα και αν η ταινία δεν μπορεί να στηρίξει επαρκώς τα χιουμοριστικά της ευρήματα, οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στον Τζέραρντ Μπάτλερ που τα καταφέρνει να κάνει έναν αντιπαθή, κατά τα άλλα χαρακτήρα, πολύ συμπαθητικό.

Τα πρώτα βήματα
Σπουδαγμένος για να γίνει δικηγόρος και με ελαφρώς άστατα παιδικά χρόνια και εφηβεία (οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός και ο ίδιος δεν ξαναείδε παρά όταν έγινε 16), ο Μπάτλερ ξεκίνησε την υποκριτική του καριέρα τη δεκαετία του '90 με έναν ρόλο στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ «Κοριολανός» και μια πρωταγωνιστική εμφάνιση στη θεατρική προσαρμογή του «Trainspotting» (έπαιξε τον ρόλο που κρατούσε ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στην ταινία).

Το πρώτο του κινηματογραφικό βήμα έγινε με το δράμα εποχής «Η μεγαλειοτάτη κυρία Μπράουν», για να ακολουθήσει το τηλεοπτικό και πολύ δημοφιλές έπος «Αττίλας» στις αρχές του 2000. Από εκεί και ύστερα, ο Τζέραρντ Μπάτλερ έπαιξε σε ταινίες τρόμου («Δράκουλας 2000»), περιπέτειες όλων των ειδών («Το βασίλειο της φωτιάς», «Lara Croft Tomb Raider: Το λίκνο της ζωής», «Timeline») αλλά και μιούζικαλ (ήταν το φάντασμα στο «Φάντασμα της όπερας») και ρομαντικά δράματα («Αγαπητέ Φράνκι»).

Το μεγάλο «μπαμ» στην επαγγελματική του πορεία, πριν από δύο χρόνια με το «300» του Ζακ Σνάιντερ, τον έκανε σύμβολο του σεξ (χάρη στους καλογυμνασμένους του κοιλιακούς) και τον ανέβασε ψηλά στη λίστα των στούντιο του Χόλιγουντ.

«Πρέπει να προχωρήσεις και είναι ντροπή γιατί ένα μέρος σου σκέφτεται: «Ημουν τόσο προσκολλημένος σε εκείνη την ταινία και την επιτυχία της και το τι σήμαινε για μένα», παραδέχτηκε κάποια στιγμή ο ίδιος για την επίδραση που είχε το σουξέ του «300» στη ζωή του. Πάντως, ο Μπάτλερ τα καταφέρνει για την ώρα μια χαρά. Από τις μπαρουτοκαπνισμένες σκηνές των βίαιων περιπετειών του έως τα τρυφερά ηλιοβασιλέματα των ρομαντικών του εμφανίσεων.

Γι’ αυτό, πέρα από τα κουτσομπολιά που τον θέλουν να έχει σχέση με την Τζένιφερ Ανιστον και ανεβάζουν τη δημοτικότητά του στα μίντια, γυρίζει και τις ταινίες απνευστί: «Ενας άγνωστος ανάμεσά μας», «Υ.Γ. Σ’ αγαπώ», «Ταξίδι στο νησί της φαντασίας», «Rocknrolla», «Gamer»... και ακολουθεί η «Γυμνή αλήθεια», καθώς και το δραματικό θρίλερ «Law abiding citizen» του Φ. Γκάρι Γκρέι, η ρομαντική κομεντί «The bounty», που γύρισε με την Ανιστον, και το καρτούν «How to train your dragon» στο οποίο έχει δανείσει τη φωνή του.

«Εμπορικός» είπατε; Κανένας δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με αυτό, πόσω μάλλον το γυναικείο κοινό που περιμένει τις ταινίες του πώς και πώς.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
[email protected]