Domino

23.05.2007
H πραγματική ιστορία της κυνηγού επικηρυγμένων Ντόμινο Χάρβεϊ και η εμπλοκή της σε ένα περιστατικό δολοπλοκίας, ληστείας και απάτης.

H πραγματική ιστορία της κυνηγού επικηρυγμένων Ντόμινο Χάρβεϊ και η εμπλοκή της σε ένα περιστατικό δολοπλοκίας, ληστείας και απάτης.

Στο ιλιγγιώδες κινηματογραφικό σύμπαν του Τόνι Σκοτ ακόμα και οι απλούστερες ιστορίες πνίγονται στα νευρώδη σκηνοθετικά κολπάκια και τον καταιγισμό πλάνων. Στο «Domino» μια ήδη βεβαρημένη πλοκή σέρνει ένα ογκώδες εναρκτήριο βιογραφικό μέρος.

Αντί να τηρηθούν οι αναλογίες στο άναρχο σεναριακό υλικό, η πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να συναγωνιστεί το «Γεννημένοι Δολοφόνοι » και το MTV ταυτόχρονα σε ρυθμούς. Οταν όμως συμπίπτουν το reality του Τζέρι Σπρίγκερ με τον αλά «Cops» τηλεοπτικό ρεαλισμό, το industrial metal και το gangsta rap ντύνουν ηχητικά σκηνές γραφικής βίας, τις αιματηρές αναμετρήσεις διαδέχονται παραισθησιογόνα τριπ και επιπροσθέτως καταφθάνει λίγο πριν από το φινάλε ο Τομ Γουέιτς ως... θρησκευτική παρουσία στη μέση της ερήμου, εύλογα αναρωτιέται κανείς για το αν το θέαμα πρόκειται για μια ηδονιστική tour de force ενός ικανού βιρτουόζου ή για ένα παρανοημένο ξεσάλωμα ενός θρασύ βιντεοκλιπά.

Στην εποχή της αποθέωσης της οπτικοακουστικής υπερβολής, τα χιλιάδες πλάνα την ώρα υποδηλώνουν υποχρεωτικά δεξιοτεχνία και η επιβράβευση μιας ταινίας είναι ο εύκολος εντυπωσιασμός του εφηβικού κοινού. Το οπτικό ντελίριο σε καθηλώνει, ό,τι κι αν σημαίνει πια αυτό...

ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΥΡΚΟΣ