Μος Ντεφ: Φανατικά μαύρος

21.05.2007
Ποιος είναι Ντάντε Τερέλ Σμιθ, ετών τριάντα τεσσάρων, από το Μπρούκλιν, με τέσσερα άλμπουμ στο ενεργητικό του, εκθειασμένα από την κριτική για το «μυαλωμένο» χιπ χοπ τους και την ευφυή χρήση της παράδοσης της σόουλ.

Ποιος είναι Ντάντε Τερέλ Σμιθ, ετών τριάντα τεσσάρων, από το Μπρούκλιν, με τέσσερα άλμπουμ στο ενεργητικό του, εκθειασμένα από την κριτική για το «μυαλωμένο» χιπ χοπ τους και την ευφυή χρήση της παράδοσης της σόουλ. Ανήσυχος και πολυτάλαντος, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ράπερ της γενιάς του, από αυτούς που ασχολήθηκαν και με την υποκριτική και ένας από τους πιο ευαίσθητους κοινωνικά. Κολλητός του επίσης αξιόλογου Ταλίμπ Κουέλι (είχαν δημιουργήσει μαζί τους Black Star), ενεργός ισλαμιστής αλλά εστιασμένος στην πνευματική πλευρά της πίστης του, ο Μος Ντεφ έχει ξεσηκώσει κύματα αμφισβητήσεων, πότε με παρωδίες με στόχο τον Τζέι Ζι («Rape Οver»), πότε με στόχο τον Τζορτζ Μπους και τις ευθύνες της Ουάσιγκτον για την καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα («Dollar Day») αλλά και για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου («Βin Landen»).

Γιατί να τον προσέξουμε

Διότι παρότι τον κατηγορούν για αντισημιτιστή και ομοφοβικό, ο ίδιος επιδεικνύει μια συνολική συνέπεια και σωστή βούληση στη δράση του. Πανέξυπνος και πνευματώδης, ξεχωρίζει εντελώς από τη συμπεριφορά της πλειονότητας των ράπερ και προτιμάει να αφήνει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του να μιλούν για τον ίδιο. Στο περσινό άλμπουμ του «Τrue Μagic» ακούγεται ώριμος και μεστός.

Η αλήθεια είναι ότι

Το άλμπουμ του «Βlack On Both Sides» είναι από τα πρώτα σπουδαία της δεκαετίας μας. Στην ταινία «16 Τετράγωνα» έδειξε το ταλέντο του.

Μας απασχολεί γιατί

Πρωταγωνιστεί μαζί με τον Μπρένταν Φρέιζερ, την Καταλίνα Σαντίνο Μορένο και τον Σκοτ Γκλεν στο θρίλερ του Ερικ Ιζον «Ταξίδι Στο Τέλος Της Νύχτας», με φόντο τον υπόκοσμο της Βραζιλίας.

Τι γίνεται

Με tagline, «Μπορείς να αποδράσεις από τα πάντα εκτός από τη μοίρα σου», η ταινία παρακολουθεί έναν πατέρα και το γιο του που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον διεφθαρμένο κόσμο του σεξ και των ναρκωτικών στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Τι να περιμένουμε

Στο ρόλο του ως πιστός μαύρος υπηρέτης Γουέμπα κερδίζει τις εντυπώσεις σε μια μάλλον μέτρια ταινία.