50 cent η βία και τα σεντς

21.05.2007
Ανά λεπτό και cent, ο hip hop πρίγκιπας μάς εξηγεί το πέρασμά του στο σινεμά, πως η δεύτερη θέση πίσω από τον Eminem είναι τιμή και τι νιώθει κανείς που τρώει μια σφαίρα στο στήθος...

Συνέντευξη στην Πόλυ Λυκούργου

Ανά λεπτό και cent, ο hip hop πρίγκιπας μάς εξηγεί το πέρασμά του στο σινεμά, πως η δεύτερη θέση πίσω από τον Eminem είναι τιμή και τι νιώθει κανείς που τρώει μια σφαίρα στο στήθος...

Μετά το αυτοβιογραφικό «Get Rich Or Die Τryin» συνεχίζεις τον πειραματισμό με το σινεμά. Θέλεις να γίνεις ηθοποιός;

Το «Οι Σημαδεμένοι» με πήγε ένα βήμα παραπέρα. Δεν είμαι ηθοποιός, είμαι μουσικός, αλλά το σινεμά υπήρχε πάντα στο μυαλό μου ως όνειρο. Μετά από αυτή την ταινία έχει γίνει όραμα. Προετοιμάζομαι με έναν καθηγητή ορθοφωνίας και υποκριτικής. Αλλά δουλεύουμε αποκλειστικά πάνω στο ρόλο και τις απαιτήσεις του. Δεν με βάζει να διαβάζω Σαίξπηρ για εξάσκηση (γελάει).

Συμφωνείς με τον πόλεμο στο Ιράκ;

Δεν συμφωνώ με κανένα πόλεμο. Στηρίζω όμως τους στρατιώτες μας εκεί κάτω. Οπως δεν συμφωνώ και με τον πόλεμο στην παλιά μου γειτονιά, αλλά τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί δεν φταίνε σε τίποτα. Ετσι έμαθαν. Η μαμά μου με γέννησε στα 15 της. Ημουν οκτώ χρονών όταν σκοτώθηκε. Τότε ανέλαβε η γιαγιά και ο παππούς. Τα έφερναν δύσκολα βόλτα. Εκείνοι μου έδωσαν κρακ, εκείνοι με έμαθαν να το πουλάω στις γωνιές. Αν μεγάλωσες στο γκέτο, τον ξέρεις τον θάνατο. Εχετε συναντηθεί πολλές φορές. Είναι πολύ διαφορετικό το να σε στέλνει η πατρίδα σου να σκοτωθείς στην έρημο ή να σε παρατάει να μεγαλώσεις μόνος σου στο περιθώριο; Εσείς θα μου πείτε.

Εχεις κόψει όμως τις παρτίδες σου με το γκέτο...

Οχι γιατί έβγαλα φράγκα, αλλά γιατί είναι η μόνη μου ελπίδα να μείνω καθαρός. Στο λένε και στην αποτοξίνωση: άλλαξε παρέες.

Είναι η ραπ μουσική συνώνυμη της οργής;

Εχει επιθετικό τρόπο προσέγγισης, όχι επιθετική στάση ζωής. Περνάμε μηνύματα με τον μόνο τρόπο που μας ακούει ένα 12χρονο στο πεζοδρόμιο. Δε θα του αλλάξω τη ζωή μ ένα τραγούδι, αλλά μπορεί να του δώσω ελπίδα.

Ο Σπάικ Λι σε κατηγόρησε ότι «καταστρέφεις τις νέες γενιές μαύρων της Αμερικής, ανακυκλώνοντας τη βία»...

Ο Σπάικ Λι φέρεται σαν να είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της μαύρης φυλής. Ούτε εγώ ούτε κανείς που ξέρω έχουμε τίποτα κοινό με τον Σπάικ Λι. Το παρελθόν μου είναι η σκιά μου. Πάει όπου πάω. Αλλά δεν επιτρέπω σε κανένα να με κρίνει γιατί δεν έχει περπατήσει στη σκιά μου.

Εχεις πολλές φορές παραδεχτεί ότι τα χρωστάς όλα στον Eminem...

O Eminem είναι αυτός που με έβαλε στη «συμμορία». Είναι ο Νο1 ράπερ και -ό,τι και αν λένε- νιώθω τυχερός που είμαι ο Νο2 πίσω του.

Τι νιώθει κανείς που έχει φάει σφαίρα;

Πόνο. Και τρόμο. Δεν υπάρχει ηρωισμός στο θάνατο. Οποιος λέει το αντίθετο, λέει μαλακίες...

Για το 2008 έχουν ανακοινωθεί τρεις ταινίες με τον 50 Cent, το «Τhe Dance», το «Τhe Ski Mask Way» και το «Live Βet», με συμπρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ.