Ondine

06.09.2010
Η ιστορία ενός Ιρλανδού ψαρά που ανακαλύπτοντας μια γυναίκα στα δίχτυα του, πιστεύει πως είναι γοργόνα.

Ατυχος ψαράς ο Σίρακους στα ανοιχτά μιας ιρλανδικής κωμόπολης, ψαρεύει μια μέρα στα δίχτυα του μια αινιγματική θηλυκή ύπαρξη που γυρίζει απρόσμενα τα ζάρια της καθημερινότητάς του.

Τέως αλκοολικός που φροντίζει τη μικρή κόρη του, η οποία πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, ενώ βρίσκεται στην κηδεμονία της επίσης αλκοολικής μητέρας της, ο Σίρακους δεν μπορεί να πιστέψει πως η τύχη του χαμογελά, καθώς τα δίχτυα του γεμίζουν ψάρια χάρη στο τραγούδι της Οντίν (αυτή που ήρθε από τη θάλασσα). Την ίδια ώρα, η κόρη του πιστεύει ότι η άγνωστη επισκέπτρια είναι γοργόνα, γεγονός που μπερδεύει και τον ίδιο καθώς την ερωτεύεται...

Ποτισμένο στην αλμύρα και τη μαγεία των κέλτικων μύθων, το παραμύθι του Νιλ Τζόρνταν θολώνει τη μιζέρια και τη φτώχεια της απομακρυσμένης ιρλανδικής επαρχίας με τον μαγικό ρεαλισμό. Ομορφη η ομιχλώδης φωτογραφία του Κρίστοφερ Ντόιλ και πρωτότυπη η ιστορία του Τζόρνταν, που ειδικεύεται στην παραμυθένια... διαστρέβλωση «δύσκολων» κοινωνικών θεμάτων («Το παιχνίδι των λυγμών», «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα», «Ο μικρός χασάπης», «Το τέλος μιας σχέσης», «Breakfast on Pluto»), με εξαίρεση την τελευταία ταινία του, την ανεκδιήγητη περιπέτεια εκδίκησης «Εκτός εαυτού» που γύρισε στην Αμερική με την Τζόντι Φόστερ.

Χάνει όμως το στοίχημα, καθώς το σενάριο ερωτοτροπεί με τις συμβάσεις και η ατμόσφαιρα διαλύεται από την πότε πότε αταίριαχτα μάτσο ερμηνεία του Κόλιν Φάρελ, αλλά και τις ασυνάρτητες ανατροπές του τελευταίου ημίωρου, που μοιάζουν να έρχονται από τη σφαίρα της... επιστημονικής φαντασίας.

-Η ταινία κέρδισε 4 από τα 8 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια στα Ιρλανδικά Κινηματογραφικά και Τηλεοπτικά Βραβεία, ανάμεσά τους αυτά για τις ερμηνείες των Κόλιν Φάρελ και Ντέρλβα Κίρουαν.

Άντα Δαλιάκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ